Trebanjski Rem zabojnike za nemške azilantske centre

24.5.2016 | 16:00

Rem. (Foto: spletna stran Rem-a)

Rem. (Foto: spletna stran Rem-a)

Trebnje - Izdelovalec montažnih modularnih objektov in bivalnih zabojnikov Rem iz Trebnjega si ob polletju, tudi na račun zabojnikov, ki jih pretežno izdeluje za nemške azilantske centre, po lanski 60-odstotni obeta 20-odstotno rast prodaje. Hkrati pričakujejo do desetodstotno rast dobička in gradijo nove proizvodne zmogljivosti.

Kot je za STA povedal direktor podjetja Rem Igor Kastelic, tako sklepajo glede na četrtletni poslovni uspeh in naročila, ki jih imajo za poletne mesece. Septembra zaradi nekoliko manjšega povpraševanja in delne omilitve migrantske krize v Evropi pričakujejo manjši padec naročil za zabojnike za begunske centre in nato še postopno zmanjševanje njihove prodaje. Ob koncu leta pa pričakujejo približno 15-odstotno prodajno rast in petodstotno rast dobička, je dodal. Lani so sicer zabeležili 29 milijonov evrov prihodka oz. dobre tri petine več od predlanskega. Remov čisti dobiček, ki je za štirikrat presegel predlanski izid, pa je znašal 2,5 milijona evrov.

Po podatkih družbe je Rem srednje veliko podjetje, ki ima pomembno vlogo na področju proizvodnje montažnih modularnih objektov in bivalnih kontejnerjev tako v Sloveniji kot v Evropi. Družba se je usmerila v izdelavo zabojnikov s poudarkom na sanitarnih in bivalnih, v zadnjih letih pa se je s pomočjo lastne razvojne ekipe in projektnega oddelka preusmerila v projektiranje, izdelavo in montažo zahtevnejših modularnih montažnih objektov ter inženiring.

Podjetje tudi zaposluje. Lani so število zaposlenih s 135 zvišali na nekaj manj kot 160, hkrati so imeli zaposlenih približno 40 agencijskih delavcev. Letos so jim dodali še 20 agencijsko zaposlenih delavcev, do konca leta pa načrtujejo še nekaj malega zaposlitev.

NAJVEČJI KUPEC JE TRIMO

Rem svoje montažne objekte prodaja po vsej Evropi, predvsem v Nemčiji, Avstriji, Švici, na Madžarskem in v skandinavskih državah, nekaj kupcev ima tudi v neevropskih državah. Njegov največji kupec s približno tretjino odkupa je sicer sosednji Trimo, ki ima kupce tudi na drugih celinah.

Največje povpraševanje po njihovih izdelkih od junija lani vlada za montažne objekte, ki jih pretežno v Nemčiji uporabljajo za gradnjo azilantskih domov. Sicer je prodaja na nemškem in švicarskem trgu zrasla tudi pri Removih drugih objektih.

Predvsem zaradi okrepljenih proizvodnih zmogljivosti naj bi v prihodnjih letih še zaposlovali. V trebanjski obrtni coni, kjer je tudi sedež podjetja, povečujejo svoje proizvodne zmogljivosti v kupljeni skladiščni hali, kar jih bo stalo približno 2,2 milijona evrov. Tamkajšnjo naložbo naj bi končali v prihodnjih dveh mesecih.

Hkrati v trebanjski industrijski coni ob podjetju Trimo načrtujejo novo proizvodno halo. Tam so kupili milijon evrov vredno zemljišče, začetek gradnje potrebne infrastrukture skupaj z občino načrtujejo letos, leta 2018 ali 2019 pa naj bi tam predvidoma redno zaposlili do 70 delavcev in zagnali proizvodnjo. Za to naložbo naj bi odšteli približno pet milijonov evrov, je še povedal Kastelic.

L. M.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava