dolenjska

Na peticijo se je odzval županov kabinet

20.5.2016 | 14:10

Foto: I. V.

Foto: I. V.

Novo mesto - Na prispevek o peticiji proti združevanju novomeške Agencije za šport in Kulturnega centra Janeza Trdine se je odzval kabinet župana Gregorja Macedonija. Kabinet je odziv naslovil z "Občani pričakujejo konkretne ukrepe in kakovostne storitve na področju športa, kulture, mladine in turizma", v njem pa je zapisal:

Občinska uprava MONM se je po tehtnem premisleku, temeljiti analizi in na podlagi pobud številnih občanov, da se na področjih športa, kulture, mladine in turizma v Mestni občini Novo mesto izkorišča premalo potencialov pripravila obsežno gradivo in predlog odloka o oblikovanju Zavoda Novo mesto in ga predložila občinskemu svetu za odločanje v prvem branju na naslednji seji, ki bo 26. maja 2016. V gradivu je temeljito pregledano naše dosedanje delo na omenjenih področjih, torej aktivnosti širšega občinskega sektorja, ki se jih izvaja. Ugotavljamo, da se na teh področjih že vsaj desetletje ni spremenilo nič, zato je prav, da pristopimo h korakom, ki se bodo odrazili še boljših rezultatih na teh področjih. Predlog za oblikovanje novega zavoda, Zavoda Novo mesto je kot glavni motiv zasledoval prav željo, da se še konkretneje naslovi izzive, ki nas na področjih športa, kulture, mladine in turizma v Novem mestu čakajo. Večji, bolj povezan zavod je smotrnejši tudi iz dejstva, da se tako poenoti vodstvo in pa vse podporne funkcije, kar pomeni več sinergij v dnevnem poslovanju. Strokovna področja se s predlogom ne združujejo, smo celo mnenja, da jih je potrebno še dodatno podpreti, da bo Zavod izvajal še kakovostnejše programe in pridobival zunanja sredstva na razpisih (tega v zavodih sedaj ni oz. je minimalno).

Ker vemo, da si vsak občan ne ogleda obsežne dokumentacije, ki je občinskim svetnikom na voljo za lažje odločanje, želimo na tem mestu izpostaviti opredeljene prednosti, ki so kot zaključek dokumenta navedeni:

− obogateno sodelovanje med področji kulture, športa, turizma in mladine,med katerimi sedaj praktično ni sodelovanja,

− pridobitev organizacije, ki bo v prihodnosti lahko upravljala tudi Velodrom oz. multifunkcijske objekte (tudi mladinski center) na splošno,

− učinkovitejše upravljanje s sredstvi (objekti, prostori, opremo), zmožnost izpeljati večje projekte in ustvariti nove produkte iz različnih področij,

− večja osredotočenost na razvojne projekte,

− postavitev platforme za razvoj turistične in mladinske dejavnosti,

− sedanja organiziranost dejavnosti ne omogoča (večjega) napredka,

− oba sedanja zavoda sta po obsegu majhna,

− večja organizacija omogoča lažje načrtovanje in večjo specializacijo znanj,

− posebna znanja zaposlenih bi prišla (še) bolj do izraza,

− razbremenitev strokovnih delavcev opravil s področja upravljanja objektov ali koordinacijskih opravkov,

− možnost organiziranja skupnih služb (računovodstvo, vzdrževanje, čiščenje),

− lažje sestavljanje urnikov in nadomeščanja v primerih odsotnosti,

− večja izkoriščenost obstoječega kadra in zmožnost hitrejšega reagiranja v primeru potrebe po osebju,

− preprosta izraba obstoječe opreme (oder, tribuna, ostala tehnika...) brez posebnega postopka,

− močno povečane aktivnosti na področju promocije in trženja,

− večja učinkovitost in odmevnost sodobnih orodij komuniciranja,

− enoten pristop in javna podoba pri občinskih javnih prireditvah,

− nekaj finančnih prihrankov (en svet zavoda, ena revizija, enotno javno naročanje ...) in zmanjšanja administracije,

− reakcija na nenehno zniževanje povprečnine - izvedba priporočila države po združevanju zavodov, skupnem delovanju ter ukinjanju pravnih oseb.

Prav je tudi, da se popravi vtis, da sta zavoda kot pravni osebi proti oblikovanju novega zavoda – proti oblikovanju so nekateri zaposleni, ki so nespretno izkoristili uradne kanale občinskih javnih zavodov in komunicirali z javnostmi o svojih stališčih in ne o stališčih pravnih oseb. Pravne osebe oz. njihovi uradni predstavniki so bili vseskozi vsebinsko vključeni v pripravo predloga.

Pri tem še enkrat izpostavljamo, da je vodilo pri delu občinske uprave to, da vsi nastopamo kot zaščitniki javnega interesa vseh občanov. Namreč, novomeška kultura in šport nista samo Agencija za šport in KC Janeza Trdine. Menimo, da si glede na trenutno stanje na področju športa, kulture, mladine in turizma le-ti zaslužijo več, naše prepričanje pa je, da bo v obliki večjega, kompetentnejšega zavoda izvajanje aktivnosti na teh področjih kakovostnejše.

‹ nazaj

Komentarji (18)

20.5.2016 3 (4) (1)OceniJan 
Bravo župan! Zelo lepo napisano! Samo še udejanjiti je treba. Običajno je potrebno za uspeh reorganizacij najprej začeti pri sebi. Kakor pa slišim imate vi za sebe ene kriterije, za druge pa drugačne.
20.5.2016–2 (0) (2)Oceniobčan 
To župan. Normalno da bo zadevo udejanjiv. Al ni to Lojz.
20.5.2016—   (2) (2)OceniSamokritika 
Ko vidiš kako nekateri ne razumejo da javni denar nikomur ne pripada in da zaposleni niso tisti, zaradi katerih se svet vrti, ampak da je vse znotraj občine zaradi občanov. Ampak nekateri se razglasijo za stroko, drugi za kulturo, tretji za šport ... prav je, da se malo premešajo karte ... manjka, res manjka malo ponižne samokritike dragi zaposleni v javnih zavodih. Bi rada videla skupino zaposlenih v Krki ali Revozu, Adriji ... ki bi sklicala novinarsko in tam razlagala, da skupščina podjetja ali Nadzorni svet ali direktor nima pojma in ne razume kako je pomembna njihova stroka in da jih nikakor ne sme reorganizirati...
20.5.2016 1 (2) (1)OceniSamokritika 
Na začetku sem tudi jaz verjela govoricam: najprej Čadoničeva v ZD, potem podžupanova v ZD ... ampak kot kaže ste stari tvorci govoric brez dobrih informacij ... težko je prenesti da delajo nekateri drugače kot ste navajeni
20.5.2016 1 (2) (1)Ocenimacedonijevi prijatelji in oboževalci 
Naš Gregi pa zna luno pesmco Grad gori grof beži ? Naš Gregi bo tu lepu zapeu boste vidli. Hura za našga župana! Vse vas bo pret u en lonc utaknu in skuhu bote vidli..šport, kulturo, gospodarstvu, turizm, sociala, vsi se boste u enmi piskri cvrli. Hura za našga župana! ta zna pa kuhat..
20.5.2016—   (4) (4)OceniURBAN 
Bojim se da bo Ta župan resne nemire zakuhal - nič drugega. Slabo to kaže..Ko tako na silo razdeliš folk se nakopičena energija mora nekje sprostit. Vsak njegov postopek je dolivanje olja na ogenj - v to smer.Jaz ne vem a je možno da je nekdo tako slep da tega ne vidi ? kaj se to dogaja zadnje čase v Nm.....tacga ambijenta pa še ne.
20.5.2016 2 (2) (0)Ocenistar meščan  
Ti urban, pa non stop traparije tipkaš. Itak nimaš pojma, če se dobro spomnim si čist pop*** že zaradi prcoaprilske šale za otroke do 5 let, zdaj pa tu še soliš pamet z vsemi prividi ki jih imaš.
20.5.2016OceniURBAN 
meščan zapomni si kaj si napisal. Jaz te bom pa le še spomnil na te ispisane besede ob času. Lp:)
20.5.2016Ocenistar meščan 
a ti si danes dežurni al kako? kaj me boš spomnil, pa ti se še prvoaprilske šale ne spomniš, pa boš ti koga kej spomnil. Ha pa jade. te pa že vidm čez dve let ko boš ponovno volil trenutno garnituro na občini.
20.5.2016OceniURBAN 
tastar, čez 2 let boš ti volil isto kar bom jaz....boš videl.. Lp.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava