dolenjska

V Bučni vasi na legalizacijo Žabjaka ne bodo pristali

19.4.2016 | 11:40 | M. M.

Okoli 60 predstavnikov RCI je junija leta 2009 protestiralo tudi v Ljubljani. V ospredju Silvo Mesojedec. (Foto: J. A., arhiv DL)

Okoli 60 predstavnikov RCI je junija leta 2009 protestiralo tudi v Ljubljani. V ospredju Silvo Mesojedec. (Foto: J. A., arhiv DL)

Novo mesto - Predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike Silvo Mesojedec je na novomeškega župana Gregorja Macedonija naslovil odprto pismo, v katerem ponavlja stališča krajevne skupnosti Bučna vas, da legalizaciji Žabjaka nasprotujejo. »V kolikor bo Občina Novo mesto pripravila prostorski načrt za legalizacijo Žabjaka in ustvarila pogoje za njegovo širitev, rezultati takšnega pristopa do reševanja romske problematike so jasno vidni iz načrta leta 1984, se bomo temu primorani upreti,« je med drugim zapisal Mesojedec.

Pismo v celoti objavljamo spodaj.

Odprto pismo Županu MO Novo mesto

Žabjak. Več desetletij trajajoč problem Novega mesta. Problem, kateremu v glavnem botruje država zaradi svoje neučinkovitosti pri pripravi programa, ki bi prinesel pozitivne rezultate. Sprenevedanje in prenašanje odgovornosti pa le slabša situacijo. V začetku 80. let so na Mestni občini Novo mesto ocenili, da je potrebno nekaj storiti. Že takratna poročila ocenjujejo slabo stanje. Zato so leta 1984 pristopili k sprejetju prostorskega načrta za ureditev naselja. Kljub nasprotovanju krajanov KS Bučna vas je bil zazidalni načrt št. 351-03/82-9, datum: 31. 1. 1985, sprejet. Stanje pa se, kljub zagotovilom občinskih veljakov, ni izboljšalo. Nasprotno. Slabšalo se je. Naselje se je nekotrolirano širilo ob vse večjem številu Romov. Težave pa tudi. Leta 2002, sedemnajst let po sprejetju zazidalnega načrta, ki ni izpolnil obljub, smo se v svetu KS Bučna vas odločili, da moramo zahtevati od pristojnih rešitve, ki bi končno prinesle izboljšanje. In ob tem smo spoznali vso globino teh težav. Izogibanje in prenašanje odgovornosti na druge, pomanjkanje vizije in nepripravljenost prisluhniti zahtevam krajanov. Vse to je pripeljalo do prvega protesta z zaporo krožišča v Bučni vasi. In nato do drugega. Šele takrat so nam vsaj prisluhnili. Zvrstilo se je kar nekaj sestankov. Tudi z več ministri. Zaradi težav tudi po drugih občinah je bila leta 2005 ustanovljena Regijska civilna iniciativa za reševanje romske problematike (RCI). Nadaljevali so se razni sestanki, kjer smo opozarjali na resnost težav in zahtevali rešitve. Ker tudi po devetih letih ni nihče podal predloga glede Žabjaka, smo ga leta 2011 pripravili v RCI. Predlog je bil potrjen tudi na zboru krajanov KS Bučna vas. Vse vlade od takrat so ga dobile, vendar odgovora ni bilo.

Spoznali smo, da v Sloveniji nimamo sogovornika, ki bi upošteval naše predloge. Zato smo se začeli obračati na Bruselj. Evropska komisija je potrdila naše razmišljanje, da getoizacija ni prava pot reševanja romske problematike. Slovenija pa počne prav to.

Zahteve za ponovno legalizacijo Žabjaka in njegovo širitev so zopet aktualne. Romi so zbrali sto podpisov za to zahtevo. Da pa je bilo leta 2003 oddanih na občino preko sedemsto podpisov krajanov KS Bučna vas za ureditev stanja po zazidalnem načrtu iz leta 1984, pa ne omenja nihče.

V kolikor bo Občina Novo mesto pripravila prostorski načrt za legalizacijo Žabjaka in ustvarila pogoje za njegovo širitev, rezultati takšnega pristopa do reševanja romske problematike so jasno vidni iz načrta leta 1984, se bomo temu primorani upreti. Vsekakor ne bomo več nasedli obljubam, kakršne so bile dane v letu 1984, ki niso bile izpolnjene. Za njihovo neuresničitev pa tudi nihče ne odgovarja.

Predsednik RCI
Silvo Mesojedec

‹ nazaj

Komentarji (9)

19.4.2016Ocenibenjamin 
lepo prosim ne zapirajte krožni promet spet bolje bi bilo da grete v romsko naselje žabjak in tam naredite kako zaporo ceste.
20.4.2016–7 (0) (7)Ocenigofo 
Ko gre za nestrpnost, se ljudje dokaj hitro odzovejo. Žal. Mesojedec naj sprejme dejstvo, da so Romi naši sosedje in mislim, da bo na ta način komunikacija stekla, izboljšali pa bi se odnosi. Če nekoga odrivaš na obrobje, ga grdo gledaš, ko pride na pošto, ko se sprehaja po mestu ali sedi na klopci, potem težko pričakuješ, da bo ta drugi imel zaupanje v družbo in someščane.
20.4.2016 7 (7) (0)OceniJan 
Me resno zanima kako bi se ti sprijaznil da so tvoji sosedi. Dnevno zvoki pušk in kraje. Najlažje biti "strpen" z računalnikom.
20.4.2017 2 (2) (0)Oceniopa-cupa 
goto@ ko gre za nasilje, ropanje, izživljanje, izsiljevanje nad ljudmi je Ne nakladaj. Vsi dobro vemo zakaj se Rome sovraži, le da bi nekateri radi da drugi držimo hrbet ne glede kaj počnejo z nami, da bo sam z somišljeniki, lahko v nedogled molzel državo in evropska sredstva na račun Romov. Jeza in nestrpnost je iz strani večinskih prebivalcev samo bumerang na tisto, kar Romi počnejo - ne pa zaradi tega ker je Rom. Obsojamo njihova dejanja in do takih ljudi, ki so nespoštljivi do vseh in do vsakogar, celo do pravil - so iz strani večinskih prebivalcev povsem razumljiva.
20.4.2017Oceniorganika 
@gofo, res je, teoretično se vaše ideje slišijo naravnost idealno. Vendar dvomim, da so se ljudje uprli legalizaciji romskega naselja, ker bi bili nestrpni, sovražni ali zlobni. Vsem filantropom in pravičnežem toplo priporočam enomesečno bivanje v bližini kakšnega romskega naselja. Pravzaprav me zagovorniki legalizacije spominjajo na Zdenko Cerar, ki je bila tudi zelo velika zagovornica Romov, seveda iz udobnega državnega fotelja iz Ljubljane. Enako so po Sloveniji lomastili evropski birokrati in kričali o spoštovanju človekovih pravic, tudi te bi bilo potrebno za nekaj dni preseliti k Strojanovim na primer. V Žabjeku se ne bo nič spremenilo, ker vsak župan dobro ve, da sam ne more narediti veliko, ve pa tudi, kako nesposobna je Ljubljana pri reševanju te problematike saj se v vsaki krizni situaciji politiki poskrijejo in pustijo, da stvari tečejo svojo pot. Edina prava pot je izobraževanje otrok, a če nismo sposobni romskih staršev prisiliti, da bi svoje otroke redno pošiljali v šolo, je vsako upanje na skorajšnje spremembe zaman.
20.4.2017 1 (1) (0)Ocenilokalpatriot 
Organika v večjem delu bi se strinjal, res pa je tudi da imamo brezjajčne župane , ki se ne upajo vgrizniti v kislo jabolko. Tudi naši Nm raje sedijo v zavetrju tam na visokem Rotovžu ter z viška gledajo na stvari, ki jih prepuščajo toku dogodkov....tako da v tem delu nisi - objektivna in zagovarjaš lokalno upravo. Kar se tiče izobraževanja Romskih otrok se pa strinjam s teboj popolnoma.
20.4.2017 2 (2) (0)Oceninovomeščan 
Ne trdim, da so vsi isti, vendar so resne pritožbe dotičnih učencev, da se pouku ne da slediti, če je poleg živahen romski otrok, ki ne sledi pouku. Toliko kot dopolnitev, organika. Sicer se s tabo in še kom od komentatorjev popolnoma strinjam. Neodgovorno je komentirati resne probleme s pozivanjem na strpnost, če si stran od teh problemov in jih ne čutiš.
21.4.2017 2 (2) (0)Oceniorganika 
@novomeščan, problem motenja pouka v razredih z romskimi otroki je v času prve Janševe vlade želel reševati takratni minister za šolstvo, Milan Zver in je med drugim predlagal, da bi tiste otroke, ki so vedno in v vsakem trenutku preveč moteči, združili v enem razredu. Dobro se spominjam kakšen vik in krik so zagnali v Ljubljani, od varuha človekovih pravic, do Zdenke Cerar, Cirila Ribičiča in najbrž sem še koga pozabila. A glej ga zlomka, nihče od teh ljubljanskih kričačev ni predlagal ene same pametne rešitve. Lahko je biti toleranten, strpen, prijazen, zagovornik človekovih pravic, kadar govoriš o otrocih na splošno. Kadar gre za tvojega otroka, ki v šoli ne napreduje, še več, prične se tudi sam obnašati nasilno in moteče, pa zgledu na svoje sošolce, takrat se seveda vse naštete teorije o potrebni strpnosti razblinijo. Na pedagoško vzgojo se ne razumem kaj prida, vendar sem prepričana, da imamo tudi v Novem mestu veliko sposobnih in strokovnih učiteljev, ki bi znali narediti red v razredih z romskimi otroki, le pogoje bi jim bilo potrebno zagotoviti. Seveda se politika v nobenem primeru ne bi smela vmešavati v njihovo delo, hkrati pa bi morali starše teh otrok prisiliti, da otroci redno obiskujejo pouk. Socialna pomoč, ki jo prejemajo, je lahko zelo vzpodbuden faktor, a če bi to storili, bi veliko naših rojakov zagnalo vik in krik, morda bi celo pisali v Bruselj. Z eno besedo, strpnost da, vendar tudi veliko zdrave kmečke pameti in seveda brez politike !
21.4.2017Oceninovomeščan 
Hvala za dopolnilo. Se strinjam, seveda.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava