dolenjska

KC Janeza Trdine in Agencija za šport s peticijo proti združevanju

20.5.2016 | 09:30 | M. M.

Svoja stališča bodo predstavniki tako KC Janeza Trdine kot Agencije za šport predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci. (Foto: R. B., arhiv DL)

Svoja stališča bodo predstavniki tako KC Janeza Trdine kot Agencije za šport predstavili na ponedeljkovi novinarski konferenci. (Foto: R. B., arhiv DL)

Novo mesto - Kot je znano, Mestna občina Novo mesto načrtuje združitev Kulturnega centra Janeza Trdine, Agencije za šport in ukinjenega Zavoda za turizem, zadevo pa bodo svetniki in svetnice prvič obravnavali na občinski seji, sklicani za četrtek, 26. maja. Iz KC Janeza Trdine so danes sporočili, da združevanju ostro nasprotujejo, pripravljenemu gradivu za občinsko sejo očitajo pomanjkljivosti in zato zahtevajo umik te točke z dnevnega reda. Še več, združevanju nameravajo nasprotovati tudi s peticijo občank in občanov, ki jo v celoti objavljamo spodaj.

Svoja stališča proti združevanju bodo predstavniki kulturnega centra in agencije za šport sicer predstavili na ponedeljkovi skupni novinarski konferenci. Včeraj se je na izredni seji sestal tudi Svet zavoda KC Janeza Trdine, ki je ob prisotnosti zaposlenih sklenil, »da se predlagana združitev zavodov Kulturnega centra Janeza Trdine in Agencije za šport Novo mesto kot 4. točka dnevnega reda 15. redne seje občinskega sveta Novo mesto umakne z dnevnega reda. Razlog za umik: Gradivo je pomanjkljivo pripravljeno za takojšnje odločanje in je premalo strokovno argumentirano.«

Kulturniki so še zapisali, gre za politično odločitev, ki je škodljiva za Novomeščane in Novomeščanke, zato bodo proti njej zbirali podpise podpore:

POZIV ZA PODPIS PETICIJE PROTI ZDRUŽEVANJU KULTURNEGA CENTRA JANEZA TRDINE IN AGENCIJE ZA ŠPORT

Mestna občina Novo mesto si je zadala, da bo nadoknadila leta zamujenih priložnosti za razvoj turistične podobe in promocije Novega mesta. V ta namen pripravlja strategijo razvoja občine, v kateri je določila ključno področje razvoja – razvoj turizma. Za uresničevanje razvoja turizma in promocijo mesta se je namenila združiti Kulturni center Janeza Trdine in Agencijo za šport Novo mesto, da bi z organizacijo velikih dogodkov stavila na množičnost in pritegnila čim več turistov. S to potezo naj bi občina storila pomemben preskok ter stopila ob bok največjim in najrazvitejšim mestnim občinam, kot sta Ljubljana in Maribor.

Prepričani smo, da samo združevanje zavodov še ne bo prineslo napredka v turistični stroki, saj sta zavoda vsak posebej ustanovljena izključno za drug namen. Seveda pa se zavedamo, da z medsebojnim sodelovanjem lahko prispevamo kakovostne in odmevne vsebine, ki bi oplemenitile velike dogodke, a ključnega pomena bosta promocija in finančna podpora teh dogodkov, kar pa je zalogaj, ki ga občina z združevanjem obeh zavodov nikakor ne bo pridobila. Manjka namreč ključni generator – stroka. Slovenska kulturna in športna stroka sta si edini v mnenju, da sta kulturno in športno polje nezdružljiva. Z združevanjem se zgodi nepopravljiva škoda, kar se je dokazano zgodilo že v drugih mestih, kjer so to naredili. Še več, tovrstne ideje ne podpira nobena zgledna praksa, ravno obratno. Stroka opozarja na ključne pomanjkljivosti in nevarnosti, ki z združevanjem ne dosegajo želenih učinkov, lahko pa naredijo nepopravljivo škodo pri delovanju obeh novomeških zavodov.

Odločno podpiramo mreženje idej, programov, a ne na način, da bi zavoda združili. Podpiramo ustanovitev koordinacijskega telesa, ki bi v okviru občine razmišljalo strateško, razvijalo programske ideje in delegiralo naloge zavodom; tako bi krepili močna partnerska sodelovanja, ki bi bila sposobna kreativno in strokovno pripraviti in izvesti program. Svoje potenciale in našo kreativnost lahko torej združimo z drugimi v določenih posameznih nalogah, ne pa kot skupno podjetje – tukaj ni prihodnosti.

Menimo, da sta za smelo udejanjenje ideje razvoja turizma in promocije potrebna tehten strokovni premislek in zgledne preverjene strokovne prakse, ki bi pomagale izostriti vizualizacijo modela, ki bi lahko hitro in učinkovito uresničeval naloge za tista področja, ki so bila v občini doslej podhranjena.

Zato smo se odločili, da se obrnemo na vas s pozivom, da nam s svojim podpisom izrazite podporo, ko pod danimi pogoji nasprotujemo preuranjenemu združevanju teh dveh zavodov. V bistvu gre za formalno ukinjanje našega zavoda in preoblikovanje v popolnoma drugo ustanovo.

Zaradi vsega naštetega vas prosimo, da podpišete peticijo o nezdruževanju Agencije za šport Novo mesto in Kulturnega centra Janeza Trdine.

‹ nazaj

Komentarji (39)

20.5.2016 5 (6) (1)Ocenierka 
Kje pa podpišemo da smo ZA ?
20.5.2016OceniJan 
Na vsake tri zaposlene svoj zavod in svojega direktorja. Potem pa še od ostalih dveh en šef, pa drugi namestnik šefa. Denar v Novem mestu pač raste na drevesih. Javne službe so najbolj pomembne.
20.5.2016 1 (1) (0)Ocenit.Erjavec 
kakšni so stroški?kakšni so rezultati, dodana vrednost?po vsakem poštenem odgovoru je združitev edina racionalna možnost.
20.5.2016 1 (3) (2)Oceniobčan 
Edina racionlizacija v MONM je rotovška politika- vse sektorje pod eno streho, pod eno kontrolo in pod eno upravljanje, županovo. To je končni namen tega strateškega projekta. Lažja diktatorska obvladljivost. To je končni namen. Seveda da smo proti in ZA peticijo proti združevanju take manipulacije.To ni racionalizacija, to je eksploatacija z enega in edinega centra moči. Rotovškega.
20.5.2016—   (4) (4)Oceniobčan 
Še bolj smiselna bi bila peticijo za razrešitev župana in njegove ekipe.Oziroma neodvisna anketa vseh občanov MONM glede trenutne priljubljenosti omenjenih . folk ne nasedajte, manipulatorjem...
20.5.2016OceniBerni 
Jan, a tvoja žena kandidira za direktorico?
20.5.2016 8 (11) (3)OceniMiro 
Župan je zaposlil 4 dodatne prijateljice v kabinet župana, pa 3 dodatne prijatelje v občinski upravi, pa mestnega menedžerja, pa kadrovsko komisijo, ki daje pozitivna mnenja za njegove prijatelje. Župan in njegova lista že dobro vedo kaj je dobro za njihov žep.
20.5.2016 4 (6) (2)Ocenialenka 
Varčevat je potrebno da ima lahko župan na razpolago 500.000 EUR za protokol.
20.5.2016 2 (4) (2)Ocenialenka 
Da je protokol župana najvažnejši za razvoj Novega mesta je župan pokazal z dvigom nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, uvajanjem plačljivega parkiranja, dviganjem cen vrtcev. Župan je pripeljal v Novo mesto en kup strokovnjakov iz propadle Virantove stranke! Ti strokovnjaki pač nekaj stanejo!
20.5.2016—   (2) (2)Ocenialenka 
Jan si lepo zapisal. En župan, ki ima 4 tajnice v kabinetu.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava