kronika

Trčila avto in kolesar; 750 odjemalcev brez elektrike

30.4.2016 | 18:35 | J. A.

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

Popoldne ob 17.45 sta na Šmarješki cesti v Novem mestu trčila osebno vozilo in kolesar. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto so kolesarja oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. O dogodku so bili obveščeni policisti, so sporočili iz novomeškega centra za obveščanje.

Brez elektrike 750 odjemalcev

Ob 18.05 je zaradi izpada na daljnovodu ostalo brez električne energije 750 odjemalcev na območju občine Ivančna Gorica. Dežurna služba pristojnega elektro podjetja odpravlja napako.

Previdno pri kurjenju kresov

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje obvešča organizatorje javnih prireditev s kresovanjem ter vse druge, ki bodo v naravnem okolju na predvečer 1. maja kurili kresove, da morajo pri tem upoštevati predvsem naslednje napotke:

- prostor okoli kurišča kresa mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;

- če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali (npr. s peskom, kamni, opeko ali kovino);

- kres mora biti ves čas pod nadzorom odrasle osebe;

- ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati, ob močnejšem vetru je treba kurjenje kresa prekiniti;

- pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi;

- po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci. Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilske enote.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava