novice splošno

Ameriški škržatek že ogroža vinsko trto

1.6.2016 | 07:20 | M. M.

Foto: L. M., arhiv DL

Foto: L. M., arhiv DL

Ljubljana - Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja vinogradnike, naj bodo pozorni na pojav ameriškega škržatka, prenašalca zlate trsne rumenice. Pravočasno zatiranje je obvezno v razmejenem območju te bolezni, ki zajema večino vinogradov na Primorskem, Dolenjskem, v Beli krajini, Posavju, na Štajerskem in v Prekmurju.

Bolezenska znamenja zlate trsne rumenice, kot so med drugim slaba oplodnja in odmiranje kabrnkov, sušenje grozdov in vihanje listnih robov navznoter, se na vinski trti lahko začnejo pojavljati kmalu po cvetenju, proti jeseni pa se stopnjujejo. Lahko se kažejo le na posameznih rozgah ali pa na celih rastlinah.

V skladu s pravilnikom o ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranje zlate trsne rumenice in z načrtom ukrepov obvladovanja trsnih rumenic sta v celotnem razmejenem območju obvezni najmanj dve tretiranji ameriškega škržatka. Čas za prvo tretiranje je takrat, ko trta povsem odcveti.

Tretje tretiranje pa se opravi, če se konec julija ali v začetku avgusta na rumene lepljive plošče, ki naj jih vinogradniki obesijo na trto zdaj, ko se začnejo izlegati odrasli škržatki, ulovijo štirje škržatki ali več, so opozorili v upravi.

Zlata trsna rumenica je bila v preteklih letih ugotovljena v vseh vinorodnih deželah v Sloveniji. Za preprečevanje širjenja te nevarne karantenske bolezni trte je poleg odstranitve okuženih trt v žariščih okužbe ključnega pomena tudi pravočasno zatiranje ameriškega škržatka, so spomnili.

Vinogradnike so opozorili, da so sredstva za zatiranje ameriškega škržatka nevarna za čebele, zato morajo pred zatiranjem odstraniti cvetočo podrast. Tretiranje naj opravijo pozno popoldne ali zvečer, ko čebele ne letajo, in šele po končanem cvetenju trte. Upoštevati je treba tudi odmike od voda, so zapisali na STA, medtem ko omenjena uprava na svojih spletnih straneh teh opozoril (še) ni objavila.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava