O KŠTM, plinovodu, pomoči na domu in ravnateljih

22.4.2016 | 14:00

O KŠTM, plinovodu, pomoči na domu in ravnateljih
O KŠTM, plinovodu, pomoči na domu in ravnateljih
O KŠTM, plinovodu, pomoči na domu in ravnateljih
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Sevnica - Sevniški občinski svet je na seji v sredo sprejel nove cene izvajanja storitve pomoči na domu. Ta za upravičence ostaja enaka kot doslej, to je 4,8 evra na uro, občina pa bo 69,2 odst. ekonomske cene subvencionirala.

Bo pa ta cena po novem veljala le ob delavnikih. Metodologija o oblikovanju cen namreč določa, da lahko izvajalec, v konkretnem primeru Center za socialno delo Sevnica, za pomoč na domu, ki jo opravi ob nedeljah ali v nočnem času zaračuna do 40 odst. višjo ceno, na praznični dan pa do 50 odst. višjo ceno. V sevniški občini bodo nedeljske cene višje za 30, praznične pa za 40 odst. in bodo za uporabnike znašale 6,24 oz. 6,72 evra na uro. Lani letu je storitev pomoči uporabljalo 158 posameznikov in družin.

Franc Pipan (DeSUS) je v razpravi predlagal, da bi pri višini cene za uporabnika upoštevali tudi njegov premoženjski status, in sicer tako, da bi bil znesek občinske subvencije za uporabnike z najvišjimi pokojninami nižji, a še vedno vsaj 50-odst., kot to določa zakonodaja. Danica Božič (SMC), ki je tudi direktorica sevniškega centra za socialno delo, je opozorila, da zakonodaja tega morda sploh ne dopušča, župan Srečko Ocvirk pa je obljubil, da se bo občinska uprava o tem pozanimala in nato poročala svetu.

Plinovod stagnira

Svetniki so se seznanili tudi s poslovnim poročilom javnega podjetja Plinovod Sevnica za leto 2015 in poslovnim načrtom za letošnje leto. Kot je povedal direktor Anton Krajnc, je bilo na distribucijsko omrežje lani priključenih 677 odjemalcev, od tega 111 komercialnih. Skupno število odjemalcev je za 21 manjše od predlanskega leta, v glavnem zaradi prehoda na druge energente, pojasnjuje Krajnc.

V omrežju so distribuirali 1,75 milijona kubičnih metrov zemeljskega plina, od česar so Plinovodi Sevnica končnim uporabnikom dobavili 889.000 m3, preostanek pa so dobavili drugi ponudniki. Skupna poraba plina je bila večja za 131.000 m3, kar je posledica bolj mrzle zime.

Za prihodnje leto  Plinovod načrtuje 1,9 milijona kubičnih metrov distribucije v obrežju, od tega bi odjemalcem sami prodali okoli 650.000 m3 plina. Ta količina je precej nižja od lanske, saj so izgubili enega večjega odjemalca, pojasnjuje Krajnc. Družba je imela lani sicer 670.000 evrov prihodkov, ustvarila pa je 30.000 evrov čistega dobička, predvsem na račun ugodnejšega dogovora o nabavnih cenah plina. Te naj se v prihodnjem letu ne bi bistveno spreminjale. Po oceni direktorja so dosegle dno.  

Poročilo KŠTM

Pozitivno, v finančnem in vsebinskem smislu, je po besedah  direktorice Mojce Pernovšek posloval tudi Zavod za kulturo šport turizem in mladino Sevnica (KŠTM). Zavod je imel lani približno 780.000  evrov prihodkov, od česar je občina prispevala dobrega pol milijona. KŠTM je bil lani uspešen tudi na dveh evropskih razpisih na katerih je pridobil 172.000 evrov (Ajdovski gradec in tematske poti).

Direktorica kot dobro ocenjuje sodelovanje z društvi v občini, ki imajo na voljo izposojo šotora in uporabo avtomobila (lani so kupili še drugega). Prireditve na sevniškem gradu, teh je bilo lani 121, so pritegnile 8.000 obiskovalcev, vodenih ogledov na gradu pa beležijo 4.200. Grad postaja tudi vse bolj priljubljen prostor za poroke, lani so izvedli 64 obredov, imeli pa so tudi 18 t.i. poslovnih najemov. .

Direktorica je zadovoljna tudi z obiskom abonmajskih predstav, saj je kulturna dvorana med njimi praktično polno zasedena. Na področju športa je izpostavila rekordne prihodke bazena, ki so se v primerjavi z letom 2014 skoraj podvojili, razlog pa je lepše vreme. prek turističnih aranžmajev je občino lani obiskalo nekaj čez 4.000 gostov, kar je za dobro četrtino več kot predlani …

Tomaž Lisec (SDS) je v razpravi ocenil, da 4.000 obiskovalcev na leto za tako velik grad, kot je sevniški, ni ravno veliko, in da bi morali poiskati vsebine za bolj množičen obisk, razočaran pa je bil tudi nad višino pridobljenih sredstev na razpisih.

Glede zadnjega je Pernovškova odgovorila, da je KŠTM na področju evropskih razpisov v primerjavi z drugimi zavodi v regiji najbolj uspešen, da pa se dogaja, da je prijavitelj programa, pri katerem sodelujejo, včasih tudi kdo drug, npr. Športna zveza Sevnica.

Frančiška Zemljak (SLS) je pohvalila dejstvo, da se sredstva občine za delovanje KŠTM znižujejo, zadovoljna je bila tudi s turistično promocijo v lanskem letu in sodelovanjem z društvi, bi pa po njenem veljalo razmisliti o podaljšanju obratovalnega časa gradu, ki je najkrajši med gradovi v Posavju.  »Glede na prireditve je obisk gradu skromen,« ocenjuje Zemljakova.

Pernovškova je odgovorila, da obratovalni čas gradu prilagajamo financam in razpoložljivosti zaposlenih, da naključnih obiskovalcev ne beležijo, sam obisk gradu pa bi lahko povečali tudi s večjim obsegom poslovnih najemov, se pravi z organizacijo poslovnih srečanj in konferenc, pri čemer bi jim navsezadnje lahko pomagali tudi svetniki.

O treh ravnateljih

Svet je podal tudi svoja mnenja o kandidatih za ravnatelje dveh osnovnih šol in vrtca. Za ravnatelja OŠ Sava Kladnika sta se prijavila Mirjana Jelanič in Janez Zobarič, pozitivno mnenje sta dobila oba, s tem, da občinski svet pri imenovanju daje prednost sedanji ravnateljici Jelaničevi.

Za mesto ravnateljice OŠ Tržišče kandidira le dosedanja ravnateljica Zvonka Mrgole, ki je dobila pozitivno mnenje, za ravnatelja Vrtca Ciciban pa se potegujeta Vlasta Fele in Borut Zidar. Tudi tu sta pozitivno mnenje dobila oba kandidata, svet pa daje prednost pri imenovanju Zidarju.

B. B.

Galerija

Komentarji (4)

23.4.2016Ocenikorli 
tale KŠTM je en drag bau bau,nekaj svetnikov pa že po cipresah diši,sam gnar jim pa še ne smrdi,požeruhi,misljo de bujo kej sebuj adnesel,ampak mrliški avto je brez prikolice,amen
25.4.2016 5   (5)   (0)   Ocenišportnica 
Resnično za šport, predvsem vrhunski KŠTM naredi zelo malo ali pa skoraj nič. Na razpise se pa za šport tako pri njih ne zanima nihče.... Občina Sevnica nameni najmanj denarja za šport izmed vseh posavskih in okoliških občin. Direktorica KŠTM in župan pač nista za šport. Žalostno , vendar resnično in na škodo mladih uspešnih športnikov in trenerjev , ter vseh prostovoljcev , ki se v občini ukvarjajo z mladimi...
26.4.2016Ocenišportnik II 
Ja, KŠTM je res ena jama brez dna in povečini sama sebi namen, podobno kot slovenske železnice - notri je en kup politično odpisanih, ki dajo zelo malo od sebe. Ne razumem zakaj KŠTM nič, ampak res nič ne prispeva npr. k vadbi karateja v Sevnici, da si moramo še sami sebi plačevati 200€ veliko članarino. Dosegamo pa zavidljive rezultate in s tem tudi promoviramo našo občino. Številčni Ljubljančani namreč sploh ne vedo kje je Sevnica. Je pa Lisec prav povedal, neki se hvalijo z obiskom gradu, ki pa je konec koncev precej klaveren. Razlog, da je zunanjih obiskovalcev, oz. turistov tako zelo malo je predvsem v nedostopnosti Sevnice. Pa kdo mislite, da se bo ubijal po vijugasti in luknjasti cesti... Malo v razmislek občinskemu svetu - vse sile bi morali usmeriti k temu, da se naredi normalna cesta do središča Slovenije. To je namreč predpogoj razvoja. Jamranje župana enkrat na 3 leta ne bo prineslo nikakršnih rezultatov. Se pravi povezava Trebnje - Celje. Brez tega bo Sevnica utonila.
29.4.2016Ocenišportnik III 
Umira. Sevnica umira, brca še malo z zadnjimi zdihljaji. Umira RK Sevnica, umira KMN sevnica, umirajo kulturna društva, umira ljubiteljska kultura, umira zagnanost mladih. Pri vsem tem pa glavno vlogo nosita KŠTM in Občina, ki nimata posluha za nič, razen za ozek interesni krog. Korupcija, nepotizem v vsej svoji veličini. Pa seveda en kup nevoščljivosti.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava