kolesarstvo

Kraljevska etapa Estoncu, Golčer peti

17.6.2016 | 21:45 | S. Glivar, Foto: V. Ponikvar

Kraljevska etapa Estoncu, Golčer peti
Kraljevska etapa Estoncu, Golčer peti
Kraljevska etapa Estoncu, Golčer peti
Kraljevska etapa Estoncu, Golčer peti

Golte - Estonec Rein Taaramäe (Katjuša) je zmagovalec druge, kraljevske etape 23. dirke Po Sloveniji. Drugo mesto je zasedel Avstralec Jack Haig (Orica GreenEdge), tretje pa Kolumbijec Egan Arley Bernal Gomez (Androni Giocattoli). Najboljši Slovenec je bil Jure Golčer ( Adria Mobil) na petem mestu, do šestega mesta je prišel tudi Jani Brajkovič v slovenskem reprezentančnem dresu, prvi zvezdnik dirke Mark Cavendish pa etape ni končal.

Skoraj šest ur je potreboval Estonec Rein Taaramäe iz ekipe Katusha za zmago na drugi etapi dirke Po Sloveniji od Nove Gorice na Golte. Kraljevska etapa je povsem upravičil svoje ime, saj so se kolesarji komaj povzpeli na 1386 visoke Golte. Še posebno težak je bil zadnji del etape s kar 23-stopinjskim naklonom.

Sicer je dirka potekala povsem po pričakovanju. V začetku etape se je bil hud boj za beg, saj je kar nekaj ekip želelo imeti svojega kolesarja spredaj med ubežniki. Pobeg je uspel peterici, med katero sta bila tudi dva Slovenca Jon Božič (Adria Mobil) in Jan Tratnik (Amplatz BMC). Beg je trajal do vznožja Golt, ko so se za zmago udarili najboljši. Kar nekaj kolesarskih strokovnjakov je napovedovalo zmago Estonca, ki je povsem upravičil vlogo favorita. Glede na to, da je zmagovalec druge etape dober tudi v kronometru, se mu že zdaj odpira možnost za skupno zmago.

Več kot zadovoljni so tudi v Adrii Mobil. Drugi najstarejši kolesar na dirki Jure Golčer je še vedno v vrhunski formi in se še vedno lahko kosa z najboljšimi. Danes je dosegel odlično peto mesto na domačem vzponu, na katerem tudi sicer redno trenira.

Boštjan Mervar, trener KK Adria Mobil,: »Danes smo si želeli, da od starta etape pobegne Domen Novak. Bil je že v begu še z nekaj kolesarji, a jih je glavnina ujela. Naslednji napad je »pokril« Jon Božič in tako, kot včeraj, mu je uspel beg še z štirimi kolesarji. Prijetno me je presenetil Jure Golčer, ki je imel v zadnjem obdobju kar nekaj zdravstvenih težav. Glede na to, da je zelo dober tudi na kronometru se lahko v skupnem seštevku povzpne še za kakšno mesto«.

Jure Golčer, KK Adria Mobil: »Tretje mesto na drugi etapi letošnje dirke Po Sloveniji res ni bilo daleč, zmaga pa je bila utopija. Obljubim, da se bom jutri potrudil in poskusil pridobiti še kakšno mesto«.

Matej Mohorič, Lampre- Merida: »Etapa je bila resnično težka, mi smo vse stavili na Diega Ulissija, toda ni se izšlo po pričakovanjih. Kakor koli, pred nami sta še dva dneva in nova priložnost za visoko uvrstitev«.

Jutri kolesarje čaka kronometer na Celjsko kočo s startom ob 15:15 na Krekovem trgu v Celju.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava