dolenjska

Umestili kulturni center, pravilnika niso spremenili

26.5.2016 | 14:15 | J. S.

V Trebnjem se je občinski svet včeraj sestal na 14. redni seji. (Foto: J. S.)

V Trebnjem se je občinski svet včeraj sestal na 14. redni seji. (Foto: J. S.)

Umestili kulturni center, pravilnika niso spremenili
Župan Alojzij Kastelic

Župan Alojzij Kastelic

Trebnje - Včerajšnjo sejo trebanjskega občinskega sveta je zasenčil način glasovanja o umestitvi novega kulturnega centra v Trebnjem. Svetniki in svetnice so imeli namreč na mizi dva predloga lokacije – za občinsko stavbo ali ob železnici. Že v razpravi je bilo jasno, da večina članov občinskega sveta podpira drugi predlog, a se je župan Alojzij Kastelic pri glasovanju odločil za nenavadno potezo.

O sklepu, da občinski svet sprejme predlog za umestitev kulturne dvorane na lokaciji ob železnici, je namreč zahteval poimensko glasovanje, zaradi česar je v občinski dvorani završalo. Svetniki iz vrst Drot-a so zahtevali pojasnilo, po katerem členu poslovnika in zakaj, vendar je župan le kratko dejal, da gre za pomembno glasovanje, zato takšna odločitev. Tako so na koncu Drot-ovi svetniki ob klicanju posameznih imen opozarjali, da glasovanje ni izvedeno po poslovniku, ostalih 13 svetnikov in svetnic je predlog potrdilo, sta pa Franci Kepa (SDS) in Nino Zajc (SD) ob tem tudi opozorila na nenavaden način glasovanja. Ob tem velja še omeniti, da so pri isti točki dnevnega reda o predlogu drugega sklepa - občinski svet Občine Trebnje sprejme predlog, da se na lokaciji za občinsko stavbo umesti objekt za dopolnilne kapacitete zdravstvenega doma – ponovno glasovali z običajnim dvigovanjem kartonov.

Kulturni center ob železnici

Za gradnjo novega kulturnega centra sta bili sicer kot najprimernejši opredeljeni lokacija na mestu sedanje policijske postaje z okolico in lokacija degradiranega prostora ob železniški postaji. Da bi izbrali najboljšo različico, je občina naročila SWOT analizo, ki jo je v sodelovanju z arhitektom Petrom Gabrijelčičem izdelalo podjetje Arhitektura, v njej pa so primerjali prednosti in slabosti obeh lokacij ter predlaga primernejšo – ob železnici. »Govorimo o tem, katera od lokacij za mesto omogoča več in katera imam tudi večjo perspektivo za nadaljnji razvoj,« je med drugim na predstavitvi dejal Gabrijelčič, ki je prednost prepoznal v gradnji kulturnega centra ob železnici, ki bi tako lahko generiral nadaljnji razvoj tamkajšnjega območja.

Večina svetnikov in svetnic je podprla izbrano različico in opozorila, da z začetkom postopka ne gre več izgubljati časa. Špela Smuk (Drot) pa je na drugi strani poudarila, da bi veljalo občinski svet seznaniti tudi z drugo različico, po kateri bi kulturni center umestili za občinsko stavbo – predlog je pripravila Krajevna skupnost Trebnje –, zato je predlagala, da z glasovanje počakajo še en mesec, vendar je občinski svet s 13 glasovi za izbral lokacijo ob železnici.

Izbor lokacije bo zdaj podlaga za pripravo Občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) in projekte, ki jih je treba izdelati tako za pridobitev gradbenega dovoljenja kot za gradnjo.

Pravilnik o podeljevanju koncesij ostaja enak

Že pred včerajšnjo sejo je nemalo prahu dvignil predlog pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o podeljevanju koncesij za opravljanje javne službe v osnovni zdravstveni dejavnosti na primarni ravni v občini Trebnje. Na predlagane spremembe so se namreč ostro odzvali v trebanjskem zdravstvenem domu, kjer so izrazili zaskrbljenost, da je pravi razlog za spremembo pravilnika preprečitev vrnitve programa fizioterapije javnemu zavodu. Po trenutno veljavnem pravilniku je namreč zdravstveni dom tisti, ki ob prenehanju katere od koncesionarskih dejavnosti prevzame program, razen če javne službe ne uspe zagotoviti. Ker si v zdravstvenem domu prizadevajo, da bi program fizioterapije ob upokojitvi dosedanje koncesionarke prevzeli pod okrilje javnega zavoda, tako vnovična podelitev koncesije ne bi bila mogoča, razen z načrtovanimi spremembami pravilnika.

Skoraj eno uro so se svetniki in svetnice zadržali pri tej točki dnevnega reda, stališče javnega zavoda je občinskemu svetu včeraj predstavila tudi direktorica Zdravstvenega doma Trebnje Vera Rozman. Špela Smuk (Dorot) je v razpravi poudarila, da občinski svet ne razpravlja o fizioterapiji, temveč o podeljevanju koncesij in tem, da občinski svetniki in svetnice ohranijo možnost odločanja in presojanja. Župan Kastelic je izrazil prepričanje, da bi moral imeti izključno pravico o podeljevanju koncesij občinski svet, kar bi s spremembo pravilnika tudi omogočili. »Nisem za to, da svojo pristojnost avtomatsko odstopimo zdravstvenemu domu,« je dejal tudi Miran Candellari (Županova lista naprej).

Da odločitev o sprejemu nekega pravilnika ne more biti politična, temveč mora slediti strokovnim usmeritvam na področju podeljevanja koncesij, je med drugim poudarila Mateja Povhe (Drot). Da bi pravilnik pred sprejemanjem veljalo dodelati v korist pacientov zdravstvenega doma, pa je med drugim menil David Klarič (Drot) in opozoril, da bi morali opredeliti tudi kriterije in merila, po katerih bi občinski upravni organ presojal, ali naj se javna služba tudi v prihodnje opravlja na podlagi koncesije, kot je bilo predvideno v spremembah pravilnika.

Občinski svet je na koncu s sedmimi glasovi proti in štirimi za zavrnil predlagane spremembe. »Z rezultatom sem zadovoljna in upam, da bo usmeritev občine naprej taka, da bomo programe, ki jih v zdravstvenem domu lahko izvajamo, tudi izvajali. Kakšne postopke bo občina zavzela naprej, sicer ne morem ugibati, vendar upam, da bo šla v smeri podpore zdravstvenemu domu,« je po glasovanju za Dolenjski list dejala Rozmanova.

Ostali sklepi

Z včerajšnjega dnevnega reda so sicer svetniki in svetnice med drugim umaknili odločanje o elaboratih o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo, odvajanja in čiščenja komunalne in padavinske vode ter ravnanja z odpadki. Občinski svet pa je potrdil letošnje občinske nagrajence, prav tako je v prvi obravnavi potrdil predlog Odloka o obveznostih lastnikov in skrbnikov psov na območju občine Trebnje ter se seznanil z dopisi, ki jih je poslala zainteresirana javnost za reševanje prostorske stiske vrtca in šole v Velikem Gabru.

‹ nazaj

Galerija (10)

seja trebnje 001
seja trebnje 002
seja trebnje 003
seja trebnje 004
seja trebnje 005
seja trebnje 006
seja trebnje 007
seja trebnje 008
seja trebnje 009
seja trebnje 010

Komentarji (4)

27.5.2016Oceniberto 
Zakaj pa ni nič napisanega o potrditvi prodaje zemljišča Hočevarju.?
27.5.2016OceniObčan 
Pa zakaj ni nič napisanega o glasovanju o ravnatelju VG? Je bila točka sploh obravnavana?
27.5.2016Ocenikoki 
Smuki in Gole so lobiral in celo grozil, piše na spletni strani občine.
27.5.2016OceniJaz 
Slišal sem, da je bilo burno ob debati okoli kulturnega doma, nisem pa vedel da ima kaj vmes Gole.Točka o ravnatelju je bila umaknjena na zahtevo Zajca. Zakaj pa ne vem.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava