gospodarstvo

Na sedežu Evrosada sestanek deležnikov po nedavni ujmi

3.5.2016 | 08:45 | STA

V Evrosadu (Foto: BDG, arhiv DL)

V Evrosadu (Foto: BDG, arhiv DL)

Krško - Na sedežu krškega Evrosada, ki pridela največ visokokakovostnega sadja v Sloveniji, se bodo danes sestali predstavniki pristojnih institucij in razpravljali o posledicah vremenske ujme, ki je prejšnji teden prizadela slovensko kmetijstvo. Prvo informacijo o škodi naj bi nato v četrtek že obravnavala vlada.

Slovenijo je prejšnji teden zajela polarna fronta, ki je prinesla pozebo in sneg. Čeprav natančna škoda v kmetijstvu še ni znana, je že jasno, da bo ogromna. Najbolj je prizadeto sadjarstvo in vinogradništvo, pa tudi poljedelstvo. Na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) so v četrtek opozorili, da bodo nekateri kmetje ostali brez večine pridelka.

V teh dneh že poteka pregled škode, njeno ocenjevanje pa bo vzelo kar nekaj časa. Danes bodo o škodi in možnih ukrepih na sedežu Evrosada govorili minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan in predstavniki KGZS, Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, Zavoda za gozdove Slovenije, Uprave RS za zaščito in reševanje ter Evrosada.

Direktor Evrosada Boštjan Kozole je že v četrtek ocenil, da je Posavje in vzhodno Slovenijo doletela ena največjih pozeb v sadnih nasadih v zadnjih letih. V začetku tedna se je jutranja temperatura ponekod spustila do treh stopinj Celzija pod ničlo in v določenih sadovnjakih povzročila tudi do stoodstotno škodo.

Škoda je bila velika tudi v drugih delih države. KGZS je upravo za zaščito in reševanje prejšnji teden že pozvala, naj aktivira občinske komisije, ki bodo ocenile škodo. Na tej podlagi bodo kmetje poskušali doseči ugodnosti pri plačilu davkov in prispevkov ter olajšave zaradi višje sile iz naslova kmetijske politike.

‹ nazaj

Komentarji (3)

3.5.2016OceniMatej 
Sestanek deležnikov?
3.5.2016Ocenijani 
Poglej poglej, za nekaj je pa le dobro, če pride taka delegacija. Dobijo nove delovne obleke in najbrž tudi denar za nove frizure.
4.5.2016OceniTrebnje 
Evrosad prideluje visokokakovostno sadje..mi gre na smeh. Visokokakovostno sadje zdraven nuklearke...pa to je možno samo v Sloveniji.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava