novice

Urbani sprehodi v Novem mestu, Kočevju in Semiču

6.5.2016 | 17:40 | B. B.

Na novomeškem urbanem sprehodu so lani predstavili prazgodovinsko naselbino in grobišče na Marofu, letos pa se bodo podali na Drsko. (Foto: I. V., arhiv DL)

Na novomeškem urbanem sprehodu so lani predstavili prazgodovinsko naselbino in grobišče na Marofu, letos pa se bodo podali na Drsko. (Foto: I. V., arhiv DL)

Novo mesto - Danes se po svetu že desetič začenjajo urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbujajo pešačenje po vsakdanjih opravkih in izpostavljajo njegov pomen za vitalnost mest. Pri nas se jim je letos pridružilo 14 krajev, po katerih bo od danes do nedelje potekalo 21 sprehodov.

Urbani sprehodi bodo tudi na našem koncu, in sicer v Kočevju, Novem mestu in Semiču.

Zajtrk ob Rinži (Kočevje)

Nedelja, 8.maj 2016 ob 9.30, zbirno mesto je pri Športni dvorani Kočevje. Sprehod organizirata civilna iniciativa “Polepšajmo in uredimo naše Kočevje” in društvo v nastajanju “Urbani brlog”, vodila pa ga bo Tanja Štajdohar.

Za sprehod smo izbrale segment zelenega sistema ob reki Rinži, ki ni vzpostavljen, niti urejen. Ljudem bomo skušale poudariti lepoto stika mesta z reko in nujnost urejanja zelenega sistema v mestu (ob reki). Izpostavile bomo razliko odnosa do reke nekdaj in danes, ter z referenčnimi primeri pokazale kaj bi lahko bilo.

Razvoj in prenova soseske Drska (Novo mesto)

Nedelja, 15. maj 2016 ob 16h, zbirno mesto je na parkirišču TUŠ (Portoval). Sprehod organizirata Društvo krajinskih arhitektov Slovenije ter Društvo arhitektov Dolenjske in Bele Krajine, vodila pa ga bo Jelka Hudoklin.

Dobimo se na parkirišču pri trgovini Tuš v Portovalu. Prek avtobusne postaje se napotimo na Drsko in pot nadaljujemo po Šegovi ulici do Centra srednjih šol, od tam si ogledamo območje načrtovane nove Šmihelske ceste. Zatem se sprehodimo do OŠ Drska in si ogledamo šolske objekte in ureditve ter območje predvidene soseske Brod–Drag. Pot nadaljujemo skozi sosesko Drska, kjer bomo slišali zanimivosti o njenem nastanku, razvoju in problemih. Zatem se napotimo do lokacije načrtovanega peš mostu čez Krko in predvidene trgovine ob Topliški cesti ter sprehod zaključimo na izhodiščni točki.

Zgodovina nas povezuje (Semič)

Nedelja, 8. maj 2016 ob 15.00 uri, zbirno mesto je pred Kulturnim centrom Semič. Sprehod organizirata Kulturni center Semič in Turistično društvo Semič, vodili pa ga bodo lokalni turistični vodiči.

Sprehod bomo začeli v trškem jedru Semiča in pot nadaljevali po slikoviti in edinstveni Semiški gori. Uživali bomo v čudovitem razgledu na Semič z okolico, obenem pa spoznavali drobce zgodovine. Ob poti se bomo spomnili na našega belokranjskega pesnika Lojzeta Krakarja ter ga z verzi ogovorili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava