ostali športi

Planko in Vrtačičeva državna prvaka v sprint triatlonu

12.6.2016 | 11:00 | B. B./vir: Triatlonska zveza Slovenije

Planko in Vrtačičeva državna prvaka v sprint triatlonu
Planko in Vrtačičeva državna prvaka v sprint triatlonu
Planko in Vrtačičeva državna prvaka v sprint triatlonu
Vir fotografij: TZS

Vir fotografij: TZS

Kočevje - Eden izmed vrhuncev letošnje zelo pestre in razgibane triatlonske sezone v Sloveniji je bil včeraj v Kočevju. Triatlonski klub Riko Inles Ribnica, eden od klubov z najdaljšo triatlonsko tradicijo v Sloveniji, je namreč na Kočevskem jezeru pripravil triatlon, na katerem so organizirali kar štiri tekme.

Triatlonska sobota z več kot 200 prijavljenimi tekmovalci (tekme so potekale v Rudniškem jezeru in ob njem), se je pričela s tekmama cici aquatlon za otroke (50 m plavanja, 400 m teka) in aquatlon (200 m plavanja, 100 m teka). V zgodnjih sobotnih popoldanskih urah pa sta sledila vrhunca triatlona v Kočevju – državno prvenstvo v sprint in v super sprint triatlonu, ki sta štela tudi za slovenski pokal.

»Kljub temu, da je temperatura Rudniškega jezera že prejšnji konec tedna dosegla več kot 21 stopinj Celzija, smo na državnem prvenstvu v sprint triatlonu dovolili plavanje v neoprenskih oblekah. Zaradi velike količine dežja pred in med tekmo se je jezero malce shladilo,« je razložil Mitja Dečman, glavni sodnik tekme.

Po besedah Damjana Kromarja iz TK Riko Inles Ribnica, so z udeležbo zadovoljni, saj je bilo ponovno 20 odst. več tekmovalcev kot lani. »Če nam bo udeležba na tekmi še naprej tako rasla, bomo v nekaj letih prišli na zaželeno število 350 udeležencev, kar je tudi maksimalna udeležba za tekmo v Kočevju,« razlaga Kromar, in dodaja, da so bili veseli podpore lokalnih oblasti in navijačev, ki jih je bilo več kot 500.

Kljub neugodnim vremenskim razmeram (dež, veter v prsa, hladnejša voda) so se v najbolj prestižni tekmi, v državnem prvenstvu v sprint triatlonu (750 m plavanja, 20 km kolesa, 5 km teka), tekmovalci pogumno podali v boj. Zaradi odsotnosti slovenskih triatlonskih prvokategornikov (Pleše, Kovačič, Dornik, Šimičeva in Skaza so bili na tekmah v tujini) so v ospredje prišli najbolj nadarjeni mladi slovenski triatlonci.

V absolutni moški konkurenci je že drugič državni prvak v sprint triatlonu s časom 1 ure in 5 minut postal 18-letni Matevž Planko iz kamniškega kluba Trisport. »Vesel sem, da sem po enoletnem premoru ponovno državni prvak v sprintu. Tekma je bila težka, borba na kolesu neizprosna, na žalost je eden izmed mojih največjih konkurentov Jaka Kaplan nesrečno padel. Ko sem iz kolesa prišel v vodstvu, sem vedel, da mi bo uspelo, saj sem imel lahke noge na teku,« je dejal Planko, in dodal, da pretiranega slavja ne bo, saj ima že naslednji teden tekmo za evropski mladinski pokal v avstrijskem Kitzbuchelu.

Prvič pa je državna prvakinja v sprint triatlonu s časom 1 ure in 13 minut postala 16-letna Tjaša Vrtačič, prav tako iz kluba Trisport Kamnik. »Noro, ne vem, kaj naj rečem, sem zelo vesela in presenečena obenem. Kolesarska proga je imela veliko klancev, cesta je bila mokra, že na plavanju pa so me roko dobro bolele,« je nasmejano razlagala Vrtačičeva. Kot je dejala, je trpela tudi dober kilometer na teku, potem pa so se ji noge sprostile in državni naslov je bil v njenih rokah. Kot je na koncu pristavila Tjaša Vrtačič, je z razpletom sezone za zdaj zelo zadovoljna, zato se nadeja dobre uvrstitve prihodnji teden v avstrijskem Kitzbuchelu.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava