posavje

Začenja se praznovanje občinskega praznika

25.5.2016 | 10:35

Od krožišča pri Krki proti Žadovinku bodo, če bo šlo vse po načrtih, začeli graditi most čez Savo že letos. (Foto: Občina Krško)

Od krožišča pri Krki proti Žadovinku bodo, če bo šlo vse po načrtih, začeli graditi most čez Savo že letos. (Foto: Občina Krško)

Krško - V Občini Krško, kjer so lani in letos za naložbe namenili po približno 15 milijonov evrov, bodo v okviru štirinajstdnevnega obeleževanja občinskega praznika odprli vrsto novih pridobitev. Hkrati se pripravljajo na nove infrastrukturne in druge projekte ter stavijo na evropsko denarno podporo.

Krški župan Miran Stanko je na včerajšnji novinarski konferenci povedal, da medtem, ko je občina lani ustvarila skoraj 35 milijonov evrov prihodka, letos načrtujejo za pol milijona evrov manj prihodkov, hkrati pa bodo za naložbe namenili vsoto približno enako lanski.

Sicer pa bo občina hkrati s praznikom obeležila tudi končanje večjih letošnjih naložb, med njimi so: energetska sanacijo vrtca in telovadnice Osnovne šole Koprivnica, prenovo Stadiona Matije Gubca, spominski park v Podbočju, rekonstrukcijo cestnega odseka Senovo-Belo ter sanacijo plazu v Drenovcu.

Kot je dodal, bo predvidoma do konca leta stekla dobre štiri milijone evrov vredna gradnja tretjega krškega mostu (v Žadovinku), graditi bodo začeli krožišča na cesti Brestanica-Senovo pri odcepu za Armeško. Na področju cest načrtujejo še rekonstrukcijo odseka skozi Zdole, pločnik na cesti Rožno-Presladol, zaključek obnove na Sremiški cesti v Krškem ter ceste Šutna – Trebelnik, ki povezuje krško in brežiško občino. Nadaljevala se bo tudi obnova drugih občinskih cest.

Občinski svet bo na junijski seji odločal o morebitni širitvi knjižnice na obstoječi lokaciji, čas šolskih počitnic pa bo namenjen obnovi učilnic in ostalih prostorov na OŠ Jurija Dalmatina Krško ter začetku obnove vrtca Pika Nogavička pri OŠ Leskovec. Nadaljevali bodo s projekti, kot so širokopasovne povezave (do konca letošnjega aprila zgrajenih 3190 priključkov), zaključek obnove tržnice na Vidmu, izgradnja kanalizacijskega omrežja, sanacija plazov itd.

Po besedah direktorice občinske uprave Melite Čopar, je krška občina v minuli evropski finančni perspektivi, v letih 2007-2015,  za investicije namenila 158 milijonov evrov, pri katerih je imela 58 milijonov transfernih prihodkov, za 21 milijonov pa so se zadolžili. Dolg so do konca lanskega leta zmanjšali na 16 milijonov.

Z lansko reorganizacijo občinske uprave so oblikovali tudi novi oddelek za javna naročila in črpanje evropskih sredstev, ki je prijavil tri projekte - prvega s področja športa za ranljive skupine, drugega za obnovo in oživitev Spodnjega gradu v Brestanici in tretjega s področja romske problematike.

Občina bo sicer občinski praznik obeležila z osrednjo slovesno akademijo v Kulturnem domu Krško 7. junija.

B. B.

Zvočni zapisi

Podžupanja Ana Somrak o prireditvah ob krškem občinskem prazniku

Direktroica OU Melita Čopar o evropskem denarju

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava