novice

Dijaki v sredo začenjajo splošno maturo

2.5.2016 | 14:30 | STA

Ilustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Ilustrativna slika (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Za dijake in dijakinje zaključnih letnikov srednjih šol se bo v sredo začel spomladanski rok splošne mature. Na Državnem izpitnem centru končnih podatkov o tem, koliko dijakov bo opravljalo splošno maturo, še nimajo, jo je pa lani v tem roku opravljalo 7030, od tega skoraj 90 odstotkov uspešno.

Dijaki bodo splošno maturo v sredo začeli s šolskim esejem iz maternega jezika. 28. maja bodo pisali izpit iz angleščine, dva dni pozneje pa še drugi del izpita iz maternega jezika. Do sredine junija bodo potekali pisni izpiti iz preostalih predmetov, v drugi polovici junija pa ustni izpiti. Z uspehom na maturi bodo kandidati seznanjeni 11. julija.

Poklicna matura pa se bo letos začela 28. maja s pisnim izpitom iz angleščine.

Lani je splošno maturo v spomladanskem roku opravljalo 7030 kandidatov, od katerih jih jo je uspešno opravilo 89,7 odstotka, kar je najboljši rezultat doslej. Bilo je tudi 320 zlatih maturantov, od katerih jih je 16 doseglo vse točke.

Upoštevaje jesenski rok pa je rezultat nekoliko slabši. V obeh rokih je namreč splošno maturo skupaj opravljalo 7613 kandidatov, od katerih jih jo je uspešno opravilo 6741 oziroma 88,5 odstotka.

Tudi sicer so bili rezultati jesenskega roka splošne mature slabši od tistih iz leta 2014, saj je maturo jeseni uspešno opravilo le 420 kandidatov oz. 36,5 odstotka vseh, ki so jo opravljali. Leta 2014 pa je maturo v enakem roku opravilo 54,3 odstotka kandidatov.

Na Državnem izpitnem centru sicer ugotavljajo, da število kandidatov za splošno maturo upada. Lani je bilo tako najnižje do zdaj. Na splošni maturi še vedno prevladujejo dekleta. Lani je bilo razmerje 60 proti 40 v njihovo korist.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava