kronika

FOTO: V Dolenjem Kamenju na delu piroman

3.6.2016 | 09:50 | Foto in tekst: Janja Ambrožič

Janez Penca

Janez Penca

FOTO: V Dolenjem Kamenju na delu piroman
FOTO: V Dolenjem Kamenju na delu piroman

Dolenje Kamenje - Pisali smo že o tem, da je minulo noč zagorel kozolec v Dolenjem Kamenju, vasi, ki leži nad avtocesto v novomeški občini. To je v zadnjih dveh tednih že drugi požar v tej vasi, v zadnjem letu pa tretji. Vse kaže, da je na delu požigalec.

Pencatovi, ki imajo domačijo sredi vasi, so leta 1956 nekaj deset metrov stran od hiše postavili dvojni kozolec, pod katerim so imeli shranjeno vso kmetijsko mehanizacijo, žita, deske in nekaj sena.

»Ob pol treh zjutraj me je klical sosed, ki živi neposredno ob kozolcu, in mi povedal, da gori. Bil sem šokiran, saj sem ravno zaspal. S punco sva šla prejšnji večer na slavje in sva se vrnila samo uro preden je zazvonil telefon,« je včeraj povedal Janez Penca.

Hitro se je oblekel in šel reševat stroje pod kozolcem. »Gorelo je kot bakla, z očetom in drugimi smo začeli izpod kozolca voziti stroje. Vse, kar je danes tukaj okoli, je bilo do včeraj tam spodaj.«

Res so imeli srečo, da so lahko rešili mehanizacijo, lesenega kozolca pač ni bilo mogoče, prav tako ne sena in nekaj koruze ter ječmena, čeprav so gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence hitro prišli. Na varno jim je uspelo odpeljati: nakladalko, grablje, pajka, kosilnico, mulčer, silokombanj, škorpilnico, sadilnik krompirja, klepca in prikolico.

»Težko bomo za manj kot 15 tisoč evrov postavili nov kozolec, ampak če bi zgoreli še stroji, potem bi bilo res hudo,« reče in omeni, da so imeli objekt zavarovan.

»To, kar se dogaja v naši vasi, ne more biti naključje, celo kriminalisti so rekli, da je šlo najverjetneje za požig. Do samovžiga ni moglo priti, ker je bilo seno že eno leto na kozolcu, elektrike ni, pa tudi nobenega stroja, pri katerem bi lahko prišlo do stika, ni bilo tukaj,« je rekel Penca in na vprašanje, če vaščani kaj govorijo, kdo bi to lahko naredil, odgovori: »Nič ne obsojamo, ampak iz Ljubljane sigurno ni prišel!«

Alenka Drenik s PU Novo mesto je sporočila, da naj bi po prvih ugotovitvah policistov, ki so bili na ogledu, ogenj najprej zajel bale sena in ostrešje objekta, ki je zgorelo. "Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin oziroma vzroka požara, ne izključujejo pa možnosti požiga."

‹ nazaj

Galerija (8)

pozig001
pozig003
pozig006
pozig011
pozig013
pozig015
pozig016
pozig023

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava