dolenjska

Vrača se vrhunsko kulinarično razvajanje

28.5.2016 | 14:00 | J. S.

Franci Kek in Tomaž Kavčič

Franci Kek in Tomaž Kavčič

Šentrupert - V idiličnem vzdušju ljubljanskega Botaničnega vrta sta ustvarjalca Izbora, Gourmet & Fun Festivala, Tomaž Kavčič in Franci Kek predstavila obogateno in dopolnjeno vsebino letošnje vrhunske kulinarične prireditve, ki se bo v soboto, 18. junija po uspešni lanski premieri odvijala že drugič. Prireditev obeta nepozabne trenutke, vrhunsko kulinariko in vina ter obilo zabave v romantičnem in domačnem vzdušju Dežele kozolcev.

Naš mednarodno priznani vrhunski chef Tomaž Kavčič je razkril letošnji izbor kuharjev z Michelinovimi zvezdami in predstavil tudi ostale odlične slovenske kulinarične ustvarjalce, ki bodo letos presenečali in razvajali slovensko publiko. V Slovenijo tako iz večnega mesta Rima prihaja nosilec kar dveh Michelinovih zvezdic, vrhunski mojster Oliver Glowig, iz romantične Toskane Vincenzo Guarino, iz Neaplja pa Lino Scarallo. Tem Michelinovim zvezdam se bodo ob bok postavili še vrhunski slovenski in tuji kuharji v zasedbi: Agostino Malapena in Salvatore Capparelli, oba iz Neaplja ter Roberto Gregorčič (Oštarija), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Grega Repovž (Gostilna Repovž), Damjan Fink (Gostilna na Gradu), Marina Gaši (Restavracija Marina, Novigrad), Emir Šljivo in Armin Sabanija (Druga Kuča, Sarajevo) ter Dejan Nišević (Ćevap kod Dekija, Dorćol Beograd).

Kot so sporočili prireditelji, so novost na letošnji prireditvi tri skupine mladih, obetavnih kuharjev iz gostinskih šol, ki prihajajo iz Slovenije, Hrvaške in Italije. Mladi kulinarični kreatorji bodo na dogodku kuhali pod mentorstvom Tomaža Kavčiča, ki mu vključevanje mladih talentov na takšno prireditev vsekakor predstavlja navdih svežine in novosti, Slovenijo pa še dodatno pozicionira kot vse bolj atraktivno kulinarično destinacijo, ki privablja zahtevnejše turiste. Ljubezen do vrhunske kulinarike in negovanje kulture vina bodo dopolnili še izjemni strokovnjaki z obeh področij: sommelierji bodo skupaj z raziskovalci Instituta »Jožef Stefan« obiskovalcem prikazali uporabne veščine visoke znanosti za vsakdanjo rabo.

V primerjavi z lanskim premiernim konceptom je v zasnovo dogodka letos svojo pot našlo nekaj izboljšav in dodatnih vsebin. Letošnji Izbor obiskovalcem namreč ponuja tri vrste vstopnic. Kupci najdostopnejših vstopnic bodo lahko okušali vina prav vseh sodelujočih vinarjev in se razvajali z uvodno jedjo, ki je novost v letošnji ponudbi. Vstopnice srednjega cenovnega nivoja prinašajo poleg pokušine vin in uvodne jedi še tri jedi mladih in nadarjenih kuharjev gostujočih šol. Za najdražjo vstopnico se bodo ljubitelji vrhunske kulinarike lahko prepuščali inovativnim kreacijam dvanajstih priznanih slovenskih in tujih kuharjev.

Vsak obiskovalec bo skupaj z vstopnico prejel kartonček s posamično označenimi jedmi oziroma kuharji in tako brez težav dostopal do ponudbe. Poleg hrane, ki je vključena v vstopnice, bo ves čas prireditve na voljo tudi dodatna, plačljiva ponudba kulinaričnih dobrot, za vse tiste, ki bi si morda zaželeli še malce več. Na letošnjem Izboru bodo kulinarični izdelki, vina in olje obiskovalcem tudi naprodaj.

Na poltretjem hektaru Dežele kozolcev bo moč okušati vina petdesetih vinarjev. Poleg najboljših domačih se bodo letos predstavili tudi vinarji iz Hrvaške, Makedonije, Avstrije, Francije, Španije, Avstralije ter Italije, od koder prihaja Marina Cvetić, katere vinska klet Masciarelli sodi v sam vrh italijanskega vinarstva.

V zavetju šestnajstih kozolcev bo urejenih več pristnih mikroambientov, ki bodo ponujali vrhunsko vzdušje, udobje in domačnost ter nudili bogat spremljevalni program. Za glasbeno dimenzijo dogodka bo poskrbela glasbena skupina Help, ena najboljših evropskih izvajalk pesmi skupine The Beatles, ponovno bo z nami italijanska skupina pihalcev, trobilcev in tolkalcev Badabimbumband, ki so prava paša za čutila. Predstavila se bo atraktivna avstrijska skupina, ki glasbo izvaja na hoduljah, v noč nas bo popeljala skupina Funktasy z večnimi rock, funky in jazz hiti, za smeh pa bo poskrbela pohodna impro glasbena skupina Trio Šardone. Najmlajšim obiskovalcem, ki imajo do dvanajstega leta vstop prost, bo namenjen zabaven in ustvarjalen prostor za skupno igro pod kozolcem pod taktirko strokovnega osebja Družinskega centra Mala ulica iz Ljubljane. Postavljen bo mini živalski vrt, kjer bodo otroci lahko pocrkljali živali in jim pripravili gurmansko pojedino. Društvo Klati Vitez bo predstavljalo srednjeveške tiskarske in vojaške rekvizite. Otroci bodo ustvarjali iz testa in si spekli kruh in pecivo. Plavali in skrivali se bodo med baloni v čisto posebni instalaciji, tekmovali v igranju žličnega nogometa in še marsikaj.

V enem izmed kozolcev bo postavljena prodajalna prestižnih slovenskih sodobnih oblikovalskih izdelkov. Letošnjo prireditev bo s svojimi produkti aktivno soustvarjalo več vrhunskih slovenskih in mednarodnih blagovnih znamk, njihovi izdelki pa bodo integrirani v ponudbo, ki bo na voljo na prireditvi.

Izbor, Gourmet & Fun festival je svojo pot začel lani junija v šentrupertski Deželi kozolcev, na idilični lokaciji muzeja na prostem. Strokovna javnost in mediji so festival označili za največji in najpomembnejši kulinarični dogodek v Sloveniji doslej. Vseh 2.000 vstopnic je bilo lani razprodanih. Pod okriljem Dežele kozolcev bo letošnji Izbor potekal še enkrat dlje kot lanski – od 12. ure do pol dveh ponoči.

Vstopnice za prireditev so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima, kjer si je možno zagotoviti tudi avtobusni prevoz. Za varen prevoz iz Novega mesta pa je poskrbljeno z brezplačnim vlakom, so še sporočili prireditelji.

‹ nazaj

Galerija (5)

Festival_Izbor_001
Festival_Izbor_002
Festival_Izbor_003
Festival_Izbor_004
Festival_Izbor_005

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava