novice

Dimnikarja si bo kmalu lahko izbral vsak sam

28.5.2016 | 09:10 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: B. D. G., arhiv DL)

Ljubljana - Vlada je v obravnavo v DZ poslala predlog zakona o dimnikarskih storitvah, s katerim se ukinja obstoječi koncesijski sistem pri opravljanju dimnikarskih storitev in izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Dimnikarji bodo po novem potrebovali licence, sistem pa naj bi zaživel januarja 2017.

Opustitev sedanjega koncesioniranega načina izvajanja dimnikarskih storitev je bila načrtovana že s koncem leta 2015, vendar lani pripravljeni predlog zakona o dimnikarskih storitvah na vladi ni bil sprejet. Zato je DZ konec lanskega leta podaljšal koncesijski sistem do konca letošnjega decembra, zdaj pa je vlada pripravila nov predlog zakona.

Ta bo uveljavil licenčni sistem na področju izvajanja dimnikarskih storitev. Koncesionarjev ne bo več, kar pomeni, da si bodo lahko lahko lastniki malih kurilnih naprav sami izbrali dimnikarja, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za okolje Irena Majcen.

Po oceni okoljskega ministrstva bo ta možnost prijaznejša do uporabnikov, saj so ti v obstoječem sistemu pogosto nezadovoljni, ker nimajo nobene možnosti, da bi dimnikarja zamenjali.

Majcnova tudi pričakuje, da bo konkurenca med izvajalci pripomogla k cenovni konkurenčnosti storitev. "Z zakonom bo predpisana tudi najvišja cena storitev. Ta ostaja enaka kot doslej, prav gotovo pa bodo nekateri v okviru možnosti tudi nekoliko popustili," je dejala.

Dimnikarjem bodo licence podeljevale (in odvzemale) upravne enote. Licence ne bodo krajevno omejene in bodo veljale za celotno območje Slovenije, prav tako ne bodo časovno omejene.

Lastnikom malih kurilnih naprav pa zakon nalaga, da s seznama dimnikarskih družb, objavljenega na spletni strani okoljskega ministrstva, izberejo dimnikarsko družbo, dimnikarju omogočijo pregled naprave ter odpravijo morebitne ugotovljene napake.

Ministrica je opozorila še na predvideno okrepitev števila okoljskih inšpektorjev, ki bodo nadzorovali izvajanje del tako pri lastnikih kurilnih naprav kot pri izvajalcih, je poročala STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava