Cerar: Žična ograja na panelni je napaka

18.6.2016 | 11:40

Panelna ograja ob Kolpi (Foto: arhiv DL)

Panelna ograja ob Kolpi (Foto: arhiv DL)

Semič - Žična ograja, ki so jo nedavno namestili na pred tem postavljeno panelno ograjo ob Kolpi med vasjo Učakovci in mejnim prehodom Vinica, je napaka in jo bo treba nemudoma odstraniti, se je na protest Občine Črnomelj ob včerajšnjem obisku Bele krajine v Štrekljevcu pri Semiču odzval premier Miro Cerar.

Cerar je v odzivu na včerajšnje protestno pismo (spodaj v priponki), ki so ga na ministrstvo za notranje zadeve naslovili v kabinetu črnomaljske županje Mojce Čemas Stjepanovič, zatrdil, da ga je novica o namestitvi rezilne ograje na panelno negativno presenetila in da ta tam ni potrebna. Zatrdil je, da bo takoj posredoval, da jo nemudoma odstranijo, saj se dobro zaveda, da je škodljiva za turizem ob Kolpi. "Očitno je prišlo do nekega nesporazuma in takoj, ko pridem nazaj v Ljubljano, bom dal navodila, da zadevo odstranijo in da se stanje normalizira," je po poročanju STA dejal Cerar.

Dodal je, da sicer v stalnem stiku z lokalnim prebivalstvom postopno odstranjujejo žično ograjo ob slovensko-hrvaški meji, ki so jo postavili ob vrhuncu nedavne begunske krize, in jo nadomeščajo s panelno.

Ker so razmere glede migrantov še vedno negotove, hkrati pa nadaljnjih prehodov večjih skupin migrantov, ki bi se lahko pojavile nenadoma, ne morejo izključiti, morajo določen del teh varnostnih ovir zadržati.

Tako kombinirajo varnostni pristop, hkrati pa zadeve urejajo tako, da bodo lastniki zemljišč lahko normalno prihajali do svojih njiv, turisti pa do Kolpe, je dodal premier.

Glede zaraščenosti ograje ob meji s Hrvaško je napovedal, da bo zanjo s sodelovanjem lastnikov zemljišč poskrbela država. Košnjo na pristojnem ministrstvu že pripravljajo, takoj po tej pa bodo žične ograje, povsod, kjer bo mogoče, odstranili, je še dejal predsednik vlade.

Kot so v omenjenem protestnem pismu zapisali na črnomaljski občini, je namestitev žične ograje na panelno povsem nesprejemljiva, predvsem pa je nesprejemljivo to, da so jo postavili v začetku turistične sezone.

Dodali so še, da jih turistični delavci že tako opozarjajo, da zaradi ograje zaznavajo opazen padec povpraševanje po območnih turističnih storitvah in da se z njeno namestitvijo ne morejo strinjati.

Zaradi navedenega zahtevajo takojšnje prenehanje nameščanja omenjene bodeče žice na panelno ograjo ob Kolpi, so še zapisali v Črnomlju.

Cerar se je sicer v Beli krajini mudil na samostojnem obisku, za drugo polovico leta pa je napovedal tamkajšnji obisk širše vladne ekipe.

M. K.

Komentarji (11)

18.6.2016—   (2)   (2)   OceniSMC 
največjo napako so naredili tisti ki so volilil smc oziroma cerarja ograja ni bla nikoli grozno velik problem CERARAR ODSTOPI
18.6.2016–1   (0)   (1)   Ocenini napaka 
Politiki imajo vsekakor več informacij, kot pa mi, navadna raja, ki se oslanjamo le na medije. Glede na to, kako se zadeve odvijajo, problemov, še nikakor ni konec. Koliko bo pa ta ovira pomagala, je drugo vprašanje. Posebno zato, ker družba vsekakor ni pripravljena na krizne razmere. Ograja ne pomeni nič, če za njo poleg uradnih organov, ne stoji narod, ki bi jo zanal uporabiti kot pomoč, je pripravljen in organiziran za ukrepanje. To pa na žalost, ni slučaj niti pod razno. Zna biti porazno, če do tega pride, čeprav je želeti, da ima zapis protestnega pisma prav.
18.6.2016 1   (2)   (1)   Oceniopazovalec 
Tisti ki pišete komentarje se vprašajte kje je glavni vzrok za postavljanje ograje, in ostali stroški glede beguncev. Ali mogogoče veste kdo kuha sovraštvo in kdo ima korist od tega. Bodite sigurni da nihče ne zapušča svoj rodni kraj ker bi to želel. Ali ste mogoče pomislili na Ameriko? Ne ! Nenasitni pohlep je vladar sveta.
18.6.2016–1   (1)   (2)   Ocenibralec 
Trenutno ni bolšega od Cerarja. Vsi drugi bi bili slabši. Tisti ki pišete naj Cerar odstopi se vprašajte, če bi bili vi sposobni voditi vlado.
19.6.2016Ocenini napaka 
Ni "Amerika" ampak tisti, ki dejansko vodijo to državo in pravzaprav še veliko več. To pa ni Obama pa Angelca in podobni patroni. Prav zaradi takih, ki zapuščajo "svoj rodni kraj" zaradi slabih namenov, je ta ograja. Kakorkoli, če bi tudi bili na meji samo tisti, ki pomoč dejansko potrebujejo, bi jih bilo za tole našo obubožano in pokradeno deželico preveč. Žal. Preplavili bi nas ali pa nas še bodo, da o "multi-kulti" ne govorimo. Spremljajte dogajanja širše in ne samo slovenskih medijev. Kar je zelo narobe je to, da se teh zakulisnežev ne imenuje in nanje ne pritisne ampak to "rešujejo" politične figure-njihove marionete. Nikar ne jemljite teh zadev prelahkotno, ker prognoze niso rožnate! Še enkrat-ograja ne bo dovolj je pa vsekakor bolje kot nič.
19.6.2016—   (1)   (1)   OceniKomandant Franc Rozman Stane 
V primeru večjih ogrožanj slovenije bomo več ali manj prepuščeni sebi. Ne računajte na te transatlantske povezave, ne računajte na kogarkoli. To bi mislili l. 91. ko smo tako složno razbijali svojo državo ki je bla taka kot je bla , branila bi nas pa lahko ob seveda volji naroda. Zdaj pa imamo pilatuse in ograje. imamo sicer Nato ktermu se hebe za eno malo slovenijo. Srbi in bosanci nas ne bodo več branili. Nas bo pa zopet JJ in ekipa iz bunkerja cankarjevega doma če bo potrebno še enkrat in nas osvobodili vsega zlega. Tako kot so nas tudi zdaj Torej nič se bat in sekirat bo že.:) kaj čmo jokat mi smo druga švica in za nas ni bojazni.
19.6.2016 1   (1)   (0)   Ocenibralec 
jugoslavije zblojene komunistične zapufane diktatorske ni več ŽIVELA SLOVENIJA brez Cerarja in erjavca
19.6.2016Ocenibralec 
jugoslavije zblojene komunistične zapufane diktatorske ni več ŽIVELA SLOVENIJA brez Cerarja in erjavca
19.6.2016Ocenibralec 
jugoslavije zblojene komunistične zapufane diktatorske ni več ŽIVELA SLOVENIJA brez Cerarja in erjavca
19.6.2016Ocenikmet 
se bodo stvari še odvijale na bolje???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava