novice

Z vinogradništvom se ukvarja vse več ljudi

14.5.2016 | 12:00 | STA

Foto: I. Vidmar

Foto: I. Vidmar

Ljubljana - Z vinogradništvom se v Sloveniji ukvarja vse več ljudi, najbolj priljubljene pa so bele sorte grozdja. Te so bile po podatkih statističnega urada v letu 2015 zasajene na okoli 68 odstotkov skupne površine vinogradov, ki je znašala skoraj 15.700 hektarjev.

Po izsledkih statističnega raziskovanja Popis vinogradov se je v letu 2015 z vinogradništvom ukvarjalo 30.210 pridelovalcev, kar je 18 odstotkov več kot ob prejšnjem popisu pred petimi leti. Povprečna površina vinograda je bila tudi zato v letu 2015 manjša kot v letu 2009, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Najizraziteje se je spremenilo število vinogradnikov v velikostnih razredih do 0,2 hektarja vinogradov, in sicer se je povečalo za 45 odstotkov. Hkrati se je za 19 odstotkov zmanjšalo število vinogradnikov, ki so obdelovali od 0,5 do dva hektarja vinogradov. Povprečni vinogradnik je tako obdeloval precej manjšo površino vinogradov (za 0,1 hektarja) kot v letu 2009.

Lani je več kot 90 odstotkov vinogradnikov obdelovalo vinograde, manjše od enega hektarja. Povprečen vinograd je bil velik 0,3 hektarja.

Bele sorte grozdja so bile zasajene na okoli 68 odstotkov skupne površine vinogradov. Tudi največ novih zasaditev ali obnov vinogradov v zadnjih petih letih je bilo opravljenih z belimi sortami. Prevladovala je sorta grozdja sovinjon, sledili sta sorti šardone in malvazija.

Od rdečih sort so v zadnjih petih letih zasadili največjo površino s sorto refošk, sledili sta sorti modra frankinja in žametovka.

Zaradi specifike pridelave in ugodnih pogojev za vzgojo trte je večina vinogradov še vedno zasajena na strmem terenu. Prevladuje vertikalna zasaditev vinograda (79 odstotkov) pred terasasto (21 odstotkov), še ugotavljajo statistiki.

‹ nazaj

Komentarji (2)

14.5.2016 4 (4) (0)Ocenistane 
hja kaj pa vem, zadnjič je bil članek, da se vinogradi opuščajo, ker se mladi nočejo več ukvarjat z vinogradom in cenenim alkoholom... Odločite se že enkrat kako in kaj? Edin če se je v dveh tednih trend obrnil?
15.5.2016 1 (1) (0)Ocenilujz 
Se vidi da teli na uradih nimajo pojma kaj se dogaja na terenu, plačo pa vseeno vlečejo.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava