kultura

Poletna muzejska noč nocoj vabi v muzeje in galerije

18.6.2016 | 08:45 | M. K.

Dolenjski muzej Novo mesto (Foto: arhiv)

Dolenjski muzej Novo mesto (Foto: arhiv)

Poletna muzejska noč bo nocoj že 14. odprla vrata muzejev in galerij po Sloveniji. Ti svoje stalne obiskovalce, predvsem pa tiste, ki vanje zaidejo redko, vabijo, da si od 18. ure do polnoči brezplačno in v sproščenem vzdušju ogledajo njihove stalne in občasne razstave. Mnogi pripravljajo še posebne dogodke - vodstva, delavnice in glasbeni program. Seveda bo tako tudi na Dolenjskem, v Posavju ter v Beli krajini - napovednik najdete na našem portalu v rubriki Namig za premik.

Projekt, ki ga vodi Tehniški muzej Slovenije in poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, bo letos zajel več kot 50 slovenskih mest in krajev. Sodelovalo bo okoli 80 institucij z več kot s 350 programi, ki so namenjeni obiskovalcem vseh starosti.

Ponekod bodo ponudili dogodke, ki jih je mogoče izvesti le ponoči. V Tehniškem muzeju Slovenije denimo vabijo na predstavitev Na kraju zločina, ki jo bo pripravil Nacionalni forenzični laboratorij, v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer na nočno druženje ob ognju, v Parku Škocjanske jame pa na vodstvo, ki so ga poimenovali Mistični čas solsticija.

Posebne rdeče niti po besedah koordinatorice projekta Irene Marušič Poletna muzejska noč nima, bo pa letos več dogodkov povezanih z obeleževanjem 25-letnice samostojnosti Slovenije. V državnem zboru si bo denimo mogoče ogledati razstavo Osamosvojitev Slovenije in njeni simboli.

Lani je Poletna muzejska noč, kot poroča STA, kljub slabemu vremenu pritegnila 39.000 obiskovalcev. Udeležba sicer doseže vrhunec v poznih večernih urah, dogodka pa se udeležuje tudi vedno več tujcev.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava