avto moto

VN Slovenije Dancu Kildemandu, Žagar besen na Pedersena

1.5.2016 | 10:20 | Mitja Pungarčič/Mediamark,
Foto: Gregor Sečen/Studio Ventura

VN Slovenije Dancu Kildemandu, Žagar besen na Pedersena
VN Slovenije Dancu Kildemandu, Žagar besen na Pedersena
VN Slovenije Dancu Kildemandu, Žagar besen na Pedersena

Krško - Včeraj se je na stadionu Matije Gubca v Krškem odvila uvodna dirka sezone Speedway Grand Prix. Okoli 6000 gledalcev je videlo eno boljših dirk, saj je je uvodna dirka postregla z izjemno izenačenimi boji, saj so bili po rednem delu dirke vsi tako točkovno blizu, da je bilo težko napovedati zmagovalca. V finalu je dirko dobil Danec Peter Kildemand pred Avstralcema Jasonom Doylom In Chrisom Holderjem. Brez stopničk je tokrat ostal branilec naslova Britanec Tai Woffinden.

Naš predstavnik med najboljšo petnajsterico Matej Žagar je tokratno dirko pred domačim občinstvom zopet zapustil sklonjene glave in besen na Danca Nickija Pedersena. Naš drugi predstavnik na dirki s posebnim povabilom Denis Štojs ni presenetil, so pa gledalci videli na delu obe naši rezervi – Škorjo in Ivačiča in navdušeno zaploskali predvsem mlademu, komaj sedemnajstletnemu Laščanu Nicku Škorji, ki si je že na svojem debiju priboril prvo točko v seriji Speedway Grand Prix.

Večini ljubiteljev in poznavalcev tega adrenalinskega športa je tokratna dirka res lahko pognala kri po žilah, saj je uvod v sezono po spletu okoliščin presegel vsa pričakovanja. Zaradi slabega vremena po Evropi je večini tekmovalcev odpadlo precej dirk in marsikdo med elito posledično še ni v pravem tekmovalnem ritmu in ravno to je dirki dalo poseben čar. Sama steza je kljub nekaj dnevnemu slabemu vremenu pred dirko bila sicer vrhunsko pripravljena, za kar gredo vse zasluge organizatorju AMD Krško. Celo sam direktor tekmovanja Phil Morris je za soboto ukazal nekoliko poglobiti zunanji del steze in s tem omogočil več dirkaških linij in s to potezo naredil dirko še posebej zanimivo. Sicer so nekateri tekmovalci po dirki dejali, da se je steza iz vožnje v vožnjo zelo spreminjala in s tem povzročala tudi precej dela z prenastavljanjem nastavitev na motorjih, kar je imelo za posledico, da po rednem delu dvajsetih voženj ni nihče imel več kot deset točk in le eden od dirkačev je z osmimi točkami prišel v polfinale. Tega poznavalci že dolgo niso videli.

Vsekakor je vse našteto dajalo dirki še poseben čar in večina tistih, ki so napovedovali finaliste, so se pošteno ušteli, še bolj pa so bili dolgih nosov tisti, ki so upali napovedati zmagovalca. Seveda je bil Danec Kildemand v širšem krogu favoritov, saj je že lani tu stopil na zmagovalni oder na tretje mesto. Očitno mu je marčevski tridnevni trening v Krškem zelo koristil, da še bolje spozna stezo, kar pa težko rečemo za našega Žagarja, ki je zaradi kar dobrega števila odpadlih dirk na otoku in Poljskem tudi pridno izkoriščal za treninge v Krškem.

Žal je bila tokratna dirka za Žagarja ob nekaj smole ena od slabših dirk na domačem terenu. Že v svoji prvi vožnji je po sicer solidnem štartu v boju za drugo mesto v nadaljevanju naredil napako in ostal brez točk. S svojim drugim nastopom je sicer na noge dvignil gledalce, saj je uspel zmagati vožnjo. V svoji tretji vožnji pa je ob sebi na štartu dva trikratna svetovna prvaka Američana Grega Hancocka in »kotroverznega« Danca Nickija Pedersena ter domačina Štojsa. Hancock je najbolje potegnil in pobegnil ostalim, Žagar in Pederasen pa sta se spopadla za drugo mesto. Po lepem manevru Žagarja, ko je ravno s spretnim manevrom prelisičil Pedersena in se prebil na tretje mesto, je ob blagem in nenevarnem dotiku majhni, a zviti Danec spustil izpod sebe motor in padel. Glavni sodnik, ki mu je bilo to prvo sojenje na najvišji ravni, je nasedel Dančevemu triku in teatralnemu ležanju na stezi in ob glasnem neodobravanju izključil našega Žagarja. V nadaljevanju bi bila v zadnjih dveh Žagarjevih vožnjah edina rešitev, da obe zmaga. Žal je Žagarja ta izključitev povsem iztirila, tako da je posledično ob izgubi koncentracije tudi nekoliko slabše nastavil motor in tudi ob slabih štartih v svojih zadnjih dveh vožnjah nato iztržil le točko. Po dirki je še dolgo stresal svojo jezo nad sodniško odločitvijo in marsikdo je slišal kakšno neokusno iz njegovih ust.

Naš drugi predstavnik Denis Štojs je na tej dirki uprizoril kar nekaj dobrih štartov, a v nadaljevanju le moral priznati premoč veliko bolj kvalitetnim tekmecem. Žal je v sedmi vožnji po izključitvi Britanca Harrisa klonil tudi proti mlademu rezervnemu vozniku AMTK Ljubljana, sicer Laščanu, Nicku Škorji. Ta je odlično izkoristil dano priložnost in po nekoliko slabšem štartu v nadaljevanju pripravil dober napad ravno na Štojsa, ki je bil nekoliko nepreviden in ga na veliko veselje gledalcev tudi prehitel. Tudi to potezo je publika nagradila z bučnim aplavzom in tudi po dirki smo videli kar precejšnje zanimanje tujih novinarjev za komaj sedemnajstletnega Laščana. Priložnost predstaviti se domači publiki je v deveti vožnji prav tako dobil tudi drugi rezervni voznik Matic Ivačič, ko je mesto na štartu moral po enaki napaki kot Harris Poljak Piotr Pawlicki prepustiti rezervi. Ivačič je sicer nekoliko zamudil štart, a mu veliko bolj izkušeni tekmeci niso pobegnili predaleč in je prav tako pustil soliden vtis.

Kaj reči o organizaciji? Kot vedno je bila po tehnični plati dirka izpeljana brez kakršnih koli vidnih napak in si je organizator zopet prislužil odlično oceno za izpeljavo dirke. Da je vse teklo res gladko in brez zapletov, je v Krškem to že nekako tradicija. Tudi direktor dirke Gregor Žigante ni imel prav težkega dela, saj so službe utečene, v veliko pomoč pa je bil seveda tudi bivši direktor Gregor Arnšek, ki je v vlogi pomočnika direktorja naredil vse, da je vse šlo kot po maslu. Obisk same dirke je bil tokrat precej pod pričakovanji, saj je bilo gledalcev precej manj kot lani. Na glavni tribuni, kjer so pred dirko v AMD Krško poudarjali, da je razprodana, so se nekoliko preveč bleščali prazni stoli in tudi na travnatem delu se je že na oko videlo, da je precej manj obiskovalcev kot v preteklem letu. Ali se je organizatorjem finančno dirka izšla, bomo videli v naslednjih dneh, vsekakor pa ne gre pričakovati kakšnih zaslužkov. V tem posavskem društvu, ki odlično organizira dirke na najvišji ravni, pogrešamo predvsem več vlaganja v promocijo, ki je že dolgo rak rana tega društva. Seveda je za to treba imeti pripravljenega kar nekaj sredstev in to bodo v bodoče vsekakor nekako morali urediti, saj je precej smešno, da predstavnik AMD Krško za stike z javnostmi sedaj ob nekoliko slabšem obisku pošilja po medijih, da je bilo 8.500 gledalcev, kar je precej slaba reklama, da ne rečemo še kakšne hujše besede. Kljub vsemu pa si organizator zasluži vse pohvale in v dobrobiti in razvoj tega športa vsi upamo, da bo AMD Krško tudi v prihodnje kandidiralo za eno od dirk te prestižne serije Speedway Grand Prix. Druga dirka bo že čez štirinajst dni v Varšavi na Poljskem in upajmo, da bo Žagar tam uspel pokazati več, saj je tam dosegel svojo prvo zmago v lanski sezoni.

Uradni rezultati dirke

Izjave pred in po dirki

‹ nazaj

Galerija (23)

spg_krsko_DL_001
spg_krsko_DL_002
spg_krsko_DL_003
spg_krsko_DL_004
spg_krsko_DL_005
spg_krsko_DL_006
spg_krsko_DL_007
spg_krsko_DL_008
spg_krsko_DL_009
spg_krsko_DL_010
spg_krsko_DL_011
spg_krsko_DL_012
spg_krsko_DL_013
spg_krsko_DL_014
spg_krsko_DL_015
spg_krsko_DL_016
spg_krsko_DL_017
spg_krsko_DL_018
spg_krsko_DL_019
spg_krsko_DL_020
spg_krsko_DL_021
spg_krsko_DL_022
spg_krsko_DL_023

Komentarji (2)

2.5.2016Ocenidule 
Zgleda da so sedaj članki pod cezure Žagarjeve družine in je šel novinar spreminjat napisan članek in malo spreminjat tematiko okoli vzrokov za slabši rezultat...... Dejstvo je, da forme še ni dovolj, štarter ni nikoli bil, nastavitve se pa menjajo na vsaki stezi, vsaki dirki in se razmere menjajo iz kroga v krog........Če tu zaspiš, si počasen, če drugi lahko poštelajo, imajo vedno eni in isti iste težave....... Škoda, da ni zbral vsaj osem pik, na koncu je vsaka točka pomembna.... Tekmovalci vozijo iste lige, torej so imeli izpad tudi ostali......
2.5.2016Ocenibutec&butec 
O Žagarju! Žabar je žabar!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava