dolenjska

Pahor slavnostni govornik na Medvedjeku

19.6.2016 | 08:20 | M. K., foto: Brane Praznik

Foto. Brane Praznik

Foto. Brane Praznik

Oklepnik na Medvedjeku; odkrili so ga leta 2011. (Foto: arhiv DL; J. A.)

Oklepnik na Medvedjeku; odkrili so ga leta 2011. (Foto: arhiv DL; J. A.)

Trebnje - Predsednik republike Borut Pahor se bo danes udeležil spominske slovesnosti ob 25. obletnici spopada Teritorialne obrambe z jugoslovansko armado 28. junija 1991 na Medvedjeku pri Trebnjem, kjer bo zbrane tudi nagovoril. Prireditev, ki jo pripravlja trebanjsko območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo, se bo začela ob 11. uri.

Iz predsednikovega urada so sporočili, da je omenjena slovesnost ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik republike, poroča STA.

Na klancu pri Medvedjeku oz. na tedanji hitri cesti, imenovani Cesta bratstva in enotnosti, iz Novega mesta proti Ljubljani je 28. junija 1991 prišlo do odkritega spopada med jugoslovansko vojsko in slovensko Teritorialno obrambo.

Po neuspešnih pogajanjih zaradi blokirane ceste je sledil napad na kolono jugoslovanske vojske, ki je prodrla iz hrvaškega Karlovca čez Gorjance do Medvedjeka. Ta je odgovorila z ognjem iz vsega orožja, hkrati pa je jugoslovansko vojno letalstvo s kasetnimi bombami napadlo položaje Teritorialne obrambe.

V spopadu je padel pripadnik 21. območnega štaba Teritorialne obrambe Franc Uršič, pod streli jugoslovanske vojske pa so obležali še gospodar bližnje kmetije Anton Kotar in šest voznikov na cesti blokiranih tovornjakov.

Žrtvam osamosvojitvenih bojev so pod vasjo Medvedjek oz. nad današnjo dolenjsko avtocesto postavili spomenik, zasnovan po zamisli novomeškega slikarja in grafika, ki je bil tudi med udeleženci spopada, Janka Orača.

‹ nazaj

Galerija (4)

Pahor slavnostni govornik na Medvedjeku
Pahor slavnostni govornik na Medvedjeku
Pahor slavnostni govornik na Medvedjeku
Pahor slavnostni govornik na Medvedjeku

Komentarji (64)

19.6.2016 1 (2) (1)OceniBorat 
Na paradi je nastopal Krkovićev 5 letni vnuk v rdečem Yugotu!
19.6.2016OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Kakšne parodije na domoljubnost pa so to.? Borat slavnostni govornik. Vse je s tem povedano o obeležju zg. dogodka. Bravo. Kteri kekci smo mi vsi skupaj da jih ne najdeš zlepa na svetu.
19.6.2016OceniKomandant Franc Rozman Stane 
A bejšte no bejšte. Na račun teh par dogodkov nekateri kradejo in lepo živijo naslednjih 26 let..ovce pa se še vedno najdejo ki to podpišejo in podprejo :) , čeprav se ta kraja ravno NJIM dogaja vsak dan. Naivnost da ji ni para.Brez primere v svetu.
19.6.2016OceniBoško Borat 
Kakšni majmuni so tile teritorijalci. V dnevniku gledam enga TO specialca, ki kaže "kasetno bomba". V bistvu gre za izpušni del avionske rakete(silosne). Dober da ni prnesu še podmornice!
19.6.2016 1 (1) (0)Oceniveteran 
Če bi bil ti takratt tam , ko se je to dogajalo bi pa prinesel tono dreka v hlaćah .
19.6.2016Ocenikundak 
Kje pa je naš heroj Rade Klisarić?
19.6.2016OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Veteran, dj bod pošten do sebe vsaj če že si biu tam. Puške ste /smo metal u koruzo oz. v jark kjer ste blokirali kolono golobradihprestrašenih mladeničev ( 18 letnikov)v tankih ki jim ni blo jasno za kaj sploh gre. Pred tem ste pili in se molili da eskadrila MIG ov iz Pule ki je bila v pripravljenost ne krene nad cankarjev dom / bunker naših vrlih osvoboditeljev / a. Metal ste puške in tekli v hosto ob prvem preletu jastreba, kazneje 21 mig a... Zdaj si pa zamisli eskadriljo:) Dajte no nehat nabijat in poslušte Lipiča ki realno govori o tem epskem boju teritoirjalcev. Organi so bili druga pesem. Tam se je nekaj ropotalo. In bi tudi se nadalje verjetno. Koliko se ne ve, ker ni bilo uporabljene 10% vojne sile takratne JLA.:) Ampak, če bi prišlo do prave eskalacije vas 70 % ne bi dobilo veteranskega statusa in pokojnin. zatorej majn se trkat na prsa in manj krast še danes na račun tega pa se bo to srečo oz uspešno ispogajanje Petrleta in Pluta z polnimi kovčki v Beogradu še dalo razumet in prebavit. Ne pa spet kot vse ostalo sicer, le zavajat mladino...in neuki folk. Živela svobodna in realna slovenija!
20.6.2016OceniBrane 
Resnik je najbolj normalen tudi povedal je, da jih je bilo strah. Drugi pa hodijo kot purmani kot da so res oni osvobodili ne samo Medvedjek ampak celo Slovenijo. Pa to ne velja samo za teritorijalce na Medvedjevku ampak za vse, začenši s Krkoviči, seveda Janšati, Peterleti, Kacini in ostalimi ritmi. V Cankarjevem domu so bili en bolj pijan kot drug, tresli se pa kot šiba na vodi. Danes pa veterani ki so tolčejo po prsih.
20.6.2016 4 (4) (0)Ocenibritev 
KPS, ZSMS, SZDL so se na vse kriplje trudile proti osamosvajanju Slovenije in tudi danes to dejanje in vojno za Slovenijo dajejo v nič.
20.6.2016 4 (5) (1)Ocenibritev 
V osamosvojitveni vojni za Slovenijo je v 10 dneh bilo več žrtev, kot so partizani v 3 letih pobili okupatorskih vojakov. Kljub temu nasprotniki osamosvojitve še vedno osamosvojitev dajejo v nič že 75 let pa razlagajo zgodbice o kurirčkih.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava