kronika

Romi iz Žabjaka hodijo sami po pošto v Bršljin

31.5.2016 | 09:05 | J. A.

V Žabjaku je ogromno psov, otroci so najbolj navdušeni nad mladički.

V Žabjaku je ogromno psov, otroci so najbolj navdušeni nad mladički.

Od napada na poštarja morajo prebivalci Žabjaka po pošto sami v Bršljin.

Od napada na poštarja morajo prebivalci Žabjaka po pošto sami v Bršljin.

Zveza Romov za Dolenjsko je sklicala sestanek o potepuških psih in dostavi pošte.

Zveza Romov za Dolenjsko je sklicala sestanek o potepuških psih in dostavi pošte.

Novo mesto - Zveza Romov za Dolenjsko je po napadu na poštarja v novomeškem romskem naselju Žabjak opozorila na težave s potepuškimi psi in dostavo pošte v omenjeno romsko naselje. Na petkovem sestanku je Roman Tavčar iz Pošte Slovenije povedal, da nihče od zaposlenih pismonoš noče delati v Žabjaku, zato je dostava tam začasno ustavljena. Iščejo Roma iz tega naselja, ki bi bil sposoben opravljati to delo. Neuspešno.

"Tudi mi smo se skupaj z romskim svetnikom vključili v iskanje nekoga, ki bi za štiri ure opravljal to delo, a ga ne najdemo. Vsak, s katerim smo se pogovarjali, se izgovarja, da mu bodo potem odtegnili socialno. Država jim daje potuho! Ko smo se hoteli z direktorjem direktorata za socialne zadeve na ministrstvu za delo Štefanom Lepošo pogovoriti o tem, da bi kazni in druge obveznosti Romov odtegovali od socialnih transferjev, ga sploh ni bilo na sestanek," je rekel Janez Doltar z novomeške občine.

Silvo Mesojedec iz Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike je izpostavil, da bi težave, ki nastajajo tako s pošto kot s potepuškimi psi, Romi morali reševati sami.

Predsednik zveze Romov Bogdan Miklič je opozoril, da bi bilo nujno odloviti potepuške pse v naselju in takšno akcijo bi morali organizirati vsako leto.

"Za vse leto od novomeške občine dobim 25.000 evrov, to je za tekoče delo in ne za akcije. Ta denar bi lahko zapravil v enem mesecu. Denarja se jaz ne branim, a če že vnaprej vem, da mi mojega dela in stroškov nihče ne bo plačal, v tako akcijo ne grem," je odločen Marjan Turk iz zavetišča Turk.

"Zadnja akcija odlova v romskih naseljih je bila leta 2013, ko so v zavetišče odpeljal več kot 100 psov. Danes sem izvedela, da za 65 psov občina sploh ni plačala," je povedala podpredsednica zveze Romov Dušica Balažek in predlagala, da občina najprej plača za nazaj, potem pa urgentno zagotovi denar za odlov, lahko tudi s postavke za Rome.

Direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič je za STA povedala, da bo moral romske potepuške pse poloviti občinski koncesionar oz. zavetišče Turk, vendar pa občina za to ne bo zagotavljala dodatnega denarja.

"Za svoje pse so odgovorni tudi njihovi lastniki v romskih naseljih, ki morajo za te poskrbeti enako kot drugi državljani," je še dejala Čadonič Špeličeva.

‹ nazaj

Galerija (6)

net1
net2
net3
net4
net5
net6

Komentarji (8)

31.5.2016 5 (5) (0)Ocenibutec&butec 
Imajo morda kakšno pomebnejše delo?
31.5.2016 4 (4) (0)OceniJan 
Upam da jih to preveč ne ovira pri njihovem tako zapolnjenem dnevnem urniku.
31.5.2016 2 (2) (0)OceniMicka Kovačeva 
Kakšno vlogo pa je imel gospod Kek na tem sestanku?
31.5.2016 1 (1) (0)OceniJanez Kranjski 
Franci je po poklicu socalni delavec, če še nis vedu. Pa dobre živce ima. Jih potrebuje !
31.5.2016 2 (3) (1)Oceniupokojenka 
Joj, joj, pa taka oblast "mi bodo odtegnili socialno"??? Potuha na kvadrat za delomrzneže. Se pa pridružujem komentarju "le kaj imajo pomebnejšega", da ne morejo po pošto.
31.5.2016OceniMicka Kovačeva 
@Janez Kranjski: Vem, da je Franci socialni delavec, vendar sem spraševala o njegovi vlogi pri problematiki psov v Žabjaku.
31.5.2016 2 (2) (0)Oceninovomeščan 
Romi ne delajodruzga kot otroke in pumpajo dnar od nas državljanov ki ob petih zjutraj vstajamo d acel dan delamo za 800 € in preživljamo družine in jih vzgajamo. romom je treba odvzet denarno nadomestilo in pretopit v lanč pakete, v sparu jih je nakosilu kot bi bil v Žabjaku in to brezdelje in obnašanje gledat in ne bit kritičen dost je treba jim je dat samo hrano in pijačo dena rpa si naj zaslužijo .....pa da vidmo pravice
4.6.2016Ocenikr en 
ja vsaj nekaj imajo na skrbi,samo moti me pa glede zavetišča.....25.000 na leto pa če izvedejo 1x letno odlov pa še ostale odlove po pogodbah???? Kje ste sedaj društva za zaščito živali???Jaz sem v soboto klical to zavetišče naj pride po psa polnega klopov,ki se je zadrževal v bližini vikenda,pa sem dobol odgovor pridem za pol urce potem za petnajst minut,tretjič sem že na poti....na koncu ga pa ni bilo....seveda imam vikend v občini NM.....tko,da ne jambrat občinarji pa bi tud lahko izvedel kak nadzor na tem koncesionarjem zavetišče Turk imam v mislih.....

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava