posavje

Posavje do evropskega denarja tudi s povezovanjem z zagrebško regijo

5.5.2016 | 09:15 | M. Ž.

Brežiški župan Ivan Molan (Foto: A. K., arhiv DL)

Brežiški župan Ivan Molan (Foto: A. K., arhiv DL)

Brežice - Posavski župani so se s predstavniki zagrebške županije na včerajšnjem srečanju v Brežicah načelno dogovorili o skupnem nastopu pri zagotavljanju evropskega projektnega denarja, sicer pa nekatere posavske občine že sodelujejo s hrvaškimi sosedi, je poročala STA. Skupni dogovor naj bi kot temelj omenjenega sodelovanja predvidoma podpisali 15. julija.

Brežiški župan Ivan Molan je po srečanju povedal, da so se za omenjeni dogovor odločili zaradi hrvaške drugačne oz. regijske organiziranosti, ki za razliko od slovenske centralistične omogoča lažje in uspešnejše kandidiranje na razpisih za evropska sredstva. Do podpisa dogovora bodo ustanovili projektne skupine, ki se bodo lotile projektov različnih področij, obe strani pa pričakujeta, da si bodo tako zagotovili več evropske denarne podpore.

Posavske občine bodo tako v obdobju, ko je za slovenske občine na voljo manj denarja, prišle do dodatnega denarja. Za sodelovanje z zagrebško županijo, ki je, kot je poudaril Molan, trikrat večja od Posavja, pa so se odločili zaradi njene uspešnosti, že zdajšnje povezanosti posameznih hrvaških občin s posavskimi in podobne območne razvojne naravnanosti.

Sodelovanje so široko zastavili, skupaj pa se nameravajo potegovati za evropsko denarno podporo pri izobraževalnih, kulturnih, športnih, turističnih, gospodarskih in drugih projektih. Kot zelo pomembno področje je Molan izpostavil tudi razvoj podeželja.

Zvočni zapisi

Župan občine Brežice Ivan Molan o srečanju s predstavniki Zagrebške županije

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava