Krški Vipap tudi lani z izgubo

6.5.2016 | 15:45

Foto: spletna stran podjetja/arhiv DL

Foto: spletna stran podjetja/arhiv DL

Krško - Papirniška družba Vipap Videm Krško, ki zaposluje 375 ljudi, je lani ustvarila 89,85 milijona evrov prihodkov oz. 2,75 milijona evrov manj kot predlani, ob tem pa se ni uspela izvleči iz rdečih številk. V okviru lani končanega postopka prodaje družbe medtem do lastniške spremembe še vedno ni prišlo.

V Vipapu so za STA pojasnili, da so poslovno leto z izgubo končali zaradi neugodnih smernic na trgu časopisnih papirjev, ki v strukturi prodaje predstavljajo več kot 85 odstotkov njihovih prodanih količin, in zaradi nizke cene papirja.

Po njihovi podatkih se je povpraševanje po grafičnih papirjih v Evropi v primerjavi s predlani v 2015 zmanjšalo za skoraj štiri odstotke, povpraševanje po časopisnem papirju pa za osem odstotkov.

Kot so napovedali, letos pričakujejo stabilen razvoj prodaje in v drugi polovici leta še dvig cen. V podjetju izvajajo tudi program za izboljšanje svoje operativne učinkovitost, hkrati pa letos načrtujejo "vpeljavo vseh potrebnih ukrepov". Da bi pokrili izgube neto prodaje, v Vipapu tudi širijo paleto izdelkov.

Sodeč po letošnjem uravnoteženem razmerju med povpraševanjem in ponudbo na trgu časopisnega papirja ter ob obetu dviga cen ob koncu leta pričakujejo boljši poslovni izid od lanskega, so dodali.

Glede naložb so navedli, da večji del od zanje predvidenega poldrugega milijona evrov predstavlja vzdrževanje opreme in strojev, večja vlaganja pa predvidevajo v prihodnjih letih.

Sicer pa skušajo to papirniško podjetje, ki je od leta 2008 v lasti češkega finančnega ministrstva, lastniki vse od prevzema družbe prodati. Glede tega do zdaj niso bili uspešni. Navedeno ministrstvo je tudi lani objavilo razpis za prodajo 96,5-odstotnega deleža v družbi. Prodajni postopek so končali novembra lani, do spremembe lastništva pa ni prišlo, saj niso dobili nobene zavezujoče ponudbe, so pojasnili.

Vipap sicer izdeluje časopisni in izboljšani časopisni papir, grafični ter ovojno-embalažni papir. Med njihovimi glavnimi trgi so Italija, Nemčija, Madžarska in Slovenija, so še sporočili iz Vipapa.

V Vipapu so marca letos za novega predsednika uprave in direktorja imenovali Stefana Eibl-Töröka. Po odhodu predsednika uprave in tehničnega direktorja Vipapa Miloša Habrnala, ki mu je aprila lani potekel mandat, je to podjetje vodila štiričlanska uprava pod vodstvom finančne direktorice Jožice Stegne.

Zgodovina tovarne celuloze in papirja v Krškem sega v leto 1939, ko je slovenski tovarnar Franc Bonač na Vidmu pri Krškem, v tedaj industrijsko povsem nerazvitem spodnjem Posavju, zgradil tovarno celuloze, v kateri je zaposlil 180 domačinov.

Tovarno so nato vnovič zagnali po drugi svetovni vojni, od leta 1955 do leta 1975 pa so zagnali štiri papirne stroje. Leta 1976 je sledil zagon novega obrata celuloze.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava