dolenjska

Moje mesto jutri: Še letos v prenovo strehe Narodnega doma?

27.5.2016 | 11:00 | Mirjana Martinovič

Streho na Sokolskem domu so delno sanirali novembra 2012. (Foto: M. M., arhiv DL)

Streho na Sokolskem domu so delno sanirali novembra 2012. (Foto: M. M., arhiv DL)

Novo mesto - Na torkovem rednem mesečnem srečanju z novinarji je novomeški župan Gregor Macedoni predstavil tekoče naložbe s področja predšolske vzgoje, izobraževanja, prometne in komunalne infrastrukture. Razveseljiva je bila novica o vse večjem zanimanju investitorjev za odpiranje novih delovnih mest ter obljubljeni podpori kulturnega ministrstva pri prenovi Narodnega doma.

Začnimo pri vrtcih. Mestna občina Novo mesto je objavila razpis za projektiranje in hkrati izvedbo izgradnje novega 6-oddelčnega vrtca v Bršljinu, začetek del pa načrtujejo že avgusta. Ker naj bi ga zgradili do aprila prihodnjega leta, so podaljšali najemno pogodbo v nekdanjem Novoteksu, tako da bo predšolska vzgoja nemoteno potekala. Poročali smo tudi o negotovi prihodnosti vrtca na Lešnici in župan je tokrat potrdil, da nastajata dve zasnovi tako za vrtec na Lešnici kot za vrtec pri OŠ Otočec. »Tako smo obljubili krajevni skupnosti in staršem, a smo v narejenih zasnovah že sami opazili nekaj pomanjkljivosti in jih sedaj dopolnjujejo, kar je časovno zadevo nekoliko zamaknilo,« je dejal. Na področju izobraževanja je navedel še menjavo strešne kritine na OŠ Mali Slatnik. Lani so energetsko sanacijo zagnali z menjavo oken in s prizidkom, letos poleti se bodo lotili še strehe in v nadaljevanju še samega objekta stare šole.

Tudi o neslavnem propadanju velodroma smo na straneh Dolenjskega lista že večkrat pisali, Macedoni pa je v torek rekel, da občina čaka le še na tehnični prevzem oz. da je v zaključni fazi prestavitve plinovoda: »S tem bomo umaknili eno večjih ovir pri načrtovani celovitejši prenovi oz. pokritju velodroma, uredili smo tudi premoženjsko-pravne zadeve, s tem da finančna konstrukcija projekta še ni zaključena.«

Še letos poleti bo stekla tudi sanacija ŠD Marof, za projekt pa so že na lanskem razpisu Fundacije za šport prejeli 85.000 evrov. Na letošnjem razpisu fundacije so po njegovih besedah sodelovali s tremi projekti in bili z dvema uspešni: sofinanciranje so si zagotovili za ureditev metališča za kopje in kladivo, pri čemer bo fundacija prispevala dobrih 25.000 evrov, in zamenjavo umetne trave na igrišču pri stadionu (dobili 53.300 evrov). »Z novomeško vojašnico smo tudi v zaključnih pogovorih, da prevzamemo v upravljanje njihovo nogometno travnato igrišče, da omogočimo pogoje za treninge,« je dodal.

OD MOSTU ...

Zaključujejo tudi javni razpis za sanacijo mostu prek Težke vode in rekonstrukcijo Smrečnikove ulice, projekt naj bi zaključili še v tem letu. Časovno se je zamaknila prestavitev zakristije v Velikih Brusnicah: »Razpis je bil že objavljen, a ko smo dobili ponudbe, smo ugotovili, da so zaradi tehničnih pomanjkljivosti pri pripravi razpisa te zelo težko primerljive. Ker je obstajala velika nevarnost, da bi lahko ponudniki zahtevali revizijo, smo se lotili popravkov in jih vse vnovič pozvali k sodelovanju. Razpis bo v kratkem zaključen.«

Ne letos, temveč prihodnje leto se bo občina lotila še obnove priključka Kettejevega drevoreda na Seidlovo cesto. Zaradi bližine vrtca Metka, ŠD Marof, OŠ Center in gimnazije lahko sanacija poteka le v poletnem času, zato bodo razpisi sledili jeseni, gradbeni stroji pa naj bi tam zabrneli naslednje poletje.

Na težave so naleteli tudi pri načrtovani rekonstrukciji Straške ceste, kjer niso dobili soglasja vseh vpletenih upravljavcev vodov zaradi neobstoječe meteorne kanalizacije v enem delu. Vseeno računajo, da bodo v kratkem to uredili in objavili razpis, ki predvideva šestmesečno gradnjo, tako da bi bila prenova zaključena v začetku leta 2017. Pri drugi večji načrtovani obnovi, tj. rekonstrukciji državne Šmihelske ceste, za katero je bila projektna dokumentacija narejena že leta 2007, pa se je izkazalo, da se je vmes spremenila zakonodaja: »KS Šmihel je tu zelo pomagala. Na občini so vsi trdili, da je vse pripravljeno za investicijo, pa se je izkazalo, da ni tako, bilo je še šest ali sedem nerešenih lastniških zadev. Večino primerov smo rešili prav s pomočjo krajevne skupnosti.« Med prometnimi projekti je župan naštel še izgradnjo pločnika in cestne razsvetljave na Kamencah, kjer se potegujejo za sofinanciranje iz razpisov na temo urejanja romskih naselij.

… DO BRVI

Moje mesto jutri: Še letos v prenovo strehe Narodnega doma?

Novomeška občina kljub zapletom ni odstopila od načrtovane brvi čez reko Krko v Irči vasi. »V teku je postopek razlastitve, sredi junija bo ustna obravnava na Upravni enoti. Podali smo tudi zahtevo, da nam zaradi urgentnosti primera izdajo sklep, da nam dovolijo opraviti geološke raziskave, da gremo v arhitekturni natečaj za brv, in da se dovoli parcelacijo tega območja, da bomo čim bolje pripravljeni,« je rekel Macedoni.

Poleg projekta hidravličnih izboljšav je s komunalnega področja naštel dve večji občinski naložbi. Zaključujejo rekonstrukcijo in dograditev čistilne naprave na Otočcu, novo tehnologijo bodo vgradili v prihodnjem mesecu in s tem naj bi se končal nevzdržen smrad. Drugi občinski projekt je še kanalizacija in vodovod Šentjošt, razpis bo objavljen v kratkem, trenutno pa v sodelovanju s KS Stopiče rešujejo zadnje odkupe zemljišč.

LE OBLJUBA?

Župan se je nedavno sestal s sedanjim ministrom za kulturo Tonetom Peršakom in po njegovih besedah so se dogovorili, da bo ministrstvo v okviru interventnih sredstev še letos sofinanciralo prenovo strehe Narodnega doma. »Mislim, da gre za zelo pomemben simbolni začetek, da se lotimo tega objekta, ki si zasluži celovito obnovo. Razpis pripravljamo in seveda upamo, da se bodo držali dogovora ob stisku rok,« je dodal.

Hkrati potekajo zaključna pogajanja za naročilo projektne dokumentacije za ureditev mestnega jedra na podlagi arhitekturnega natečaja. »Ocenjena vrednost projektne dokumentacije za celotno območje, ne le Glavnega trga, ampak vseh trgov, cestne infrastrukture itd., je bila 280.000 evrov.« Obnove se nameravajo lotiti v štirih sklopih, prioritetno Glavnega trga in Rozmanove ulice.

INVESTITORJEM NAPROTI

Če smo v Dolenjskem listu v začetku aprila poročali, da je med investitorji precejšnje zanimanje za novomeške gospodarske cone, je župan to potrdil tudi na torkovem srečanju. Po njegovih besedah že drži, da je občina s prostorskimi akti na širitev posameznih con dobro pripravljena, a dejansko pripravljenih oz. komunalno opremljenih zemljišč nima.

»Ko pride konkreten investitor, ki želi v Ždinji vasi, na Brezovici, na Cikavi ali na Livadi investirati, se izkaže, da je povsod neka ovira, zaradi česar ne more dobiti gradbenega dovoljenja,« je rekel in navrgel, da pogovori potekajo z dvanajstimi resnimi investitorji, ki bi tu radi gradili objekte za 20 ali 30 novih delovnih mest, pa ne morejo.

»Popolnoma nesprejemljivo je, da ta občina od leta 2004, ko smo dobili zadnja državna in evropska sredstva, ni urejala gospodarske infrastrukture z lastnimi projekti,« je dodal. Zato so se lotili vseh treh omenjenih con, stekli so pogovori z ministrstvom za gospodarstvo, povsod pa je treba urediti bodisi komunalno opremljenost bodisi cestno infrastrukturo ali celo oboje. Po prvih ocenah so vsi projekti skupaj težki 10 milijonov evrov in več, po županovih obljubah pa naj bi jih v prihodnjih dveh letih izvedli vsaj za pet milijonov.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava