gospodarstvo

Melaminov dobiček lani zrasel za skoraj dve tretjini

3.5.2016 | 11:00 | STA, M. Ž.

Melaminov dobiček lani zrasel za skoraj dve tretjini

Kočevje - V kočevski kemični tovarni Melamin so lani ustvarili nekaj več kot 46 milijonov evrov čistih prihodkov, kar je štiri odstotke več kot predlani, medtem ko so čisti dobiček povečali za 65 odstotkov na nekaj več kot 2,74 milijona evrov. V družbi ocenjujejo izide poslovanja za zelo dobre, saj so jih ustvarili ob skoraj 3,95 milijona evrov amortizacije.

To jim je uspelo doseči tudi ob visokih stroških obresti, ki so lani nanesle nekaj več kot 145.000 evrov, je razvidno iz Melaminovega revidiranega letnega poročila, ki je bilo pred dnevi objavljeno na spletnih straneh Ljubljanske borze.

V družbi so, kot navajajo, ostali zvesti svoji strategiji vlaganja v nove tehnologije in izdelke ter osvajanja trgov. Obvladovanje zalog in stroškov poslovanja pa je bilo tudi lani ključno za zagotavljanje normalne likvidnosti.

Lani so dodatno optimirali delovanje nove kotlovnice na biomaso. Med glavnimi naložbenimi projekti so navedli obrat za homogenizacijo smol, posodobitev obstoječih reaktorskih linij in projekt proizvodnje melaminskih filcev v sodelovanju z nemškim partnerjem. Lani so uspeli tudi odplačati nekaj več kot 2,11 milijonov evrov dolgoročnih posojil.

Melamin je bil kot eden vodilnih svetovnih proizvajalcev v niši modificiranih mehanskih smol za lakarsko in gumarsko industrijo, ki je njihov nosilni program, s svojimi izdelki lani prisoten v skoraj 50 državah. Največ oz. skoraj četrtino so prodali v Italiji, nato pa si glede na obseg prodaje sledijo Nemčija, Slovenija, Poljska, Francija, Slovaška, Indija, Češka, Nizozemska, Turčija, Rusija in druge države.

V okviru razvoja so lani izvajali 56 razvojnih projektov. Ob koncu preteklega leta so zaposlovali nekaj več kot 190 delavcev, zapustilo jih je 16 delavcev, na novo pa so jih zaposlili devet.

V Melaminu po lanski rekordni prodaji na ravni celotne družbe letos načrtujejo njeno štiriodstotno zmanjšanje, njihov dobiček pred davki naj bi dosegel 1,9 milijona evrov, za naložbe pa nameravajo nameniti nekaj več kot 5,2 milijona evrov.

Med letošnjimi usmeritvami razvojnega dela Melaminovo poročilo navaja razvoj novih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, razvoj melaminskih smol z nizko vsebnostjo prostega formaldehida, pri kupcih vpeljavo novih oz. modificiranih izdelkov, razvoj okolju in zdravju prijaznejših izdelkov, obnovljivih virov in energetsko učinkovitih tehnologij, optimizacijo tehnologij in razvoj novih ter sodelovanje pri razvojnih projektih, financiranih iz evropskih skladov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava