dolenjska

Križnar po vrnitvi iz Južnega Sudana v novomeški knjižnici

31.5.2016 | 12:45 | M. M.

Tomo Križnar (Foto: L. M., arhiv DL)

Tomo Križnar (Foto: L. M., arhiv DL)

Novo mesto - Slovenski humanitarni delavec in aktivist Tomo Križnar se je sinoči po uspešni diplomatski reševalni akciji vrnil iz Južnega Sudana, kjer je bil zaprt več kot teden dni. Kot poročajo slovenski mediji, je nekaj pred polnočjo prispel na beneško letališče.

Križnar je bil aretiran 19. maja, konec tedna pa so ga po posredovanju slovenskega zunanjega ministrstva izpustili iz zapora. Česa je bil osumljen, uradno ni znano, po neuradnih podatkih pa ni imel ustreznih dovoljenj za vstop na območje.

Kot je povedal zbranim medijem ob prihodu v Benetke, je bila to ena najhujših izkušenj v njegovem življenju. Povedal je, da je bil v zaporu deležen psihičnega maltretiranja, z domačini pa da se ravna bistveno huje kot s tujci.

Ob aretaciji so mu zaplenili kamero, kasneje pa še telefonsko kartico. Prav zato so se na zunanjem ministrstvu odločili, da informacije o njegovi aretaciji ne posredujejo v javnost, prav tako pa so bili skopi z vsakršnimi podrobnimi informacijami, ki bi lahko škodile njegovi varnosti, poroča časnik Večer.

Po poročanju Večera je Križnar iskal pot čez naftna polja, ko so ga prijeli. Povedal je, da je skušal v Nubske gore pretovoriti napravo za črpanje vode, "da pomagam tem našim Nubam". Križnar je krenil iz Slovenije 7. aprila in pristal v glavnem mestu Južnega Sudana, v Jubi. Nubskih gor ni dosegel, saj so ga prej zajele tamkajšnje oblasti in ga obtožile, da nima pravih dokumentov za premikanje po državi ter za snemanje.

61-letni aktivist in humanitarni delavec je bil že večkrat zaprt v tujini. Leta 2006 je bil zaprt v Sudanu, kjer je v zaporu v kraju El Fašir preživel približno mesec dni. Policija ga je aretirala, ko je želel nezakonito vstopiti v državo, saj ni imel vizuma. Po diplomatskem posredovanju Slovenije ga je sudanski predsednik Omar al Bašir pomilostil. Leta 2003 je bil zaprt tudi v zaporu v Etiopiji. Tamkajšnja policija ga je aretirala na območju omejenega gibanja, saj naj bi bil tam po poročanju STA brez potrebnega dovoljenja.

O vsem tem, predvsem pa o njemu ljubih Nubah bo slavni popotnik in človekoljub spregovoril tudi na nocojšnjem pogovornem večeru, ki se bo ob 19. uri začel v novomeški knjižnici Mirana Jarca. Dogodek pripravljajo v sodelovanju z Društvom Bober – okoljskim gibanjem Dolenjske.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava