gospodarstvo

Akrapovičev četrtletni dobiček za petino presegel primerljivi lanski izid

4.5.2016 | 12:50 | STA, M.Ž.

Igor Akrapovič (Foto: J. A., arhiv DL)

Igor Akrapovič (Foto: J. A., arhiv DL)

Ivančna Gorica, Črnomelj - Podjetje Akrapovič iz Ivančne Gorice, ki je pred letom zaključilo selitev svoje proizvodnje v Črnomelj, je v prvem letošnjem četrtletju prodalo za 24,5 milijona evrov izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegel za 14 odstotkov. Hkrati je ustvaril 4,6 milijona evrov čistega dobička, kar je petina več kot v enakem obdobju lani in 36 odstotkov več od načrtov.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je povedal, da letos načrtujejo približno 87 milijonov evrov prihodkov od prodaje oz. glede na lani 14-odstotno rast. Rast pričakujejo tudi pri čistem dobičku, ki naj bi dosegel devet milijonov evrov.

Glede prodaje ob koncu leta je ob podatku, da so prodajne načrte v prvem četrtletju presegli za štiri odstotke, ocenil, da bi bila lahko tudi večja. Kot je pojasnil, sta za Akrapovičevo poslovanje na letni ravni običajno odločilni prvi četrtletji.

Akrapovičeva črnomaljska proizvodnja se je sicer lani ustalila. Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je zaposlenih nekaj več kot 600 ljudi. V Črnomlju so lani na novo zaposlili približno 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, letos pa naj bi tam zaposlili še približno 30 ljudi. V Beli krajini želijo okrepiti tudi svojo produktivnost.

Družba, ki je na ravni skupine ob četrtletju zaposlovala 880 ljudi, je v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti. V Ivančni Gorici, kjer imajo zdaj 280 zaposlenih in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa letos načrtujejo deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000.

Glede večjih naložb je finančni direktor dejal, da so bile te v zadnjih dveh letih povezane predvsem s selitvijo proizvodnje v Črnomelj, tam pa so pred tednom nabavili nekaj več kot pol milijona evrov vreden tridimenzionalni laser.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 do 30 odstotkov prodaje.

Največ prodajo na trgih Evropske unije, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja se krepi tudi v ZDA in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je še povedal Akrapovič.

‹ nazaj

Komentarji (3)

4.5.2016—   (1) (1)Ocenifrančesko 
Bravo! Čestitam. Upam pa da se ne bo ta biser zapletel v brezglavo pehanje po rasti in se zrušil kot že mnogo naših podjetij, ki so pozabila da se da z zmerno rastjo ali pa s konstantnim dobičkom dolgo lepo živeti.
5.5.2016Ocenijohan 
Dober je ta Akrapovič njegovi izpuhi so povsod....le hrc honda Tima Gajserja ga nima. Ko so ga v preteklosti prosili za sponzorstvo je bil "neperspektiven"-Tim seveda ! Sedaj se jim pa "kolca"...
5.5.2016 1 (2) (1)OceniHecni ste 
Johan, ko sem bil še sam podjetnik, je vsaj 1x mesečno potrkal na vrata "perspektiven" špoirtnik in želel, da ga sponzoriram. Lahko ti povem, da niti eden od naštetih prosilcev nikoli ni dosegel ničesar. So le sami zase mislili, da so dobri, pa v resnici niso bili. Ne dvomim, da si pri Akrapoviču kar kljuke podajajo. Naj torej Akrapovič uvede posebno komisijo, ki bo spremljala vse prosilce in izmed njih izbrala najboljšega? Daj ga no srat. Sicer pa če si ti vedel da iz tega fanta nekoč nekaj bo, zakaj ga pa ti nisi sponzoriral?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava