Šmihci živimo Novo mesto

5.5.2016 | 13:30

Šmihci živimo Novo mesto
Šmihci živimo Novo mesto
Šmihci živimo Novo mesto

Novo mesto - V sredo, 13. aprila, smo se v telovadnici OŠ Šmihel Novo mesto zbrali vsi učenci in delavci naše šole na prireditvi ob zaključku šolskega projekta Šmihci živimo Novo mesto.

Z nami so bili tudi gostje, ki so ta dan preživeli delček našega vsakdana in se vključili v raznolike dejavnosti, ki so potekale v okviru nacionalnega UNESCO projekta Približajmo se romski kulturi. Scenarij za prireditev je zasnovala učiteljica Mojca Klobučar, vodila pa sta jo sedmošolca Matej Golob in Iva Baša.

Začeli smo jo z našo šolsko himno z naslovom Mavrična pesem. V letošnjem šolskem letu smo izpeljali vrsto dejavnosti, katerih rdeča nit se je navezovala na slovesno obeležitev 650-letnice Novega mesta. Preko dejavnosti smo raziskovali bogato zgodovino našega mesta. V besedi, sliki in z dejanji smo izkazovali pestro delovanje in vpetost v Novo mesto ter uresničevali naše vizije za prihodnost. Zbrane je nagovorila ravnateljica šole, mag. Irena Hlača. V kulturnem programu so se predstavili pevski zbor in člani Orffovega instrumentarija s pesmijo Krka sanjava, narodno zabavnega ansambla Lojzeta Slaka. Svoja poetična razmišljanja o Novem mestu je na papir izlila šestošolka Marija Judež. S pesmima Čas ter Grem domov v Novo mesto se je predstavil šolski band skupaj s pevskim zborom.

Tudi ta dan je imel za Šmihelčane posebno vrednost, saj smo v okviru projekta UNESCO z gosti povezali zgodovino Romov s preteklostjo Novega mesta. To smo izvedli tako, da so v delavnicah najprej spoznali romsko kulturo in njihov najpomembnejši simbol – romsko zastavo, ki predstavlja svobodno nebo in zemljo ter kolo kot znak nomadskega življenja. Naši učenci in gosti so izdelali nakit in na prireditvi z mimohodom ob spremljavi romske glasbe predstavili rezultate svojega dela. Voditeljica se je zahvalila učencem in delavcem šole za celoletni trud na področju šolskega projekta ter gostom, ki so pripomogli k prijetnemu vzdušju in oplemenitili naša skupna prizadevanja za lepši jutri.

Helena Murgelj, OŠ Šmihel Novo mesto

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava