novice

Kam na kresovanje ali prvomajsko srečanje?

30.4.2016 | 13:15 | M.M., M.L., L.M.

Ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Ilustrativna slika (Foto: M. Ž., arhiv DL)

Tudi letos se bodo na območju regije v počastitev 1. maja, praznika dela, zvrstila nekatera kresovanja in večja prvomajska srečanja. Dve večji, ki ju vsako obišče okoli tri tisoč ljudi, prireja Zveza svobodnih sindikatov Slovenije – območna enota za Dolenjsko, Belo krajino in Posavje.

Tudi letos so v nedeljo ob 11. uri povabili na Debenec pri Mirni in Lisco nad Sevnico. Na 35. dolenjskem praznovanju delavstva bosta slavnostna govornika generalni sekretar Sindikata tekstilne in usnjarsko predelovalne industrije ter podpredsednik ZSSS Anton Rozman in mirnska podžupanja Barica Kraljevski, v spremljevalnem programu pa bodo nastopili občinski pihalni orkester Trebnje z mažoretami, učenci trebanjske glasbene in mirnske osnovne šole. Na Lisci bosta zbrane nagovorila predsednica Komisije za ženska vprašanja pri SKEI Slovenija Mateja Gerečnik in sevniški župan Srečko Ocvirk, nastopili bodo sevniška godba, recitatorka Lučka Černelič in kvartet Plus z Globokega. Na obeh tradicionalnih prireditvah bo sledil zabavni program, na Debencu z ansamblom Češnjev cvet ter na Lisci z ansamblom Fantje izpod Lisce. Regijska ZSSS bo sicer letos podelila dve sindikalni priznanji, ki ju prejmeta Nada Kastelec iz podjetja Ursa in Janez Medved iz Komunale Sevnica.

ZSSS je pred leti prirejala kresovanje tudi na Smuku nad Semičem, a tega že nekaj let ni več. Belokranjci imajo tako poleg zasebnih kresov na voljo 14. tradicionalni prvomajski pohod in srečanje v organizaciji metliške občine in tamkajšnjih planincev, ki bo v nedeljo ob 11. uri na Krašnjem vrhu. Skupina pohodnikov se bo ob 7.30 zbrala na Pungartu, čaka jih približno tri ure hoje preko Bojanje vasi do cilja na Krašnjem vrhu, do koder se lahko posamezniki odpravijo tudi po krajši trasi iz Radovice. Na prvomajski slovesnosti bo zbrane potem nagovoril metliški župan Darko Zevnik, v kulturnem programu pa bodo nastopili učenci glasbene šole Andreja Bajuka, istoimenski ansambel bo poskrbel za zabavo tudi v nadaljevanju dneva.

Na Gorjancih, na Miklavžu, bo tradicionalno prvomajsko srečanje organizirala še Zveza delavskih sindikatov Slovenije – Solidarnost. Prireditev se bo začela ob 12. uri s prihodom pohodnikov, nastopilo bo KD Godba Slovenskih železnic. Zbrane bosta nagovorila predsednik Solidarnosti Roman Šuen in organizacijski sekretar Solidarnosti Albert Pavlič. Za zabavo bo poskrbel ansambel Okrogli muzikanti in pevec Oto Pestner. Program bo popestril še nastop Šentjernejske konjenice. Prireditev bo v vsakem vremenu. Na predvečer 1. maja bo ob 20. uri na Miklavžu tudi družabno srečanje za člane zveze.

Množično udeležbo si kot vsako leto obetajo tudi na Javorovici, kamor občina Šentjernej v nedeljo vabi na tradicionalno praznovanje. Proslava s kulturnim programom se bo začela ob 11. uri, slavnostni govornik pa bo direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol. Nekateri se bodo na Javorovico podali peš – zbor je pri spomeniku v Gorenjem Vrhpolju, in sicer za tiste, ki se bodo odpravili v smeri Mihovo–stara vlaška pot–Prag, ob 6.30, za tiste, ki bodo šli v smeri Njivic in čez Prag do Javorovice, pa ob 7. uri.

Na predvečer praznika bodo zagoreli številni kresovi, eden ob 20. uri tudi na lokaciji Knjižnice pod krošnjami na Pumpnci na Župančičevem sprehajališču v Novem mestu, kjer bodo zapele pevke zbora Z'borke in skupina Doktor Doktor. Uro kasneje bodo kres prižgali na Vrhtrebnjem, kjer bo tudi koncert Dareta Acoustica, na prireditev pa se lahko odpravite tudi v okviru pohoda z baklami, ob 20. uri bo odhod z avtobusne postaje v Trebnjem.

V starem mestnem jedru Brežic bo v nedeljo, kot je že običaj, ob 7. uri budnica, ki jo bo zaigral Gasilski pihalni orkester Loče. Ob 11. uri bo na Šentvidu proslava, ki jo organizirata PGD Sobenja vas in občina, nastopil pa bo Pihalni orkester Kapele. Prvomajsko srečanje bo v nedeljo ob 11. uri tudi na Planini v Podbočju, kamor se lahko pohodniki ob 7. uri odpravijo izpred OŠ Podbočje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava