novice

Židan si bo na terenu ogledal škodo po pozebi

2.5.2016 | 09:30 | M. K.

Foto: arhiv; L. M.

Foto: arhiv; L. M.

Kmetijski minister Dejan Židan si bo danes na terenu ogledal škodo, ki je nastala zaradi pozebe v sadovnjakih, vinogradih in na poljih. Pozeba, ki je močno prizadela slovenske kmete, je bila po ocenah strokovnjakov ena najhujših v zadnjih 25 letih.

Židan bo ogled zjutraj začel z informativnim sestankom na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, nato pa se bo skupaj s strokovnjaki zavoda odpravil na teren, so napovedali na kmetijskem ministrstvu.

Slovenijo je minuli teden zajela polarna fronta, v sredo je presenetilo tudi močno sneženje. Snežne razmere so močno prizadele kmetijske rastline, razmere so po prvih ocenah najbolj kritične v sadjarstvu in vinogradništvu. V sadjarstvu je škoda ponekod tudi 90-odstotna.

Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so minuli teden pojasnili, da so Prekmurje, Podravje in Štajerska prizadeti v celoti, precej škode je nastalo tudi na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini. Nekoliko manj škode je mraz povzročil v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem in Koroškem.

Zbornica ob vremenski katastrofi od države med drugim pričakuje, da bo vsaj za eno leto preložila razpravo o novem zakonu o katastrskem dohodku.

Židan se je sicer minuli teden mudil na Češkem na srečanju ministrov za kmetijstvo Višegrajske skupine ter Romunije, Bolgarije, Slovenije in Avstrije. Po današnjem ogledu stanja bo morebitne rešitve v torek iskal na srečanju s predstavniki KGZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Zavoda za gozdove Slovenije, uprave za zaščito in reševanje ter podjetja Evrosad, so po poročanju STA  še napovedali na ministrstvu.

‹ nazaj

Komentarji (3)

2.5.2016 1   (1)   (0)   Ocenijanko in metka 
In dnevnico bo dubu
2.5.2016 4   (5)   (1)   Oceniujma 
Vse ujme ne morejo narediti toliko škode v 100 letih, kot je naredijo Murgelske vlade v enem mesecu.
5.5.2016Ocenijana 
Ujma, ali vse vlade stanujejo v Murglah? Mislim, da imajo vsi imena in priimke, torej tisti ki so uničili in obubožali državo in na reveže in niso samo v Murglah so še kje drugje. Denar bi morali deponirati vragu v pekel tam kamor bodo šli.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava