dolenjska

Prejeli e-pošto o "nemoralnem ravnanju župana"

28.5.2016 | 12:40 | M. Martinovič

Prejeli e-pošto o "nemoralnem ravnanju župana"
Prejeli e-pošto o "nemoralnem ravnanju župana"
Prejeli e-pošto o "nemoralnem ravnanju župana"
Prejeli e-pošto o "nemoralnem ravnanju župana"

Novo mesto - Kot smo poročali, je novomeški občinski svet na četrtkovi 15. redni seji v prvi obravnavi potrdil združitev KCJT in Agencije za šport ter oblikovanje novega zavoda, med drugim pa so v skrajšanem postopku svetniki in svetnice potrdili tudi rebalans občinskega proračuna za leto 2016.

Uvodoma je vodja Urada za finance in računovodstvo Katarina Petan dejala, da z rebalansom znižujejo tako prihodke kot odhodke za 1,3 milijona evrov, ker so se odločili nekatere investicije z lastnimi sredstvi izvesti še letos, nekatere pa se zaradi zamud pri objavi razpisov premikajo v prihodnje leto. »Občina posluje pozitivno, tudi tekoče smo likvidni, še v večjem deležu bomo znižali dolg,« je rekla in povzela, da z rebalansom določenim krajevnim skupnostim povečujejo denar za redno delovanje (tudi mestne KS bodo prevzele urejanje otroških igrišč, za kar je doslej skrbela Agencija za šport), za dobrih 50 tisočakov pa so povečali tudi postavko za projekte KS, saj so prejeli veliko zamisli in idej, stroške pa si bodo polovično delile KS in občina.

E-pošta od podjetnika preko Alojza Kobeta do vseh svetnikov

Še največ razprave je bilo deležno soglasje občinskega sveta za nakup skladiščnih prostorov Dolenjskega muzeja na Foersterjevi 10. Svetniki so namreč včeraj pred sejo prejeli e-pismo Tomija Bogovića, v katerem je veliko očitkov na račun tako župana Gregorja Macedonija kot direktorice muzeja Jasne Dokl Osolnik.

Omenjene prostore je od podjetja San 21 prevzela Heta, z njimi pa dva najemnika: okoli tisoč kvadratnih metrov ima muzej za shranjevanje, ostalo polovico pa omenjeno mizarstvo. Izkazalo se je, da podjetnik želi odkupiti vse prostore, ki jih potrebuje za razvoj dejavnosti, on je vodil pogajanja z banko in uspel močno znižati ceno itd. A ker vodstvu muzeja ni uspelo najti drugih primernih prostorov, po besedah direktorice so jih iskali v Drgančevju in knjižnici Mirana Jarca, so se odločili uveljaviti predkupno pravico, ki jo imajo še iz najemne pogodbe, sklenjene s podjetjem San 21. Banka tu, razumljivo, zahteva garancijo, ki pa jo lahko poda le občina kot ustanoviteljica muzeja, zato je Dokl Osolnikova po njenih zagotovilih banki do roka, ki se je iztekel 19. maja, sporočila, da se zanimajo za nakup, da pa bo občinska seja v četrtek, odgovor banke pričakuje danes. Direktorica je orisala še 8-letno prizadevanje muzeja, da bi kupili potrebne prostore za njihov depo, a za te potrebe ni bilo posluha ne na novomeški občini ne na ministrstvu za kulturo, sedaj pa so soočeni z dejstvom, da jih bodo izgubili. Mesečna najemnina za tisoč kvadratov muzej stane 3.750 evrov, polovica nepremičnine, ki jo potrebuje muzej, je menda na prodaj po ceni 275.000 evrov. Odločno je zavrnila vse očitke iz e-pošte, ki jo je omenjeni podjetnik preko Alojza Kobeta (GAS; na seji ga tokrat ni bilo) naslovil na mestni svet, Macedoni pa je dodal, da naj bi z javnim razkritjem grozil tudi njemu, a se na povabilo, da skupaj stopita pred javnost, ni odzval.

V razpravi o rebalansu je Franca Bačarja (SLS) med drugim zanimalo, koliko občino stane članstvo v ALDI (župan mu je odgovoril, da 400 evrov), Mateja Kovačič (SMC) je opozorila, da upadajo investicije in da se bo ta trend nadaljeval, zato bo zagotovo potreben še kakšen rebalans (kar ji je potrdila tudi Petanova, ki je naslednjega napovedala za konec leta), Boruta Škerlja (SMC) pa, zakaj bo Anton Podbevšek teater dobil 35.000 evrov manj kot lani (župan mu je odvrnil, da je prispevek občine za tekoče delovanje enak lanskemu, to je 107.000 evrov). Rebalans so na koncu brez glasu proti tudi potrdili.

Na včerajšnji seji so v drugi obravnavi soglašali tudi z novim Statutom MO Novo mesto (tu je le Uroš Lubej (Solidarnost) menil, da bi lahko bili še bolj drzni v zmanjševanju števila odborov in komisij, pogrešal pa je tudi bolj formalno vzpostavitev participacije mladih v delovnih telesih, sicer pa bodo novosti veljale za občinski svet v naslednjem mandatu). Potrdili so tudi predlog, da dejavnost Turistično-informacijske centra prenesejo na koncesionarja (do druge obravnave bo morala občinska uprava na predlog vrste svetnikov bolj natančno opredeliti dejavnosti, poskrbeti, da bo ta še vedno v javnem interesu, da ne bo konflikta interesov ipd.). Med drugim so potrdili tudi vzpostavitev videonadzora pri Narodnem domu, poročilo o poslovanju Komunale v lanskem letu, med kadrovskimi zadevami pa med drugim soglašali k imenovanju učiteljice Vladimire Šuštaršič za ravnateljico Srednje šole in gimnazije Ekonomske šole Novo mesto, ki se je edina prijavila na razpis.

Dopolnjena objava 30. maja:

Podjetje San 21 ni v stečaju, ampak v programu sanacije, je v ponedeljek sporočil direktor družbe Brane Atanaskovič. Dodal je, da v maksimalni možni meri poplačujejo vse upnike z veliko truda in odrekanja.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava