kultura

Utrip ljubezni Borisa Petkovića na newyorškem festivalu

23.5.2016 | 09:35 | M. M.

Boris Petkovič je bil leta 1971 rojen v Zenici, kjer je preživel  otroštvo, nekaj let je živel v Straži pri Novem mestu, pa tudi na Obali  in v Ljubljani. Leta 2005 je diplomiral iz filmske režije na pariški  filmski šoli EICAR, danes dela kot svobodni filmski režiser. (Foto: MiM, arhiv  DL)

Boris Petkovič je bil leta 1971 rojen v Zenici, kjer je preživel otroštvo, nekaj let je živel v Straži pri Novem mestu, pa tudi na Obali in v Ljubljani. Leta 2005 je diplomiral iz filmske režije na pariški filmski šoli EICAR, danes dela kot svobodni filmski režiser. (Foto: MiM, arhiv DL)

New York - Na newyorškem filmskem festivalu sodobnega neodvisnega evropskega filma Panorama Evrope, ki poteka že osmo leto zapored, so v soboto prikazali tudi film slovenskega režiserja Borisa Petkovića Utrip ljubezni z Judito Franković in Jernejem Gašperinom v glavni vlogi.

Po poročanju STA, film prinaša zgodba o hip-hop subkulturi potomcev priseljencev iz nekdanje Jugoslavije, ki tekmujejo v dvobojih rap glasbe. Glavni junak Bruno je na poti do uspešne kariere, ki pa jo malce zaplete ljubezen z violinistko Nino.

V filmu nastopajo še Zlatan Čordić - Zlatko, Jožica Avbelj, Sašo Klančnik, Franci Kek, Boštjan Gorenc - Pižama, Dalaj Eegol in drugi. Mladinski hip hop film je nastal v produkciji Gustav Film, RTV Slovenija, MB Grip, Studia Ritem in Pakt Medie.

Festival, ki poteka v Češkem narodnem domu in Muzeju filmske umetnosti v Queensu, kjer se je pred stoletjem začela ameriška filmska produkcija, preden se je preselila v Hollywood, se po navedbah STA osredotoča na predstavitve sodobnih in neodvisnih filmov, ki zaradi visokih stroškov distribucije ne morejo doseči širšega občinstva v kinodvoranah.

Gre za skupni projekt združenja evropskih kulturnih inštitutov (EUNIC) v New Yorku pod okriljem Češkega kulturnega Centra in v sodelovanju z Muzejem filmske umetnosti (Museum of the Moving Image). V projekt je vključenih več kot 15 evropskih kulturnih inštitutov in generalnih konzulatov, med njimi slovensko veleposlaništvo v Washingtonu.

Zaradi prepoznavnosti so se organizatorji predlani odločili za ime Panorama Evrope, pred tem se je festival imenoval Disappearing Act. Kurator festivala je predstavnik Muzeja David Schwart.

Festival se je začel 6. maja, ko so skupaj z glavno igralko Valerio Golino prikazali italijanski film Anna, končuje se danes. Ponudil je različne filmske žanre od znanstvene fantastike, grozljivk, glasbenih in dramatičnih filmov do dokumentarcev.

Na festivalu so sodelovale Italija, Slovenija, Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Estonija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Kosovo, Litva, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Slovaška in Španija.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava