avto moto

V Krškem se začenja sezona Speedway Grand Prixa

29.4.2016 | 08:50 | Mitja Pungarčič/Mediamark

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

Krško - Največja moto-športna prireditev v Sloveniji bo letos s prvo od enajstih dirk sezone serije Speedway Grand Prix ta vikend gostovala v Krškem. Kljub slabim vremenskim napovedim organizatorji upajo, da jim bo muhasto vreme vsaj v soboto prizaneslo. Danes bo žreb štartnih pozicij, po njem pa ob 17. uri tudi uradni trening.

Naš stalni član elitne petnajsterice najboljših voznikov na peščenih ovalih in šesti najboljši dirkač minule sezone Ljubljančan Matej Žagar je v napovedih sicer previden, a hkrati zatrjuje, da sta tako on sam kot njegovi motorji v dobri pripravljenosti. S posebnim povabilom bo na dirki nastopil tudi domači voznik Denis Štojs, ki bo drugič v karieri na dirki najvišje ravni (prvič je nastopil leta 2003) jutri stavil vse na poznavanje domače steze in s tem poskušal osvojitev čim več točk.

Ljubitelji in poznavalci, pa tudi sami tekmovalci, so se že dodobra najedli letošnjega muhastega vremena, ki vlada celi Evropi. Letošnje prve dirke so v ligah na Poljskem in v Veliki Britanijo odpadale kot za stavo. Marsikdo med tekmovalci ima tako pred najpomembnejšim startom v sezono precej manj dirk, kot so si to sam želi, a po objavah na svojih spletnih straneh in tujih portalih kljub temu komaj čakajo, da se pomerijo na premierni dirki na stadionu Matije Gubca v Krškem.

Pravzaprav med svetovno smetano ni skoraj nikogar, ki si ne bi želel te dirke na krškem ovalu. Sicer je za tekmovalce kljub vsemu nekoliko lažje, saj vedo, da sta, v kolikor vremenske razmere ne bi dovoljevale sobotne dirke - neposredni TV prenos bo šel v nekaj manj kot 80 držav po vsem svetu -, predvidena dva nadomestna termina, in sicer v nedeljo in ponedeljek. Bi bil pa ob takšnem scenariju precej na slabšem organizator, AMD Krško, saj v rezervnih terminih ni moč pričakovati kakšnega večjega obiska.

Žal je bila zaradi slabih vremenskih napovedi že včeraj uradno odpovedana skoraj celotna dobro zamišljena in organizirana dodatna ponudba in paleta prireditev pod imenom Nakup pod zvezdami.

Kdo prihaja v Krško

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

Prva dirka in štart v sezono 2016 serije SGP je zanimiva predvsem zaradi nekaj novih in mladih tekmovalcev, kot sta na primer Poljaka Piotr Pavlicki in Bartoz Zmarzlik. Seveda pa nikakor ne gre ob letošnji pomladitvi elitne petnajsterice odpisati vseh starih znancev med elito, kot sta recimo lanski zmagovalec VN Slovenije, legendarni in vedno nasmejani trikratni svetovni prvak Američan Greg Hancocka, pa neuničljivi in kontroverzni Danec Nicki Pedersen, ki se prav tako ponaša že s tremi naslovi svetovnega prvaka, ter dvakratni svetovni prvak Avstralec Chris Holder.

Predvsem pa bodo oči poznavalcev uprte tudi v aktualnega branilca naslova svetovnega prvaka Britanca Taia Woffindena. Švedski navijači bodo letos stiskali pesti predvsem za Andreasa Jonssona in povratnika med elitno petnajsterico temnopoltega Šveda brazilskih korenin Antonia Lindbaecka. Razvajena švedska publika po upokojitvi legendarnega Tonija Rickardssona pač ne uspe najti dirkača, ki bi se vsaj približal njegovim uspehom in šestim naslovom svetovnega prvaka. Tokrat se bo Jonssonu in Lindbaecku izjemoma pridružil še tretji švedski tekmovalec, lani stalni član serije SGP Fredrik Lindgren, ki bo kot prva letna rezerva s štartno številko 19 tokrat izjemoma zamenjal Poljaka Jaroslawa Hampla, ki po hudi poškodbi v lanski sezoni še ni dobil zdravniškega dovoljenja za vrnitev na tekmovalne steze. Poljak naj bi se sicer vrnil med elito že na naslednji dirki v Varšavi.

Veliko uganko bosta predstavljala tudi Avstralec Jason Doyle, ki se je poškodoval na lanskoletni zadnji dirki serije SGP na slovitem stadionu Etihad v Melbournu in je letos odpeljal že nekaj dobrih dirk na Otoku. Seveda ne gre pozabiti tudi lanskoletno odkritje serije SGP Petera Kildemanda z Danske, ki je v lanski sezoni poskrbel za nekaj odličnih rezultatov in tudi nekaj nepotrebnih padcev. Sicer se je na Poljskem nedavno poškodoval, a bo kljub vsemu prišel branit lansko tretje mesto v Krškem.

Prav tako poznavalci letos opozarjajo na Žagarjevega sotekmovalca v poljskem profesionalnem klubu Gorzow, vedno konkurenčnega Danca Nielsa Kristiana Iversena. Lani je v skupnem seštevku zaključil sezono dve mesti pred Žagarjem, na četrtem mestu. Pa tudi Poljaka Macieja Janowskega ne gre v naprej odpisati, saj je ta mladi Poljak sezono končal le mesto za našim Žagarjem, torej na končnem na sedmem mestu.

Še zadnji član elitne petnajsterice je Britanec Chris Harris, ki si je mesto med elito že tretje leto zapored zagotovil na finalni dirki SGP Challenge, kjer se je kot po nekakšnem čudežu že tretjič zapored znašel med prvo trojico, ki ima zagotovljen nastop za naslednjo sezono. Pri Harrisu velja omeniti, da je leni v seriji SGP kot edini dirkač vozil na novem agregatu švicarskega proizvajalca GTR, zato je precej težko reči, ali so bili njegovi nekoliko slabši rezultati odraz njegove forme ali pa je k temu pripomogel tudi agregat, ki morebiti ni bil dovolj konkurenčen. Je pa finale oziroma Challenge v poljskem Ribniku vozil tako kot vsi ostali z agregatom italijanskega proizvajalca GM, ki zaenkrat ostaja edini dovolj konkurenčen za nastopanje na najvišji ravni.

Novi vodja tekmovanja

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

Foto: Gregor Sečen, arhiv DL

In ko smo že pri proizvajalcih agregatov smo lani pisali, da se vrača legendarni proizvajalec agregatov in celotnih motorjev češka tovarna Jawa. Na dirki v Krškem naj bi ga lani premierno vozil Aleksander Čonda, a je vse ostalo le pri testiranjih pred dirko, saj sta se Čondi na testiranjih pokvarila oba agregata, in če smo iskreni, po videnem, nista bila niti približno konkurenčna. Očitno so pri češkem proizvajalcu, predvsem pa pri njegovem slovenskem zastopniku v nekoliko preveliki želji po ponovni vrnitvi med elito precej pretiravali, saj tudi v zimskem obdobju niso uspeli narediti agregata s katerim bi prepričali katerega od voznikov elitne petnajsterice, da bi tekmoval z njim. Pot do vrnitve med elito bo tako za tega nekoč vodilnega proizvajalca motorjev in agregatov vse prej kot lahka.

V sami organizacijski strukturi pri AMD Krško pa je letos prav tako prišlo do spremembe pri samem vodstvu tekmovanja. Na vročem mestu direktorja dirke bo Gregorja Arnška letos zamenjal Gregor Žigante. Arnšek se zaradi poslovnih obveznosti za nekaj časa seli v tujino, kolikor vemo, pa pri AMD Krško uradno še naprej ostaja predsednik športne komisije. Arnšek je bil zaradi nekaterih potez in odločitev glede tekmovalcev AMD Krško v zadnjih letih nekajkrat deležen naše kritike, hkrati pa moramo priznati, da mu kot direktorju dirke lahko le čestitamo. Vedno je do potankosti obvladal svojo funkcijo direktorja dirke ter izpeljal celotno prireditev brez kakršnih koli pripomb s katerekoli strani. Prav zaradi njegovih organizacijskih sposobnosti je bil AMD Krško bil na spisku FIM in BSI med najbolj željenimi organizatorji v seriji, saj je ničkolikokrat uspešno reševal manjše ali tudi večje nepravilnosti ostalih funkcionarjev AMD Krško. Ali bodo pri organizaciji in odgovornosti direktorske funkcije Arnškovi čevlji dovolj udobni tudi za Žiganteja, bomo izvedeli kmalu.

Vsekakor pa vsi skupaj upamo, da se to vreme končno stabilizira in usmili organizatorja, in da bo tudi tokratna uvodna dirka sezone svetovnega prvenstva za posameznike pravi športni in adrenalinski spektakel. Še veliko bolj pa bo vsem ostal v spominu, v kolikor bosta naša dva predstavnika Žagar in Štojs dosegla dobra rezultata. Za Žagarja bi bil vstop v finale na domači dirki in seveda stopničke vsekakor dosežek, ki si ga verjetno sam še najbolj želi, saj je na zmagovalnem odru, na tretjem mestu, v Krškem v seriji SGP stal enajst let, nazaj torej leta 2005, takrat še kot povabljenec.

Naš drugi predstavnik na dirki bo domači voznik Denis Štojs, ki si po tihem verjetno želi preseči lanski rezultat, ko je kot prva rezerva osvojil točko. Letos bosta kot stezni rezervi na svojo priložnost čakala mladi Laščan, sicer voznik AMTK Ljubljana Nick Škorja, ki bo nosil štartno številko 17, številka 18 pa je bila dodeljena domačemu vozniku povratniku na peščenih ovalih Maticu Ivačiču.

‹ nazaj

Komentarji (4)

29.4.2016OceniPoznavalec 
Najboljša najava od vseh tukaj je bar opis kakšen mora biti. Navijamo za Mateja in Denisa naj jim je sobota naklonjena
29.4.2016 1 (1) (0)OceniGROF 
je letos tudi kaj ponarejenih vstopnic v prosti prodaji? :))))
29.4.2016Ocenialfons 
Kje je pa Violeta
29.4.2016Oceninn 
Mislim, da Arnška in Žiganteja ni za primerjati med sabo. Žigante deluje kot nek povzpetnik oz. ga tepe priimek, bil je tudi že sodnik, pa so pač njegove sposobnosti omejene. Moje mnenje....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava