Iz zraka bo padalo cepivo proti steklini

6.5.2016 | 14:45

Vaba s cepivom (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Vaba s cepivom (Foto: T. J. G., arhiv DL)

Novo mesto - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin danes začenja spomladansko akcijo cepljenja lisic proti steklini, ki bo trajala predvidoma do 20. junija. Peroralno cepljenje lisic proti steklini predstavlja edino učinkovito metodo zatiranja stekline pri divjih živalih.

Polaganje vab bodo izvajali na celotnem ozemlju države, in sicer z letali z višine 300 metrov. Glavni namen cepljenja je varovanje zdravja in življenj ljudi pred to izredno nevarno boleznijo, zaradi katere vsako leto po svetu umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok.

Z izvajanjem peroralnega cepljenja aktivno ščitijo populacijo lisic v slovenskih gozdovih, ki predstavlja glavni rezervoar stekline, ter tako preprečujejo širjenje bolezni.

Akcija cepljenja lisic proti steklini se izvaja dvakrat letno in sicer v spomladanskem (maj in junij) ter jesenskem času (oktober in november). V vsaki akciji se položi 460.000 vab, pri čemer je gostota položenih vab med 22 in 26 vab na kvadratni kilometer.

Ob tem pa na upravi opozarjajo sprehajalce in obiskovalce gozdov, naj se ne dotikajo nastavljenih vab. Če pride vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom.

Za izvajanje cepljenja bodo uporabljena letališča Jožeta Pučnika, Portorož, Murska Sobota in Novo mesto, po potrebi pa bodo vključena tudi letališča v Celju, Slovenj Gradcu in Divači.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava