avto moto

Slovenski spidvejisti brez napredovanja

3.6.2016 | 20:10 | Mitja Pungarčič/Mediamar,
foto: Domen Kalin/Photospeed.si

Slovenski spidvejisti brez napredovanja

Krško, Terenzano - Včeraj v poznih večernih urah se je slovenska izbrana vrsta v Terenzanu pomerila na kvalifikacijski dirki SWC (Speedway World Cup). Nasproti naši reprezentanci, ki so jo tokrat sestavljali kapetan Matej Žagar, Nick Škorja (oba AMTK Ljubljana), Žiga Kovačič (KST Bistrica ob Sotli) in Matic Ivačič (AMD Krško), so stale vsaj na papirju dokaj enakovredne reprezentance Italije Latvije in Nemčije.

V spremenljivih vremenskih pogojih v Terenzanu, popoldan in tudi zvečer je organizatorjem precej nagajal dež, so se tokrat naši fantje kljub borbenim vožnjam odrezali precej slabo. Četrto, zadnje mesto sicer ni odraz dejanskega stanja, nam je pojasnil selektor Kalin. Ker je bilo popoldan precej dežja, je organizator komaj spravil pod streho uradni trening. Po treningu je dež nadaljeval svoj pohod in mučil organizatorje, tako da je bil celo sam štart dirke z 21. ure prestavljen za eno uro. Dirka se je torej začela šele ob 22., ko je ob prenehanju dežja organizator za silo pripravil progo.

Že po prvih vožnjah se je videlo, da bodo na takšni stezi odločali le štarti, saj je bilo skoraj nemogoče prehitevati. Po besedah selektorja Kalina so naši fantje sicer dali od sebe vse, kar znajo in zmorejo, a jim tokrat štarti niso šli najbolje. Celo Žagar kot najboljši posameznik na dirki je vknjižil nekaj slabih mest, saj vozni pas dveh metrov na stezi ni dovoljeval prehitevanj.

Selektor je sicer v drugi polovici dirke poskušal z jokerjem in v zadnjih štirih vožnjah s taktičnimi menjavami, a to kaj dosti tokrat ni pomagalo. Vsekakor bo letošnja kvalifikacijska dirka glede na rezultat morala iti hitro v pozabo. Je pa selektor Kalin tudi dejal, da se precej pozna majhno število dirk, ki jih imajo letos za sabo Škorja, Kovačič in Ivačič. Pri slednjem, je še dodal, da tudi njegova ena točka ne pomeni, da se ni dobro in srčno boril, a pri tem dodal, da ima Ivačič enostavno preslabe agregate, da bi v takšni konkurenci in na takšni stezi lahko bil konkurenčen.

In če povzamemo vse to, kar je selektor Kalin dejal, je jasno, da talentiranim fantom z izjemo Žagarja manjka več dirk in tudi denarja za boljše motorje. Žal je slovenski speedway tudi zaradi teh stvari res v precejšnji krizi.

Kaj bodo naredili odgovorni v klubih, da se stanje nekako le izboljša, pa je neodgovorjeno vprašanje že kar nekaj sezon. Navsezadnje o teh problemih dosledno s strokovnimi komentatorji vred opozarjamo prav tako že nekaj sezon. In kot je sedaj jasno, temu prikimava vse več tistih, ki res kaj vedo o stroki, a od vodilnih funkcionarjev odgovorov enostavno ni. Edina dva odgovora, ki ju poslušamo že nekaj sezon, so denar in za lase privlečen izgovor tistih, ki sedaj zavzemajo ključne položaje po društvih, da so dirkači neresni. Resnici na ljubo je treba dejati, da slednje je nič več in nič manj kot priročen izgovor ljudi, ki se zaradi lastne samopromocije in izkrivljene samopodobe oklepajo svojih funkcij, a jim očitno že nekaj časa niso dorasli.

Rezultati dirke[.pdf](91 kB)

‹ nazaj

Komentarji (1)

4.6.2016Ocenispeedway fan 
In novinar bi lahko članek končal da bi na koncu zadnjega stavka dodal" in vprašanje je ali so sploh kdaj bili"

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava