kronika

Tri prometne nesreče povzročili pijani, vsi z več kot 2,3 promila

24.5.2016 | 11:20 | L. M.

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Ilustrativna slika. (Foto: Arhiv DL)

Črnomaljski policisti so bili včeraj nekaj po 10. uri obveščeni o poškodbi prometne signalizacije v Črnomlju. Opravili so ogled in ugotovili, da je neznani voznik osebnega avtomobila trčil v prometno signalizacijo in odpeljal s kraja nesreče.

Na podlagi najdenih sledi in z zbiranjem obvestil so v Črnomlju izsledili pobeglo 32-letno voznico in ji zaradi očitnih znakov alkoholiziranosti odredili preizkus. V litru izdihanega zraka je imela 1,64 miligrama alkohola (3,41 g/kg). Povzročiteljici nesreče so odvzeli vozniško dovoljenje in jo predali zdravstveni službi. Na sodišče bodo zoper 32-letno kršiteljico naslovili obdolžilni predlog zaradi vožnje pod vplivom alkohola, povzročitve prometne nesreče zaradi vožnje po levi strani vozišča in pobega s kraja prometne nesreče.

Pijan vijugal po vozišču in padel

Krški policisti so bili okoli 18. ure obveščeni o nevarni vožnji voznika kolesa s pomožnim motorjem, ki je v Spodnji Libni vozil z neprilagojeno hitrostjo, vijugal po vozišču in ogrožal ostale udeležence v prometu. Zapeljal je na rob pločnika, izgubil oblast nad kolesom in padel. 56-letni kršitelj, ki se je v nesreči lažje poškodoval, je imel v litru izdihanega zraka 1,15 miligrama alkohola (2,39 g/kg). Zaradi kršitev so mu policisti izdali plačilni nalog v višini 940 evrov.

Prekratka varnostna razdalja, vozil s 3,8 promili alkohola

Nekaj pred 19. uro se je zgodila prometna nesreča v Dolnji Prekopi. Policisti so ugotovili, da je 36-letni voznik osebnega avtomobila zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v avtomobil, ki ga je vozil prav tako 36-letni voznik. Povzročitelj nesreče je imel v litru izdihanega zraka 1,83 miligrama alkohola (3,81 g/kg). Ugotovili so še, da nima veljavnega vozniškega dovoljenja, vozil pa je neregistriran in nezavarovan avtomobil. Zaradi kršitev so mu izdali plačilni nalog in na sodišče naslovili obdolžilni predlog. Avtomobil Nissan pathfinder so mu zasegli. Zakon o pravilih cestnega prometa, Zakon o voznikih, Zakon o motornih vozilih in Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu za omenjene kršitve določajo globo v višini 2900 evrov.

Število pijanih povzročiteljev prometnih nesreč podvojeno

V letošnjem letu so se varnostne razmere v prometu na območju Policijske uprave Novo mesto občutno poslabšale glede na primerljivo obdobje 2015. V prometnih nesrečah je umrlo sedem ljudi, v enakem obdobju lanskega leta ni bilo smrtnih žrtev. Policisti so do konca aprila obravnavali 150 prometnih nesreč s telesnimi poškodbami, kar je skoraj za tretjino več kot v letu 2015. V prometnih nesrečah se je 19 udeležencev hudo telesno poškodovalo (13 v enakem obdobju 2015), 188 udeležencev pa je utrpelo lažje poškodbe (137 v enakem obdobju 2015).

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je močno naraslo število povzročiteljev prometnih nesreč, ki so vozili pod vplivom alkohola. Letos je bil delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč 13,6 odstotka, v enakem obdobju lanskega leta pa 8,2 odstotka. Narašča tudi stopnja alkoholiziranosti pri povzročiteljih prometnih nesreč.

Voznike ponovno pozivamo, da ravnajo odgovorno in se za volan odpravijo le trezni. Dosledno naj upoštevajo cestno prometne predpise, prilagodijo hitrost svoje vožnje, upoštevajo varnostno razdaljo in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu. Za varno udeležbo v cestnem prometu sta nujna previdnost in strpnost vseh udeležencev.

Na Policijski upravi Novo mesto zatrjujejo, da bodo nadaljevali s prizadevanji za izboljšanje razmer na področju prometne varnosti.

Vozil brez vozniškega dovoljenja

Trebanjski policisti so okoli 9. ure med kontrolo prometa v Šentrupertu ustavili voznika osebnega avtomobila Renault megane. Med postopkom so ugotovili, da 18-letni voznik nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj še ni opravljal vozniškega izpita. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu. Avtomobil so zasegli in zoper kršitelja na sodišče naslovili obdolžilni predlog.

Sirca nezakonito čez mejo

Med opravljanjem nalog varovanja državne meje so brežiški policisti včeraj dopoldan v Rigoncah izsledili in prijeli dva državljana Sirije, ki sta nezakonito prestopila državno mejo. Po zaključenem postopku so tujca predali hrvaškim varnostnim organom.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava