kolesarstvo

Šest ekip svetovne serije, Golte in še gorski kronometer

6.5.2016 | 13:05 | I. Vidmar

Marko Kump, ko je lani dobil zadnjo etapo dirke Po Sloveniji. (Foto: I. V.)

Marko Kump, ko je lani dobil zadnjo etapo dirke Po Sloveniji. (Foto: I. V.)

Bogdan Fink

Bogdan Fink

Novo mesto - 16. junija se bo v Ljubljani začela 23. kolesarska dirka Po Sloveniji, na kateri bo letos nastopilo kar šest poklicnih moštev iz elitne skupine, svoj nastop na dirki pa je napovedal tudi eden izmed največjih zvezdnikov kolesarstva Mark Cavendish.

UCI World Tour moštva, ki so napovedala svoj nastop na letošnji dirki Po Sloveniji so Team Sky (Velika Britanija), Dimension Data (Južnoafriška Republika), Orica GreenEDGE (Avstralija), Lampre-Merida (Italija), Tinkoff, Team Katusha (obe Rusija), . Od nižje rangiranih moštev velja poleg domače Adrie Mobil, ki tudi tokrat cilja na visoko uvrstitev v skupnem vrstnem redu, omeniti moštva Radenska Rog (obe Slovenija), Bora – Argon (Nemčija), Bardiani CSF Androni, Norda MG.K. Vis, NIPPO Vini Fantini, Giocattoli Sidermec (vse Italija), Topsport Vlaanderen (Belgija), SKC Tufo (Češka), Gazprom RusVelo (Rusija), Amplatz BMC (Avstrija) ter slovensko in avstrijsko kolesarsko reprezentanco.

Športni direktor kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink je zadovoljen nad zanimanjem, ki so ga pokazale vrhunske ekipe za nastop na dirki, ki ga tako kot vse doslej pripravljajo novomeški kolesarski delavci z njim na čelu: »Vsako leto imamo več sladkih skrbi, koga gostiti v Sloveniji – k nam se rade vračajo tudi največje svetovne ekipe. Tako močne zasedbe v Sloveniji še ni bilo, temu primerna bo zagotovo tudi pozornost mednarodne javnosti. Gre namreč za ekipe z ogromno navijači z vsega sveta.«

Tudi letos bo dirka Po Sloveniji razdeljena na štiri etape, dolga pa bo 593 km. Kot rečeno se bo začela v Ljubljani z etapo do Kopra (177,8 km). Prvo pomembnejše sito bo že druga, gorska etapa od Nove Gorice s ciljem na Golteh preko Črnega vrha in Črnivca. Tretja etapa bo gorski kronometer iz središča Celja proti Celjski koči (16,8 km). Kot je že tradicija se bo dirka Po Sloveniji zaključila na Glavnem trgu v Novem mestu z etapo s štartom v Rogaški Slatini, kjer si dobre uvrstitve oziroma nove zmage, če bo seveda nastopil, kar še ni jasno, želi tudi Marko Kump, ki novomeške tonalitne kocke dobro pozna in je lani na njih zmagal kar trikrat, tudi v zadnji etapi dirke Po Slovenije. Za razliko od lani, ko je roke v znak zmagoslavja na cilju dvignil, oblečen v dres domače Adrie Mobil, bo to, če mu bo uspelo premagati vse svetovne zvezdnike, storil v dresu UCI World Tour moštva Lampre Merida.

‹ nazaj

Galerija (4)

1_etapa_profil_2016
2_etapa_profil_2016
3_etapa_profil_2016
4_etapa_profil_2016

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava