bela krajina

34. Vinska vigred vabi, znane so že ocene vin

20.4.2016 | 14:55 | M. B.-J.

Vinska vigred privablja veliko obiskovalcev. (Foto: M. B.-J.)

Vinska vigred privablja veliko obiskovalcev. (Foto: M. B.-J.)

Z letošnjega ocenjevanja vin. (Foto: Rudi Vlašič)

Z letošnjega ocenjevanja vin. (Foto: Rudi Vlašič)

Z letošnjega ocenjevanja vin. (Foto: Rudi Vlašič)

Z letošnjega ocenjevanja vin. (Foto: Rudi Vlašič)

Metlika - V drugi polovici maja, ko se pomlad že rahlo spogleduje s poletjem, oživi tudi staro metliško mestno jedro. Prireditveni odbor namreč že 34. leto zapovrstjo pripravlja Vinsko vigred v Beli krajini, ki velja za največji vinski festival v Sloveniji in vsako leto privabi domače in tuje ljubitelje vrhunskih belokranjskih vin.

Praznik nagrajenih vin, belokranjskih dobrot in promocije etnoloških posebnosti ter kulturnih dosežkov se je v več kot treh desetletjih močno usidral med slovenske turistične dogodke. Letos bo Vinska vigred 20., 21. in 22. maja. Znova bo dišalo po belokranjskih dobrotah, jagenjčkih in odojkih z ražnja in še čem. Gostje se bodo lahko naučili peči belokranjsko pogačo, pokušali najboljša belokranjska vina, si ogledali kulinarično razstavo in razstavo domače obrti, spremljali pester in raznolik kulturni program in še kaj. Letošnja novost bo, da bodo obiskovalci v soboto in nedeljo lahko na grajskem dvorišču degustirali nagrajena vina ob kulinarični ponudbi šestih gostincev, ki sodelujejo v projektu Okusi Bele krajine.

Vinska vigred je tudi športni dogodek. 34. leto se bodo na prireditev iz Ljubljane odpravili kolesarji in 10. leto bo organiziran devetkilometrski Urbanov tek.

Ob večerih pa se bodo na treh trgih zvrstili nastopi znanih glasbenikov zabavne, pop in rok glasbe, ki bodo poskrbeli za zabavo pozno v noč. Letos bodo to Begini s Hrvaške, Kingston, Tanja Žagar, Navihanke, Victory, klapa Capris in Vodomci. Čez dan pa bodo organizatorji poskrbeli za pester kulturni program s folklornimi in tamburaškimi skupinami, zbori, godbo na pihala, domačimi rock in pop skupinami, z otroškim programom in še čem. Nedelja pa je na Vinski vigredi že po tradiciji družinski dan. Številni dogodki so prilagojeni otrokom, družinam in seveda vsem ostalim, ki jih pritegne raznovrsten program in številne stojnice. Organizatorji bodo poskrbeli tudi za avtobusne prevoze iz vse Bele krajine in Novega mesta.

Slavnostna otvoritev in podelitev šampionov vin ter kronanje kraljice metliške črnine bo v petek, 20. maja, ob 20.30. Minuli konec tedna pa je bilo v okviru Vinske vigredi v Metliki že strokovno ocenjevanje vin. Tri strokovne komisije pod vodstvom doc. dr. Mojmira Wondre, dr. Mitje Kocjančiča in Andreja Bajuka je ocenilo 311 vzorcev iz Bele krajine, Italije in Hrvaške. Ocenjevanje je potekalo pod pokroviteljstvom Strokovnega društva vinogradnikov in vinarjev Slovenije. Šampione so si prislužili za belokranjca PTP 2015 Jože Pečarič iz Čuril (ocena 17,30), za metliško črnino PTP 2015 Martin Pečarič iz Čuril (17,37), za suha vina tekočega letnika pa Grajska klet Šturm - šardone (18,27). Sovinjon ledeno vino l. 2003 (19,80), ki je postal šampion predikatnih vin, je pridelal Jožef Prus s Krmačine, šampiona tujih vin pa Josip Rajaković s hrvaškega Krašiča in sicer rumeni muškat iz sušenega grozdja l. 2014 (18,77). Vodja ocenjevanja Andrej Škof je povedal, da je kakovost vin iz leta v leto večja. Letos je bilo iz ocenjevanja izločenih le nekaj vzorcev.

Vse rezultate ocenjevanja vin najdete v priponki spodaj.

‹ nazaj

Komentarji (2)

20.4.2016Ocenistne 
Vinska vigred? kej pa je to?
21.4.2016Oceninmb 
praznik pijancev

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava