Arthen o vplivih kapitalističnega neoliberalizma

22.5.2016 | 14:00

Avtor instalacije Brought Up To Code Nicola Arthen v pogovoru s skrbnico galerije Simulaker Živo Kleindienst. (Foto: I. Vidmar)

Avtor instalacije Brought Up To Code Nicola Arthen v pogovoru s skrbnico galerije Simulaker Živo Kleindienst. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - V petek je v novomeški galeriji Simulaker mladi nemški fotograf Nicola Arthen odprl prostorsko instalacijo Brought Up To Code, ki jo je galerija pripravila družno s fotografskim festivalom Fotopub in je opredeljena kot tako imenovani preddogodek in del predfestivalskega programa festivala Fotopub, ki ga bodo letos pripravili od 1. do 6. avgusta.

Skrbnica galerije Simulaker Živa Kleindienst je v predstavitvi razstave med drugim zapisala: "Arthen, skozi specifičen konceptualen pristop raziskuje vpliv in pomen sodobne industrijske produkcije s poudarkom na samem produktu, ki ga diktirajo kapitalistične ter neoliberalne ideje in prevzemajo stroji. V individualni prostorski in čustveni perspektivi sveta okoli sebe kritično izzove etične perspektive omenjene ideje. In ravno to pogosto spregledamo v navdušenju nad hitrim tehnološkim razvojem: Kakšen efekt imajo lahko določeni produkti in v njih utelešeni materialno-semiotični koncepti na socialno-politične strukture, še bolj pa na posameznika in njegovo temeljno eksistenco? In še več, kakšne so posledice teh hiper-kapitalističnih sprememb, kjer je pomembna le maksimizacija delovne produktivnosti, konzumacije in profita?"

Sedemindvajsetletni nemški fotograf Nicola Arthen je diplomant oddelka za likovno umetnost amsterdamske akademije Gerrit Rietveld, med študijem pa se je eno leto izpopolnjeval na umetnostni akademiji Kusntakademie v Düsseldorfu. Za svoje delo je prejel več nagrad, namenjenih mladim umetnikom in razstavljal na mednarodnih skupinskih razstavah v Pragi, Amsterdamu, Kölnu, Münchnu, Düsseldorfu in Berlinu.

Instalacija Brought Up To Code bo v Galeriji Simulaker na ogled do 10. junija.

I. V.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava