posavje

Praznik vina na Bizeljskem

2.5.2016 | 11:20 | M. L., foto: Lea Babič

Foto: Lea Babič

Foto: Lea Babič

Praznik vina na Bizeljskem
Praznik vina na Bizeljskem

Bizeljsko - Društvo vinogradnikov Bizeljsko je, kot poroča Lea Babič, organiziralo 30. aprila v zadružnem domu na Bizeljskem zaključno prireditev tradicionalnega praznika vin na Bizeljskem, ki ga je začelo z ocenjevanjem vin 17. marca. Na ocenjevanje so takrat vinogradniki prinesli kar 173 vzorcev vin. Vzorce sta ocenjevali dve komisiji. Komisiji A je predsedoval dr. Mojmir Wondra, njeni člani so bili mag. Janez Istenič, Simon Varlec, Andrej Berkovič in Aleš Balon. Komisiji B je predsedoval Janez Šekoranja, člani komisije so bili Ivanka Badovinac, Milena Rožman, Miha Balon in Ivan Zagmajster.

Ocenjevalni komisiji sta ugotovili in potrdili izjemen letnik vin 2015 in tudi izjemno kvaliteto starejših, arhivskih vin.

Na omenjeno zaključno praznično prireditev je vinska kraljica Bizeljskega Lea Berkovič povabila vinske kraljice iz drugih vinorodnih območij ter jih popeljala med bizeljske vinograde in kleti in na večerno prireditev.

Vabilu so se odzvale cvičkova princesa Eva Somrak, kraljica metliške črnine Katja Jakljevič, kraljica rebule Katja Erzetič, vipavska vinska kraljica Nataša Ferjančič, zvečer pa še cerkvenjaška vinska kraljica Martina Breznik in slovenska vinska kraljica Sara Stadler.

Popotovanje po Bizeljskem so začele v kleti penin Istenič, kjer so se seznanile s pridelavo penine po klasični metodi. Od tu jih je pot vodila k Babičevim, kjer jim je kmetica leta 2015 Lea Babič predstavila svojo zbirko majolik in postregla z bizeljskim ajdovim kolačem, mladi vinogradnik Izidor pa z vini iz njihove kleti. Vinske kraljice so s skupnimi močmi posadile tudi »kraljičin trs« v vinogradu pred Babičevo kletjo. Naslednji postanek je bil pri vinogradniku Tomažu Jazbecu, katerega beli bizeljčan je bil izbran za županovo vino 2016 ob izbranem cvičku. Od tu jih je Lea peljala v domači hram, ki je najstarejši ohranjen na Bizeljskem z letnico 1722. Tu jih je mama Breda razvajala z dobrotami iz kuhinje, ata Andrej pa z mehurčki kraljičine penine. Tudi pred njihovim hramom so posadile »kraljičin trs«, si ogledale njihove vinograde in klet ter se napotile še k Šekoranjevim v repnico Graben. Po ogledu te posebnosti med bizeljskimi vinogradi so poskusile tudi njihova vina ter se odpravile v zadružni dom na zaključno prireditev.

Društvo vinogradnikov Bizeljsko je na sklepni prireditvi dobilo prapor, ki ga je brežiški upan Ivan Molan predal predsedniku društva Blažu Zagmajstru in ta praporščaku Alojzu Babiču. Po besedah predsednika je Alojza Babiča upravni odbor društva izbral za praporščaka, ker je eden izmed ustanovnih članov društva, vesten in marljiv član ter vzoren vinogradnik. Prapor je blagoslovil domači župnik Vlado Leskovar.

Ko so na prireditvi podelili priznanja za ocenjena vina, sta predsednika ocenjevalnih komisij pohvalila vina, dala nekaj nasvetov vinogradnikom in jim čestitala za dosežen uspeh ter zaželela dobro letino in odlična vina tudi v prihodnje.

Na prireditvi so nastopili Ljudski pevci Bizeljsko, Anja Lipej, Miha Zagmajster in Pšečka Mica.

Na ocenjevanju so se vina in njihovi pridelovalci in kletarji razvrstili tako: prvaki sort: beli bizeljčan PTP - Klet Nujec in Simon Varlec; rdeči bizeljčan PTP – Vinarstvo Babič; bela zvrst – Hiša pesmi in vina Sagmeiste; modra frankinja – Andrej Klemenčič; laški rizling – Matej Kovačič; rumeni muškat – Boštjan Lipej in Simon Varlec; sovinjon – Simon Varlec in Franc Zorenč; traminec – Simon Pinterič; izbor – Vino Graben; penina – Andrej Berkovič. Za šampiona je bilo razglašeno ledeno vino šardone letnik 2009 Andreja Berkoviča, vino Graben Šekoranja pa je dobilo veliko zlato medaljo za chardonay izbor letnik 2015.

‹ nazaj

Galerija (7)

IMG_8956
IMG_9073
IMG_9105
IMG_9146
IMG_9191
IMG_9294
IMG_9318

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava