kultura

Lucijan Reščič: Ko se vračam domov …

27.5.2016 | 19:30 | J. S.

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so odprli retrospektivno razstavo domačega likovnika Lucijana Reščiča. (Foto: J. S.)

V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so odprli retrospektivno razstavo domačega likovnika Lucijana Reščiča. (Foto: J. S.)

Avtor razstave Aleksander Peršolja

Avtor razstave Aleksander Peršolja

Lucijan Reščič: Ko se vračam domov …

Trebnje - V trebanjski Galeriji likovnih samorastnikov so včeraj odprli razstavo Lucijana Reščiča z naslovom »Ko se vračam domov …«. Na ogled so postavili 55 del, ki jih je izbiral Aleksander Peršolja, pesnik in mladostni prijatelj trebanjskega likovnika, v sodelovanju s kustosinjo Andrejko Vabič Nose. Retrospektivna razstava bo na ogled do 23. oktobra.

Kot je na včerajšnji otvoritvi dejala Patricija Pavlič, direktorica trebanjskega CIK-a , pod čigar okriljem deluje tudi galerija, Lucijan Reščič oz. Lučko, kot so ga mnogi klicali, velja za enega vidnejših predstavnikov slovenskega naivnega slikarstva, ki se je večkrat udeležil tudi tukajšnjega Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov. »Zato ni naključje, da smo osrednji dogodek letošnjega leta v galeriji posvetili prav njemu, se poklonili njegovemu prispevku v zakladnico slovenskega slikarstva in hkrati počastili jubilej – 70. letnico, ki bi jo slavil čez mesec dni,« je dejala Pavličeva in dodala: »O veličini njegove ustvarjalnosti priča njegova bogata produkcija, razstavna dejavnost ter priznanja in nagrade, ki jih je prejel za svoje delo. Današnja razstava povzema njegovo izrazno raznovrstnost ter nudi vpogled v vsa obdobja njegovega ustvarjanja.«

Reščičevo slikarsko delo sicer lahko razvrstimo v tri obdobja: prvo olje na platnu, drugo vživljanje v naivo ter tretje risbe in ilustracije. »V vseh treh je bil mojster,« je med drugim v katalogu, ki je izšel ob razstavi, zapisal avtor Aleksander Peršolja. Kot je včeraj še med drugim poudaril, je bilo Reščičevo delo v slovenskem likovnem prostoru pomaknjeno v ozadje. »Mislim, da bomo z razstavama Lučku v dveh ali treh letih tudi zagotovili, da dobi svoje mesto v slovenskem likovnem prostoru, ki si ga zasluži,« je dejal.

Razstava, ki so jo odprli včeraj, je namreč del projekta sodelovanja med Trebnjem in Šempetrom pri Novi Gorici, kjer je Reščič odraščal. V šempetrskem dvorcu Coronin bodo tako 21. julija odprli še drugi del razstave, ki bo na ogled do 10. septembra, razstava pa bo dopolnjevala dela, ki so jih na ogled postavili v Trebnjem.

»Razstavo smo pripravili z mislijo, da gre za njegovo spominsko in pregledno razstavo, na kateri smo želeli prikazati čim širši pregled njegovega opusa,« je povedala trebanjska kustosinja Andrejka Vabič Nose. Dve od razstavljenih del sta v lasti tukajšnje galerije, ostala so iz zasebnih zbirk. »V vsakem obdobju ima značilnosti, ki gledalca potegnejo in pretresejo. Vsekakor pa po njegovi naselitvi v Trebnje lahko govorimo o tem, da je izoblikoval slog, ki ga prepoznamo po izjemni natančnosti in premišljenosti detajlov, dela na steklu tudi po izjemnih barvnih učinkih,« je Vabič Nosetova še dejala o Reščičevih delih.

Na včerajšnji otvoritvi sta zbrane poleg Pavličeve, Vabič Nosetove in avtorja razstave Peršolje nagovorila še predsednik Likovnega društva Šempeter Vrtojba Zdenko Šibav in mirnska podžupanja Barica Kraljevski, ki je razstavo tudi slovesno odprla. Dogodek sta obogatila Kristina Gregorčič na kljunasti flavti in Nejc Grm na harmoniki.

‹ nazaj

Galerija (19)

Odprtje razstave 001
Odprtje razstave 002
Odprtje razstave 003
Odprtje razstave 004
Odprtje razstave 005
Odprtje razstave 006
Odprtje razstave 007
Odprtje razstave 008
Odprtje razstave 009
Odprtje razstave 010
Odprtje razstave 011
Odprtje razstave 012
Odprtje razstave 013
Odprtje razstave 014
Odprtje razstave 015
Odprtje razstave 016
Odprtje razstave 017
Odprtje razstave 018
Odprtje razstave 019

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava