dolenjska

44. Teden cvička: predstavili letošnjo strokovno monografijo

4.5.2016 | 18:45 | M. M.

44. Teden cvička: predstavili letošnjo strokovno monografijo
44. Teden cvička: predstavili letošnjo strokovno monografijo

Trebnje - Mesec maj naznanja največjo prireditev dolenjskih vinogradnikov, Teden cvička, ki bo letos že 44. po vrsti in bo potekala z bogatim in pestrim programom v Trebnjem ta konec tedna, so organizatorji spomnili na današnji novinarski konferenci. Kot so navedli v sporočilu za javnost, je prireditev zelo široko zastavljena in predstavlja doživetja za vse. Prireditev organizira Zveza društev vinogradnikov Dolenjske z Društvom vinogradnikov Trebnje, Vinogradniško turističnim društvom Čatež pod Zaplazom in Društvom vinogradnikov »Lisec« Dobrnič.

Strokovna monografija Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem

Tudi letošnje leto so organizatorji poskrbeli za pripravo strokovne monografije, ki obsega 329 strani in nosi naslov Izzivi trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem. Njena urednika sta mag. Dušan Štepec in dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, ki sta oblikovno in vsebinsko sledila zastavljenemu konceptu zadnjih dveh strokovnih monografij, ki sta izšli ob 42. in 43. Tednu cvička v Kostanjevici na Krki. »Tema trajnostno vinogradništvo predstavlja paradigmo globalnega sveta. Zanjo smo se odločili, ker je trajnostno vinogradništvo v dolenjskem vinorodnem okolišu slabo razvito, poznano in uporabljeno v vsakdanjem načinu dela in življenja. Premalo ga poznamo kot alternativo konvencionalnemu vinogradništvu in načinu življenja, ki ga ta pogojuje na vinorodnih goricah po Dolenjski. Trajnostni razvoj z vsemi trajnostnimi elementi predstavlja v vinogradništvu nepogrešljivo dodano vrednost,« so zapisali.

Vsebina monografije:

V prvem delu monografije 20 županov z območja cvičkovega prostora pozdravlja 44. zaporedno prireditev, namenjeno promociji cvička, dolenjskega vinogradništva, vinarstva in dolenjskih vin, v nadaljevanju pa se v besedi in sliki predstavlja vseh 32 društev, ki aktivno delujejo v Zvezi društev vinogradnikov Dolenjske. Novi prireditvi na pot razgrinjajo svoje misli tudi predsedniki posameznih odborov prireditve ter eminence cvičkovega dvora.

V drugem oz. osrednjem delu strokovne monografije so objavljeni prispevki šestih strokovnjakov o izzivih trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem. Z vidikov varstva kulturne dediščine, splošne trajnostne rabe vinogradov, ekološke pridelave in dodane vrednosti v turizmu osvetljujejo problematiko trajnostnega vinogradništva na Dolenjskem mag. Dušan Štepec, dr. Anton Perpar, Jože Maljevič, Radojko Pelengić, Jože Simončič, dr. Marko Koščak in dr. Lea-Marija Colarič-Jakše.

Zadnji del strokovne monografije pa je posvečen predstavitvi ocenjevanja vin na 44. Tednu cvička, ki je potekalo v gostilni Ravnikar na Čatežu pod Zaplazom. Svoja mnenja o ocenjevanju letošnjih vin podajajo Samo Hudoklin, Andrej Bajuk, dr. Mojmir Wondra, dr. Mitja Kocjančič in dr. Dejan Bavčar. Na letošnjem ocenjevanju so, kot smo že poročali, ocenili kar 1224 vzorcev, kar je 581 vzorcev več kot lansko leto. Rezultati so v strokovni monografiji objavljeni v treh preglednicah, in sicer po sortah, društvih in v obliki zbirnih podatkov. Strokovno monografijo zaključuje članek o prihodnosti zdrave in sonaravne pridelave hrane, ki sta ga prispevala Jože Maljevič in dr. Lea-Marija Colarič-Jakše. .

»Prepričani smo, da je vsakoletna izdaja strokovne monografije, ki spremlja Teden cvička, izjemnega pomena za naš prostor, saj z njo ne le ohranjamo spomin na vsakokratno prireditev, temveč tudi soustvarjamo našo skupno dolenjsko identiteto. V strokovni monografiji ohranjamo spomin za naše zanamce o ljudeh in njihovem delu, o tem, da jim ni bilo vseeno, kako živijo in kako se ohranja panoga, s katero se ukvarjajo - vinogradništvo. In navsezadnje, takšne in podobne strokovne monografije omogočajo nadgrajevanje panoge in so temelj za nadaljnja ustvarjanja in raziskave na področju vinogradništva na Dolenjskem,« so še zapisali v današnjem sporočilu.

Program letošnje prireditve najdete na naši spletni povezavi Namig za premik.

‹ nazaj

Komentarji (8)

5.5.2016OceniMiha Smrekar 
Čestitke za vseh 329 strani!
5.5.2016 2 (2) (0)OceniPodgurc 
Škoda, da cvičkarija ni več v Novem mestu.
5.5.2016OceniJan 
Cvičkarija pa res ne sodi v Novo mesto. Mislim, da mora Novo mesto organizirati bolj kulturne prireditve kot je cvičkarija.
5.5.2016 5 (5) (0)OceniPodgurc 
Jan A po tvoje Oktoberfest sodi v München ( to je tudi pijančevanje)? Kaj pa je po tvojem bolj kulturna prireditev? A misliš da se vina ne da piti na kulturen način? Če že po tvojem cvičkarija ne sodi v mesto kaj pa pobrani davki? V Podgurju bomo veseli vsake prireditve, tudi Kuljajevo pletenko bomo z veseljem sprejeli. Fino bi bilo tudi da se kakšen EUR iz občinske blagajne vrne tudi v Podgurje.
5.5.2016OceniJan 
To je enemu spet dolgčas pa moje ime uporablja. Ne moreš pa primerjati Tedna cvička (ne Cvičkarije) z Oktoberfestom. Tam glavnino obiskovalcev tvorijo turisti in kraj služi od tega. Pri nas pridejo okoličani v mesto se ga malo napit, drugega kot stroška pa mesto nima.
5.5.2016 2 (2) (0)OceniBorut 
Jan 1 in Jan 2 Vidite ravno to je problem Novega mesta. Če gre Podgurc ali Rom ali Turk na Oktoberfest ga tam jemljejo kot turista. V Novem mestu pa gospodje, ki niso nikoli delali in fino živijo na račun davkoplačevalskega denarja ene obiskovalce= turiste zmerjajo s pijanci, druge z ruralneži, tretje z nekulturneži,... Malomeščani so si sami sebi zadostni in zadovoljni s predstavami, katere se financirajo z našim denarjem. In v kolikor njihovih umotvorov nihče ne obišče pač občane ožigosajo na takšen ali drugačen način. Saj ni važno če kdo pride, če itak denar dobiš iz proračuna! A ne?
5.5.2016Ocenimarička 
Jezus marija, a to še vedno obstaja ??
5.5.2016 1 (1) (0)Ocenimarjan42 
Zakaj pa nič ne pišete o letošnji Vinski vigredi?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava