bela krajina

Janez Kure o gospodarskih gibanjih

29.4.2016 | 11:00 | Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Janez Kure o gospodarskih gibanjih
Janez Kure o gospodarskih gibanjih
Janez Kure o gospodarskih gibanjih

Črnomelj - Mestna muzejska zbirka Črnomelj in RIC Bela krajina pripravljata že tretji sklop predavanj iz cikla Neobičajna vedenja. Prvo predavanje o gospodarskih gibanjih v Beli krajini in Sloveniji v zadnjih nekaj letih je imel včeraj v Mestni muzejski zbirki Črnomelj domačin, ekonomist Janez Kure.

Kot je dejal, v Sloveniji od leta 2013 vlada nekaj več poslovnega optimizma in v tem smislu je bilo tudi njegovo predavanje. Predstavil je veliko podatkov, ki so potrdili, da nam gre boljše. Po drugi strani pa je dejal, da bi večina ljudi, ki bi jih na ulici vprašali, kako jim gre, odgovorila, da jim je slabše kot nekdaj.

Med drugim je postregel s podatki, da se trošenje povečuje in da imajo ljudje vse več prihrankov v bankah. Res se je nekoliko povečala tudi revščina v Sloveniji, a ne bistveno. Predvsem pa ga je zmotilo, da se Slovenija ne more ravno pohvaliti s številom patentov na milijon prebivalcev. Po njegovem bi država morala poenostaviti postopke za patentiranje, pozabiti pa bi bilo potrebno tudi marsikaj iz starega političnega sistema.

Maja bodo v okviru tretjega cikla v Mestni muzejski zbirki Črnomelj pripravili še troje predavanj. V četrtek, 5. maja, bo ob 19. uri dr. Petra Svoljšak iz Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU govorila o begunstvu pred stotimi leti. V četrtek, 19. maja, bo ob 19. uri dr. Andrej Nared, namestnik direktorja Arhiva Republike Slovenije, predaval o pravno-upravnem položaju metliške grofije od srede 14. do konca 16. stoletja ter o grofiji v Marki in Metliki. V četrtek, 26. maja, pa bo ob 19. uri o korelaciji med fizično in mentalno pojavnostjo igre predaval akad. slikar in oblikovalec Borko Tepina.

‹ nazaj

Komentarji (8)

29.4.2016 2 (2) (0)OceniIskraš 
Janez je poštenjak in velik strokovnjak. Ko je bil še v Iskri je zapustil direktorsko mesto zaradi komaj pismenega Zvoneta ki je imel v ozadju ženo. Preveč je pošten pa je ljudem preveč zaupal. Sedaj pa zaradi prevelikega pohlepa tovarna ki ima vsako leto dugo ime vztrajno tone, tone..... mi vsi pa se čudimo in vse to dopuščamo.
2.5.2016Ocenicrnom 
A je kdo pomislil, da imamo Črnomaljci viceguvernerja Banke Slovenije? Mag. Marko Bošnjak, Črnomaljec. Vsi podatki bi bili iz prve roke.
2.5.2016Oceniopazovalec 
Ajoj banka in ljudje ki vodijo banko hmmm. Luknja pri luknji plačali bomo davkoplačevalci no pa za zanamce bo ostalo....
3.5.2016Ocenicrnom 
Marko Bošnjak nima nič z bančno luknjo. Viceguverner je postal pred nekaj meseci. Črnomaljci lahko ponosni na mlad in perspektiven kader.
3.5.2016Ocenizanimivo 
iz banke hyp hop v banko...
3.5.2016 1 (1) (0)Ocenicrnom 
ah, črnomaljci, ni čudno, da vas bodo kmalu pridružli Veliki Kladuši
16.5.2016Oceniabecedarij 
pare na sunce
24.7.2020OceniMarina Kolar 
in kje se je zdaj parkiral tale vaš Bošnjakič....na posebej kreirano delovno mestece zanj....pomočnik direktorja Zavoda za zaposlovanje....Požar ga je že razkrinkal...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava