V Šentvidu pri Stični bo zapelo več kot sto pevskih zborov

19.6.2016 | 09:00

Skupinskemu nastopu bo tudi letos dirigiral Igor Švara. (Foto: J.A./arhiv DL)

Skupinskemu nastopu bo tudi letos dirigiral Igor Švara. (Foto: J.A./arhiv DL)

Šentvid pri Stični - V Šentvidu pri Stični, kjer se je z nastopom osmih slovenskih pevskih zborov iz drugih držav v soboto začel 47. Tabor slovenskih pevskih zborov, prireditelji na njegovi današnji osrednji prireditvi pričakujejo do 130 pevskih zborov. Nekaj po 13. uri bo tam skupaj zapelo več kot 2000 pevcev, osrednji del prireditve pa bo potekal v obliki spevoigre.

Tabor letos poteka pod geslom in naslovom slovenske ljudske Jaz sem si pa nekaj zmislu in je po besedah programskega vodje tabora Staneta Pečka posvečen slovenski ljudski pesmi in skoraj pozabljenim izročilnim običajem.

Današnji osrednji del so si organizatorji zamislili kot neprekinjeno spevoigro tematsko navezujočih se ljudskih pesmi, ki jih bodo pevski zbori izvajali brez vmesnih napovedi ali drugih prekinitev.

Prireditev se bo začela z osrednjo vajo ob 9. uri, med 12. in 13. uro pa bo potekala povorka pevskih zborov. Sledil bo slavnostni nagovor ministra za kulturo Toneta Peršaka, ob 13.15 pa bo skupaj zapelo več kot 2000 pevcev.

V dobro uro trajajočem sporedu bodo zbori odpeli 25 pesmi, 13 a capella, 11 ob spremljavi Policijskega orkestra RS pod vodstvom dirigenta Igorja Švare in eno pesem kot podoknico ob kitarski spremljavi.

V soboto so, kot prooča STA, v Osnovni šoli Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični že nastopili slovenski pevski zbori iz Hrvaške, Madžarske, BiH, Srbije, Avstrije ter Italije.

STA

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava