FOTO: V Zloganju bodo dobrih deset dni kuhali oglje

28.5.2016 | 17:05

Kopa je zagorela.

Kopa je zagorela.

Zloganje - Na pobudo občinskega svetnika, zagnanega vaščana Zloganj Mateja Krnca, v Zloganju, vasici blizu Škocjana, od danes naprej gori kopa. Vaščani so se namreč to pomlad organizirali in ustanovili oglarsko sekcijo, ki deluje v okviru Turističnega društva Škocjan. Želeli so obuditi nekoč pomembno in razvito obrt tudi v naših krajih, oglarjenje, ki je v preteklosti nudilo veliko dela mnogim ter bilo nepogrešljivo v fužinarstvu, pri kovačih itd.

Gozdar Matjaž Cizel, predsednik oglarske sekcije TD Škocjan Matej Krnc in oglarski mojster Martin Juršič.

Gozdar Matjaž Cizel, predsednik oglarske sekcije TD Škocjan Matej Krnc in oglarski mojster Martin Juršič.

Zdaj gre bolj za obujanje tradicije in za izobraževanje mladih, z ogljem, ki ga bodo poimenovali po velikem škocjanskem rojaku, misijonarju dr. Ignaciju Knobleharju, pa bodo morda vaščani tudi kaj zaslužili. Kot pravi predsednik oglarske sekcije Krnc, bodo z denarjem morda nakupili igrala ter jih postavili pri igrišču na vaškem prostoru blizu podružnične cerkvice, kjer imajo v senčki gozda krasen prostor za zbiranje in druženje. Nekoč je bila tu vaška gmajna.

Kopa, ki so jo postavili s pomočjo izkušenega oglarskega mojstra Martina Juršiča iz Grobelj, sodi med srednje velike. Zanjo so potrebovali okrog 40 metrov lesa, v glavnem bukovega in gabrovega, za kar so vaščani poskrbeli sami. Z nasveti revirnega gozdarja Matjaža Cizla so pospravili vrhovino v dveh predelih, ki bi sicer ostala v gozdu po jesensko-zimskem čiščenju in propadla. Tako pa bo les koristno uporabljen.

Pridni vaščani Zloganj, ki so dokazali, da se da s skupnimi močmi narediti marsikaj - tudi kopo.

Pridni vaščani Zloganj, ki so dokazali, da se da s skupnimi močmi narediti marsikaj - tudi kopo.

Delali sta dve ekipo z 18 člani, uredili so tudi prostor na vaški gmajni in zraven kope postavili še leseno hišico, v kateri bo zdaj okrog dvanajst dni, ko se bo kuhalo oglje, bdela dežurna ekipa. Kot je povedal Juršič, jih bo vsak dan obiskoval in jim pomagal z nasveti, če bo treba, da bo oglje res uspelo.

Če bo šlo vse po sreči, bodo dobili okrog štiri tone oglja. Prodajali ga bodo na 18. junija na prazniku oglja v Zloganjah, na semanjem dnevu na Bučki 25. junija, 26. junija na kmečkih igrah v okviru občinskega praznika v Škocjanu…

V sredo bodo na prizorišču kuhanja oglja postavili tudi mobilno kovačijo, za kar bo poskrbel predsednik TD Škocjan Robert Janežič, saj so doma nekoč imeli kovačijo. Tako bo skupinam otrok iz škocjanske osnovne šole in Vrtca Radovednež prikazal delo kovača, ki je za svoj posel nujno potreboval oglje.

Prižig kope.

Prižig kope.

Na prižigu kope - to častno dejanje je po stoletni tradiciji pripadlo ženski, tokrat ravnateljici OŠ Frana Metelka Škocjan Ireni Čengija Peterlin, ki so ji pomagali Juršič, Krnc in škocjanski župan Jože Kapler - je za veselo vzdušje poskrbela ekipa mladih harmonikarjev in violinistka. Župan Kapler je pohvalil zagnane vaščane Zloganj, da so se odločili za ta korak, ki je vas povezal. Upa, da bo prižig kope postal tradicionalen dogodek v njihovi občini.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentarji (1)

29.5.2016Oceninande  
Vsaka čast lepo ste naredili pravo oglarsko vzdušje...................

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava