posavje

O pozebi na evropsko komisijo s sosedami

3.5.2016 | 20:50 | B. B.

Minister Dejan Židan si je škodo v Evrosadovih ogledal skupaj z ustanoviteljem podjetja Ivanom Kozoletom. (Foto: B. B.)

Minister Dejan Židan si je škodo v Evrosadovih ogledal skupaj z ustanoviteljem podjetja Ivanom Kozoletom. (Foto: B. B.)

O pozebi na evropsko komisijo s sosedami

Krško - Kmetijski minister Dejan Židan je po sestanku s predstavniki gospodarstva, kmetijstva in gozdarstva v Krškem poudaril, da namerava Slovenija Evropsko komisijo o škodi po pozebi in snegu obvestiti skupaj s sosedami. Najprej pa je potrebno čim prej sprožiti postopke popisa škode, kar je podlaga za državne in evropske ukrepe, je dodal.

Takoj po sestanku se je sešel s kolegom s Hrvaške, ki jo je zadnja pozeba ravno tako hudo prizadela, in ga povabil k podpisu pobude na ravni EU. O tej se je sicer že dogovoril z avstrijskim in slovaškim kolegom, povabiti nameravajo tudi Madžarsko. Komisijo nameravajo o pozebi na območju več prizadetih držav obvestili na majskem zasedanju kmetijskih ministrov unije.

Glede ocene škode po zadnji pozebi je dodal, da podatke še zbirajo in da bo prva resna ocena, glede na to, da se nekatere rastlinske vrste lahko še regenerirajo, možna šele junija. Zlasti v vinogradništvu in pri koruzi, je dejal.

Glede zavarovanja kmetijskih površin je povedal, da se njegov obseg, potem ko so zavarovalnice začele obračunavati odbitno franšizo, zmanjšuje in da je v državi od leta 2011 v povprečju zavarovanih od 40.000 do 50.000 hektarjev kmetijskih površin. Hkrati je menil, da je zavarovanje kmetijskih površin nujen strošek kmetijske proizvodnje, pri katerem s sofinanciranjem pomaga tudi država.

Več o prvih ocenah škode v četrtek v Dolenjskem listu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava