gospodarstvo

Kolpa letos za petino presegla primerljivo lansko prodajo

18.5.2016 | 14:55 | J. A.

Mirjan Kulovec je novembra lani postal častni občan Metlike. (Foto: M. B.- J., arhiv DL)

Mirjan Kulovec je novembra lani postal častni občan Metlike. (Foto: M. B.- J., arhiv DL)

Metlika - Metliška Kolpa, eden vodilnih proizvajalcev kopalniške opreme v srednji in jugovzhodni Evropi, je v prvih štirih mesecih letos presegla lansko prodajo za petino in hkrati svoje načrte za 13 odstotkov. Največjo rast še naprej pričakuje na nemškem in ruskem trgu, Kolpina prodaja pa se je letos močno okrepila tudi v Sloveniji, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Predsednik Kolpine uprave Mirjan Kulovec je navedel, da so v prvih štirih mesecih ustvarili 13 milijonov evrov prometa in primerljivi lanski izid presegli za 20 odstotkov. Družbino poslovanje je ocenil za pozitivno in stabilno ter dodal, da si glede na dozdajšnjo prodajo in letošnje izboljšane prodajne smernice ob koncu leta obetajo njeno vsaj petodstotno rast, hkrati pa sorazmerno rast dobička.

V matični Kolpi, ki je v Metliki lani zaposlovala nekaj več kot 380 ljudi, so letos zaposlili 12 novih delavcev, sicer pa bodo tam letos zaposlovali še po potrebi. Kolpa je v vsej skupini konec preteklega leta zaposlovala nekaj več kot 470 ljudi.

Kulovec je nadaljeval, da je Kolpina dejavnost močno vpeta v gradbeništvo, ki se še vedno sooča s skromnimi naložbami in nadaljnjim krčenjem, težkim tržnim razmeram pa so se prilagodili z osvajanjem novih in obetajočih trgov, razvojem novih izdelkov z visoko dodano vrednostjo, dodatnimi storitvami ter vlaganjem v znanje, z razvojem novih tehnologij in s tehnično posodobitvijo.

Kolpa, ki v razvoj novih izdelkov letno vloži približno milijon evrov, je tako na področju sanitarne opreme razvila nove izdelke in za večino teh dobila najvišja mednarodna oblikovalska priznanja, kot sta Red Dot in Best Buy Award.

V Kolpi si tudi še naprej prizadevajo za vodilno mesto med proizvajalci kopalniške opreme na domačem in trgih jugovzhodne Evrope. Svojo prodajo krepijo tudi z večjim prodorom v Veliko Britanijo, na Poljsko, v Švedsko ter na Dansko. V Rusiji, Indiji, Braziliji in državah Bližnjega vzhoda, kjer vzpostavljajo prodajno mrežo, pa povečujejo prisotnost, je še povedal Kulovec.

Družba je sicer izrazito izvozno usmerjena, saj devet desetin izdelkov izvozi, od tega več kot štiri četrtine na zahtevne trge Nemčije, Francije in Velike Britanije. Svoje izdelke prodaja pod blagovnima znamkama Kolpa san in Kerrock.

Skupino Kolpa poleg matične sestavljajo še družbe Polira v hrvaških Radatovićih, Kolpa Zrenjanin v Srbiji, Slo San v Rusiji, Kolpa Zeta v Črni gori, Kolpa Line v Bosni in Hercegovini, Kolpa Hungary na Madžarskem in Kerrock Nemčija, še piše Slovenska tiskovna agencija.

‹ nazaj

Komentarji (1)

18.5.2016OceniMiha Smrekar 
Čestitke. Upam, da tudi delavci prejmejo primerno nagrado ob koncu leta.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava