kultura

FOTO: Melita Garvas predstavila svoj pesniški prvenec

11.6.2016 | 20:55 | Foto in tekst: J. A.

Avtorica v družbi sošolk iz srednje šole.

Avtorica v družbi sošolk iz srednje šole.

Melita Garvas je likovnica, pesnica in režiserka.

Melita Garvas je likovnica, pesnica in režiserka.

FOTO: Melita Garvas predstavila svoj pesniški prvenec

Ivančna Gorica - Vsestranska ustvarjalka Melita Garvas iz Višnje Gore je sinoči v občinski sejni dvorani v Ivančni Gorici predstavila svojo prvo pesniško zbirko Danes name dežuje svetloba.

Melita Garvas je po poklicu likovna pedagoginja. Od leta 2006 je tudi specialistka pomoči z umetnostjo, izvaja gledališke, likovne in plesne delavnice. Zaposlena je kot vzgojiteljica mladostnikov v vzgojno-izobraževalnem zavodu v Višnji Gori. Od svojega 16. leta je režirala veliko gledaliških predstav, dve sta v celoti njeno avtorsko delo (režija, scenografija, tekst). 

»Pesniška zbirka bi morala iziti pred 20 leti. ŠOU je obljubil denar, zaradi recenzije smo zamujali, denar pa so dali neki drugi pesnici. To me je dolgo časa zelo bolelo. Zdaj, ko držim zbirko v roki, z delčki ilustracij in predelanimi pesmicami od takrat, sem pomirjena. Vse je, kot mora biti,« je na predstavitvi povedala avtorica, ki jo je večina doslej poznala kot slikarko in režiserko.

Urednica zbirke in avtorica spremne besede Marija Samec, tudi njena profesorica in mentorica iz srednje šole, je med drugim zapisala, da so pesmi napisane v svobodnem ritmu, vendar pa izstopajo mnogi pesniški elementi. »Nekatere njene pesmi so postavljene v posebno obliko, carmen figuratum, torej zna slikati tudi z besedami. Kot slikarka posebej močno občuti svetlobo, temo in barve: modro, zlato, rožnato, vijolično.«

Pesniška zbirka je izšla ob pomoči JSKD RS OI Ivančna Gorica, KUD Janez Cigler Višnja Gora in Mestne knjižnice Grosuplje (enota Ivančna Gorica), oblikovala jo je Nataša Kastelic.

Sinočnjo prireditev je vodila Rebeka Petrič, o avtorici sta spregovorili vodja ivanškega JSKD Simona Zorko in vodja tukajšnje enote knjižnice Ksenija Medved, pesmi pa so prebirale recitatorke ter igralke višnjegorskega kulturnega društva.

Ker Garvasova ni samo pesnica, ampak tudi likovnica, se v domači občini predstavlja tudi s svojim likovnim ustvarjanjem. Razstava njenih del je v Ivančni Gorici do konca tega meseca na ogled na dveh lokacijah – v občinskih prostorih Žolnirja in knjižnici.

‹ nazaj

Galerija (28)

melitag001
melitag002
melitag003
melitag004
melitag005
melitag006
melitag007
melitag008
melitag009
melitag010
melitag011
melitag012
melitag013
melitag014
melitag015
melitag016
melitag017
melitag018
melitag019
melitag020
melitag021
melitag022
melitag023
melitag024
melitag025
melitag026
melitag027
melitag028

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava